08.06.2021,  21:28:32 | 0 comentarii | 116 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: La Palatul Cultural Lupeni, în urmă cu 70 de ani (III)
de Marian BOBOC

FESTIVALUL FILMULUI SOVIETIC PENTRU TINERET

În ultima decadă a lunii decembrie în Valea Jiului are loc Festivalul Filmului Sovietic pentru tineret.

Pe ecranul cinematografului de la Palatul Cultural rulează filmele: „China eliberată”, „Alexandr Metrosov”, „Torentul tinereţii”, „Întâlnirea tineretului liber german”, „Cei şapte viteji”, „Povestea unui om adevărat” şi „Departe de Moscova”.

 

1 MAI ÎN PIAŢA PALATULUI CULTURAL

În 1951 la sărbătorirea Zilei Internaţionale Muncii participă, în Piaţa Palatului Cultural Lupeni, puhoi de oameni. „Steagul Roşu” redă atmosfera de sărbătoarea a manifestării, dublată de inevitabila gargară propagandistică: „Coloane nesfârşite de manifestanţi s-au adunat în piaţa din faţa Palatului Cultural din Lupeni. Piaţa devenise o mare de capete. Peste tot, lozinci, drapele, şi portretele iubiţilor conducători ai Partidului. La tribună au luat loc mineri fruntaşi, ca Letean Petru, Doţiu Avram, Damian Traian, Lakatoş Sigismund, ing. Covaci Gheorghe şi alţii. Cuvântul de deschidere a fost rostit de tovarăşul Pop Mihai, preşedintele Sindicatului Minier din Lupeni. Luând cuvântul, tovarăşul Ledrer Iosif, secretar al Comitetului Raional de Partid Valea Jiului, a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Mai. Vorbitorul a fost deseori întrerupt de ovaţiile nesfârşite ale oamenilor muncii, care şi-au manifestat încrederea în victoria forţelor partizanilor păcii, împotriva uneltirilor ticăloase ale aţâţătorilor la război, imperialiştii americani şi englezi. Plini de entuziasm, oamenii muncii au ovaţionat îndelung pentru Marea Uniune Sovietică, bastionul de neclintit al păcii şi securităţii popoarelor şi pentru tovarăşul Stalin, stegar al luptei pentru pace. În încheiere, tovarăşul Ledrer a dat citire telegramelor adresate de minerii din Lupeni tovarăşului Stalin şi iubitului conducător al Partidului nostru, tovarăşului Gheorghe Gheorghiu-Dej. În sunetul fanfarelor, coloanele de manifestanţi defilează prin faţa tribunei. Primii sunt pionerii, primăvara Republicii noastre. Ei trec mândri, prin faţa tribunei, purtând portretul celui mai iubit prieten şi părinte care apără viaţa tuturor copiilor şi le asigură un viitor fericit, genialul conducător de popoare, Iosif Vissarionovici Stalin. În faţa tribunei se perindă apoi coloanele de mineri purtând pe umerii lor puternici perforatoarele cu care doboară zi de zi normele. Miile lor de tone de cărbune date peste plan, întăresc puterea Patriei noastre, factor activ în uriaşul front al partizanilor păcii. Iată pe minerul Lakatoş Iosif, decorat cu „Medalia Muncii”, care în schimbul de onoare în cinstea zilei de 1 Mai a realizat o depăşire a normei de 140%. Alături de acesta, Gaşpar Irimie, Nuţă Stelian, Flori Ioan, Duli Ioan (…)  şi mulţi alţi mineri, care în cinstea zilei de 1 Mai au depăşit cu peste 100% normele. Până aproape de ora 1, prin faţa tribunei au defilat 14 mii de manifestanţi, mineri şi muncitori din Lupeni, Vulcan şi Uricani, ţărani muncitori din toate localităţile din împrejurimile Lupeniului, care au făcut din sărbătoarea zilei de 1 Mai o adevărată demonstraţie a solidarităţii lor cu partizanii păcii din întreaga lume”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter