14.06.2021,  03:33:30 | 2 comentarii | 2127 vizualizari
Uricani / Primarul Dănuţ Buhăescu este cuprins de iţele unui caz social deosebit de grav, pe care încearcă să le descurce în aceste zile, la mijloc fiind vorba de VIAŢA unui om din comunitate!
de Corneliu BRAN

Recunosc că de multă vreme n-am mai stat să deslușesc un caz în direct în biroul primarului din Uricani, Dănuț Buhăescu. Asta și din cauză că, la ZVJ, de Uricani se ocupă în mod direct și de ani buni colegul Gh. Olteanu. Dar ceea ce mi-a fost dat să aud vinerea trecută nu poate să nu fie scris și, sincer, m-a afectat și m-a indispus toată ziua respectivă. 

Un caz social deosebit de grav!
L-am găsit pe primarul Buhăescu așa cum l-am lăsat acum vreo câteva luni… adică scriind și semnând hârțoage, toate absolut necesare în munca de zi cu zi a unei primării. La ușă, ca de obicei, vreo patru-cinci petenți, cu diverse probleme. Dar cum atunci când este în primărie, audiențele sunt flux continuu, printre alte ședințe cu compartimentele de specialitate și șefii acestora, sau semnarea de acte, firește că nici vineri oamenii n-au stat la ușă degeabă.
La un moment dat sună telefonul primarului. Nu că până atunci n-ar mai fi sunat de vreo cinci ori în cele zece minute de când stăteam de vorbă. „Aoleu, este băiatul acela nefericit, Cosmin Sanfira, de 28 de ani, cu grave probleme de sănătate și de familie. Trebuie să răspund că săracul cu siguranță are iar vreun necaz… Bine că sunteți aici, că e un caz social foarte grav și de aceea voi pune discuția pe speaker să auziți și dumneavoastră”, îmi spune primarul, după care dă liber apelului.

Discuția telefonică relevă faptul că tânărul vrea să fie îngrijit la centrul din Uricani
„Bună ziua. Da, Cosmine! „Bună ziua, domnule primar. Ce vreau să vă zic, ați trimis la Deva vreo sesizare, ceva, după ce am discutat data trecută?”, întreabă tânărul. „Cosmine, eu te-am ajutat data trecută să ajungi la centrul de asistență din Uricani. Acum iar nu te mai înțelegi cu mama ta, cu doamna Tatiana?”, întreabă Dănuț Buhăescu. „Da, nu mă mai înțeleg!”, i se răspunde. „Nu te mai îngrijește?”, întreabă din nou primarul. „Da”, vine sec și scurt răspunsul. „Te îngrijește sau nu te îngrijește?”, vine întrebarea. „Nu mă îngrijește. Ați văzut și ieri, stă paznic lângă mine afară, se ia de oameni…”, răspunde Cosmin cu tristețe în glas. „Deci tu nu mai vrei să stai cu mama ta, vrei să mergi înapoi la centru la Uricani?”, întreabă pentru a doua oară primarul Uricaniului. „Da, da!”, răspunde Cosmin. „Dar tu ai mai sunat din câte știu și la Deva, la Direcția de Asistență Socială…”, apucă să mai spună primarul, în discuție intervenind, țipând, o femeie, nimeni alta decât mama lui Cosmin.
„Ce naiba să caute el la Deva?”, se aude țipând în telefon, după care o serie de fraze indescifrabile, cu destule cuvinte grele.
„Da, am sunat la Deva, uitați, chiar acum e lângă mine, stă de pază, nu mă lasă să vorbesc!”, spune disperat, aproape plângând Cosmin. „Nu te lasă să vorbești?!”, întreabă edilul. „Da, nu mă lasă să vorbesc!”, mai apucă cei doi să spună, în țipetele femeii. 
„Dar, auzi, Cosmin, te întreb direct încă o dată: mama ta nu e de acord ca tu să mergi și să fi îngrijit la centrul acela din Uricani?”, întreabă din nou edilul. „Nu, nu e de acord, n-ați văzut că nici data trecută nu m-a lăsat?”, a răspuns Cosmin.
După vreun minut confuz, Cosmin continuă: „Am vorbit la Deva și mi-au spus să vorbesc cu dumneavoastră, că trebuie făcută sesizare, nu știu ce sesizare, de către primărie și după aia nu știu mai ce trebuie făcut…”, încearcă să explice Cosmin. „Dar tu vrei să mergi la centru, te întreb serios, încă o dată? Ești mai bine îngrijit acolo, așa crezi tu?”, întreabă cu îngrijorare primarul, roșindu-se tot mai tare la față din cauza situației de nedescris prin care trece acest tânăr, o adevărată dramă. „Da. Vreau!”, răspunde țipând tânărul. „Bine, Cosmine, eu o să vorbesc cu domnișoara Zita, cu Simona, să-ți facă o anchetă socială, să vorbească și cu cei de la Deva, să vedem ce spun în calitate oficială și ei, că decizia de-acolo se ia într-un final, deci de la Direcția de Asistență Socială Deva. Înțelegi?”, îi răspunde mai concret Dănuț Buhăescu lui Cosmin.
„Stă pază lângă mine, nu mă lasă să vorbesc și spune că nu o să mă luați de lângă ea…”, mai spune amar tânărul. „Dar Cosmine, dragă, nu te iau eu, te ia direcția de asistență socială, la cererea ta, că ai o vârstă, nu ești minor… decizia e a ta, numai dacă vrei tu se poate asta. Te mai întreb o dată: vrei să fi luat la centrul de asistență de la Uricani, unde ai mai fost?”, mai răspune și mai întreabă o dată primarul Uricaniului. Un „da” ferm se aude din partea lui Cosmin. „Dar tu nu poți să scrii?”, mai întreabă Dănuț Buhăescu. „Nu, nu, că v-am spus că n-am fost la școală și nu știu scrie…”, i se răspunde de partea cealaltă. „Atunci va trebui să facem o înregistrare audio, să avem dovadă că e solicitarea ta, Cosmine”, continuă primarul. „Păi, numai dacă veniți la mine cu poliția! Eu sunt afară și nu trebuie să vă dea voie mama, că nu sunt în casă…”, își dă cu părerea tânărul, mai liniștit acum în glas, probabil și după oprirea țipetelor mamei sale. „Da, dar când venim trebuie să vedem ce zice și mama ta. Că așa e corect. Deși, decizia, repet, e doar a ta! Asta este un lucru serios, nu ne putem juca, trebuie să fim siguri că tu vrei acest lucru, trebuie să avem dovezi în acest sens, trebuie o anchetă socială… îmi fac timp și vin la voi, că vreau să vorbesc și cu tine și cu mama ta. Așa e corect. Bine, Cosmine, ne vedem și ne auzim. Dar te mai întreb ceva: care e motivul ce te determină să mergi la centru? De ce nu mai vrei acasă, lângă mama ta?”, îi răspunde și întreabă din nou primarul. „Ați văzut cum arăt. Când ați trecut pe lângă mine și eram în scaunul cu rotile v-ați uitat la haine, la fața mea…”. „Consideri că nu te îngrijește bine mama ta?”, vine o nouă întrebare. „Nu! Doar mă vede poliția, că a trecut mereu pe lângă mine… chiar și azi dimineață. Spuneți dumneavoastră, am altă soluție?”, întreabă de data asta Cosmin. „Am înțeles… Eu de aceea vreau să văd părerea ta, vreau să văd că e dorința ta de nestrămutat”, mai spune primarul pe finalul discuției. „Păi, altă soluție nu e, dacă e spuneți-o dumneavoastră… că eu nu văd alta”, concluzionează cu tristețe Cosmin.

Instituțiile Statului Român trebuie să intervină: e vorba de VIAȚA unui OM!
Cam aceasta a fost discuția între cei doi în acest caz deosebit trist. Nefiind abilitat să fac o anchetă socială, deci neștiind toate amănuntele, decât ce am aflat de la primar și din discuție, prefer să nu îmi dau cu părerea aici, lăsând organele abilitate să o facă. Știu doar ce mi-a spus primarul după ce s-a oprit discuția telefonică: anume că, după ce mama tânărului s-a dus și s-a rugat de băiat să revină acasă de la centrul din Uricani, susținând că va avea grijă de el și nu va mai fi ca înainte, Cosmin s-a reîntors acasă, iar mama lui și-a reluat rolul de „însoțitor persoană cu handicap”, de unde primește și acum acea indemnizație. Dar, în acest moment Cosmin are pe el niște haine murdare, ponosite și e murdar, nespălat cu săptămânile, din cauză că cine ar trebui să se ocupe de treburile astea nu o face prea des. Tânărul fiind imobilizat în scaunul cu rotile nu-și poate face toaleta zilnică singur și de aceea riscă să facă boli grave sau să se umple de păduchi! De la Dănuț Buhăescu am aflat că data trecută tânărul era plin de păduchi și de tot felul de boli de piele, semn clar că nimeni nu se ocupa de igiena sa personală. În plus, pare slăbit și nehrănit suficient, după cum tot primarul ne-a relatat, asta și după ce l-a văzut într-o zi, destul de recent, pe stradă, nu doar din ce a auzit de la oamenii din oraș. 
Iată o situație alarmantă și care trebuie să dea de gândit instituțiilor abilitate, cât mai urgent, fiind vorba de o chestiune esențială până la urmă: VIAȚA UNUI OM! Să sperăm că acest caz va fi rezolvat cât mai repede de autorități, în condițiile în care Cosmin își dorește neapărat, după cum susține, să fie îngrijit așa cum trebuie, și o spune cu multă demnitate, pentru care, personal, îl apreciez! 


Comentarii articol (2 )

#1 Tatiana14.06.2021,  21:38:56
Imi pare rau ca nu vedeti adevarul ca nu isi ia pastilele,el a dorit să plece din centru punând degetul sa poata pleca,ma stresat ca este acolo inchis ca la pușcărie am fost la deva sa ma rog sa il lase acasa,el a vorbit cu șefa secției si ia promis că se va întoarce acolo,ia fost promis că îl vor opera sa meargă si l-au mințit numai cei care au avut cu adevărat deaface cu astfel de oamenii stiu cat chin,eu nu am nimic de șomajul în valoare de 500 ron,asa au spus domnii de la deva dacă el sta 10 ore afara trebuie supravegheat,de aia ne chinuim pe banciu si sunt arsa de soare,micii manca el de la amici nu noi,el striga vreau afara si înjură dacă nu iasă,suna la poliție,am amenzi primite pe această temă,eu vreau sa plece unde dorește dar eu m-am chinuit singura 28 de ani cu el,stiti ce spune el dar eu ca mama am fost întrebată ceva vreodată,de cand asculta parintii de copii si nu invers?,de aia am datorii la lume sa ii pot lua lui orice cand vrea el,influența este mare...
#2 Tatiana14.06.2021,  22:31:07
Eu am 5 mil somaj si daca nu vrea sa il schimb sa il omor?,deva spune că trebuie stat lângă el,dacă a fost Bn in centru dc șefa secției m-a chemat ca nu manca nimic si a fost dus la pshiatrie gasit cu depresie?,eu m-am chinuit 28 de ani cu el,dc nu i sa impus sa asculte de parintii,de cand lege spune că trebuie să asculte parintii de copii si nu invers,dc am amenzii din cauza lui?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter