14.06.2021,  23:53:54 | 0 comentarii | 821 vizualizari
Guvernul Câțu a hotărât: Din 2032 mineritul Văii Jiului se va muta definitiv la muzeu
Booking.com
de Corneliu BRAN

Lucrurile în mineritul Văii Jiului sunt de-acum tot mai clare. Până în 31 decembrie 2032 vor fi disponibilizați sau vor pleca la pensie toți angajații de la minele de cărbune. Toate cele patru mine care astăzi încă mai funcționează într-o formă sau alta, se vor închide rând pe rând.

 

Ultimii 11 ani pentru mineritul de huilă

Dacă până acum se avansa o dată sau alta de închidere, de-acum lucrurile sunt clare: în nici 11 ani va fi gata orice formă de exploatare a huilei de Valea Jiului. Timpul, în privința extracției de cărbune se va opri în Valea Jiului la 31 decembrie 2032, o dată tristă pentru mineritul românesc de cărbune, și de huilă în mod special. Mineritul de huilă se va muta la muzeu.

Apoi, va urma procesul de închidere a ultimelor două exploatări miniere rămase până atunci: Mina Livezeni și Mina Vulcan. Minele Lupeni și Lonea sunt deja pe lista închiderilor, urmând să fie oprite mai repede cu mulți ani.

Despre toate acestea ne vorbește de ceva vreme chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu doar cei din conducerea CEH, companie aflată pe butuci după cum se știe, urmând ca în acest an să se reînființeze un nou complex energetic.

 

4.063 persoane disponibilizate de la CEH până în 2032

Pe de altă parte și la modul concret de data aceasta, a fost scos la înaintare un proiect de ordonanță de urgență de către Ministerul Energiei, după cum ne-a anunțat același ministru Virgil Popescu, care se află în dezbatere publică și care propune modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 69 din 2019, prin completarea categoriilor de persoane disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială, inclusiv pentru exploatările miniere de uraniu, nu doar de cărbune.

Conform documentului respectiv, se spune cu subiect și predicat că „numărul estimat de persoane concediate este 8.534”, din care 4.063 persoane vor face parte din cadrul noului CEH ce va fi reînființat anul acesta (Complexul Energetic „Valea Jiului”), 264 persoane vor face parte din Compania Națională a Uraniului (CNU), 3.397 persoane din cadrul Complexului Energetic „Oltenia” (CEO), iar 30 de persoane din cadrul Societății Naționale de Închideri de Mine „Valea Jiului” (SNÎMVJ).

Ni se mai comunică și totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare pentru aceste persoane pentru o perioadă de până la 48 de luni, în acest moment după calculele ministerului Energiei suma totală ar fi de 915.689.000 lei.

 

1.500 de oameni de la minele de huilă și de la Mintia și-au depus cereri să plece din sistem în 2021

Pe această temă, mai cu seamă că știam că merge la București la minister, unde luni, 14 iunie, era fost programată o ședință de lucru cu ministrul Energiei și alți factori decizionali din minister, am stat de vorbă înainte de plecare cu administratorul special al CEH, Cristian Roșu. Care a confirmat tot ce am scris mai sus, dar a și completat:

„Proiectul este în dezbatere publică pe site-ul guvernului, urmând ca într-o ședință viitoare de guvern să fie adoptat. El, practic, consfințește ceea ce am spus cu vreo lună și ceva înainte, Programul de concedieri care va avea loc pe Complexul Energetic Hunedoara și nu numai. Proiectul prezintă sumele compensatorii, conform CCM și veniturile în completare pe o perioadă de maxim 4 ani pentru angajații de la extragerea huilei din cadrul complexului nostru și o perioadă de 2 ani de zile pentru ce ține de partea energetică.

Numărul de disponibilizați pentru 2021 va fi, conform cererilor depuse de angajați, atât de la Termocentrala Mintia, cât și de pe partea de minerit în huilă, aproximativ de 1.500 de oameni, ei plecând deci anul acesta din sistem prin disponibilizări. În fiecare an, de acum înainte, va exista un Program de disponibilizare, valabil până în anul 2032, inclusiv”.

 

Paradox mineresc sau beție cu apă rece: vor da mai mult cărbune cu oameni mai puțini

Plecarea din minerit a peste 750 de actuali angajați ar trebui să afecteze și mai tare procesul de producție. Cel puțin așa ar sta treaba după un mic calcul logic. Însă, surpriză, Cristian Roșu ne spune că producția, care e foarte mică în prezent, va fi tot aceiași, chiar și fără acești oameni care vor pleca din minerit! Semn că multe n-au fost cum trebuie la acest complex energetic și de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns… Adică la faliment! Iar pentru asta, în mod normal, mulți ar trebui să răspundă, începând de la actualul director general și mergând în urmă până la cei ce au fost în conducere la momentul în care CEH era o companie nou înființată, fără datorii (vă mai aduceți aminte cu toții treaba asta când guvernul a șters datoriile și a înființat acest complex energetic!), dar și foștilor miniștri și secretari de stat care s-au ocupat direct de CEH, lăsându-i pe cei de-aici să tot greșească și să-și facă de cap. Arată ca o sabotare a economiei naționale! E un termen greu, dar cam așa a fost și nu mai trebuie să ne ferim de cuvinte în condițiile în care o ramură importantă a industriei românești dispare în 11 ani, precum a dispărut în mare parte siderurgia și multe altele. Numai că din păcate nu va răspunde iar nimeni, ca de obicei…

„Vorbim de 1.500 de oameni care pleacă prin disponibilizare, dar aproape 650 de oameni vin din partea Termocentralei Mintia. Aproximativ 750 de oameni pleacă din minerit, conform Programului, și ne vom desfășura activitatea în continuare, la celelalte patru mine din Valea Jiului (până în 2024 când se vor închide minele Lupeni și Lonea), într-o deplină normalitate. Producția zilnică acum, când vorbim și de cei 750 de oameni care vor pleca, dar care încă lucrează, este foarte mică, ea nu asigură, din păcate, funcționarea Termocentralei Paroșeni de luni până vineri, producția zilnică fiind de aproximativ 800 de tone de cărbune de la cele patru mine. Abia dacă putem asigura funcționarea termocentralei timp de două zile pe săptămână. Pe viitor, cantitatea de cărbune extrasă va fi aceiași, dacă nu chiar mai mare, dar cu un număr mai mic de oameni!”.

 

ALARMANT!

„Producția zilnică acum, când vorbim și de cei 750 de oameni care vor pleca, dar care încă lucrează, este foarte mică. Ea nu asigură, din păcate, funcționarea Termocentralei Paroșeni de luni până vineri, producția zilnică fiind de aproximativ 800 de tone de cărbune de la cele patru mine. Abia dacă putem asigura funcționarea termocentralei timp de două zile pe săptămână.” (Cristian ROȘU, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter