23.06.2021,  21:30:13 | 0 comentarii | 291 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Bravo! / Apa Serv continuă proiectul de formare în meserii căutate pe piața muncii a tinerilor de la liceele din Valea Jiului
de Corneliu BRAN

Vă prezentăm detalii legate de clasa de sudori de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani care se pregătește în atelierul-școală al operatorului regional de apă din Cartierul Aeroport.

 

Este de notorietate faptul că un grup de elevi de la liceul din Petrila se pregătesc pentru meseriile de electrician și lăcătuș în noul atelier-școală al operatorului regional de apă și canalizare Apa Serv Valea Jiului din Cartierul Aeroport, din spatele Școlii Gimnaziale nr. 7. Elevii au toate condițiile și, mai mult, au cadre bine instruite și cu multă experiență care să-i învețe și să-i îndrume spre meseria aleasă.

Miercuri, 23 iunie, am mers din nou la acest atelier, alături de directorul general al Apa Serv, inginerul Cristian Ionică, pentru a vedea o nouă serie de elevi de-a IX-a, elevi ai Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani, tineri care se pregătesc într-o cu totul altă meserie, aceea de sudor, o meserie frumoasă și foarte importantă în ceea ce se cheamă sectorul industrial al economiei de pretutindeni, nu doar din țară sau din Valea Jiului. Și am zice, una în continuare de mare viitor, în condițiile în care sudori profesioniști cu greu se găsesc, iar când firmele dau de unul lupta pentru el e cu adevărat mare. De aceea, le dorim acestor tineri să prindă cât mai repede tainele acestei meserii, pentru că dacă va fi așa, au viitorul asigurat cu siguranță.

„Continuăm activitatea în cadrul învățământului dual. Avem azi aici o clasă de sudori de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Petroșani. Este primul an cu ei, iar acești elevi vor avea o perioadă de practică de trei ani de zile, asta vorbind pe lângă elevii de la Petrila și pe care i-ați cunoscut data trecută, unde avem clase de electricieni și mecanici.

De ce ne-am înhămat la această treabă? O dată ca să putem să dăm din cunoștințele noastre practice elevilor care se duc pe partea asta de meserie și în al doilea rând ca să poată fi creată, cumva, o pepinieră de ucenici, viitori meseriași, ai noștri. Din cei 18 sudori dacă rămânem și noi cu 2-3 dintre ei… ar fi foarte bine! Pe Apa Serv avem doi sudori pe care ne putem baza, unul pe partea de est a Văii Jiului, celălalt pe partea de vest. În ultimii ani am organizat concursuri pe partea de sudori pentru angajare dar calificările sunt azi din ce în ce mai căutate și oamenii buni, profesioniști, sunt și ei din ce în ce mai căutați, astfel că sunt greu de găsit. Și aici mă gândesc la sudori, la instalatori, la lăcătuși și electricieni, că necalificați sunt destui…

Acești elevi desfășoară în cadrul atelierului nostru atât lecții teoretice cât și lecții practice. Partea de început ale noțiunilor teoretice a fost legată de protecția muncii, fără de care nu se poate, apoi au trecut la noțiuni elementare de măsurători, măsuri elementare de trasare, după care, încet-încet vor avea puncte de lucru pe partea de structură, pe partea de tăiere, pe partea de operații specifice meseriei pentru care se pregătesc. Noi asigurăm tot ce înseamnă echipament de lucru și de protecție, dar și tot ce ține de partea teoretică și practică, cu ajutorul colegilor noștri care au trecut demult prin această etapă și care au experiență și pot să le arate din cunoștințele acumulate în timp în câmpul muncii””, ne-a declarat directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., Cristian Ionică.

La acțiunea de miercuri au mai participat, pe lângă elevi și directorul de la ape și directorul adjunct de la liceul „Dimitrie Leonida” din Petroșani, profesorul Ovidiu Colda, precum și dirigintele elevilor respectivi, din clasa a IX-a D, doamna profesoară de geografie, Carmen Damian.

La final, după ce am stat puțin de vorbă și cu tinerii și am dat o tură și prin vestiare, văzând cum tot echipamentul elevilor stă pus la punct acolo, am vorbit și cu diriginta elevilor.

„Este o clasă extraordinară, este o clasă cu copii foarte drăguți, foarte buni, și, mai ales, foarte isteți, dornici să învețe, după cum zicea și domnul maistru Adrian Donisă, cel care se ocupă, printre alții, de ei aici. Suntem bucuroși că Apa Serv i-a primit aici în practică, că le oferă această bursă de 200 lei. Am mai colaborat cu cei de la Apa Serv și pentru cei de la școala postliceală care se pregătesc în meseria tehnician pentru protecția calității mediului. Practica elevilor este foarte importantă, credem noi, mult mai importantă decât teoria, întotdeauna într-o meserie contează ceea ce știi să faci la locul de muncă, iar acest lucru se învață cel mai bine în mod practic, cum se întâmplă și aici”, a subliniat dirigintele elevilor.

Am plecat din locația Apa Serv gândindu-ne că e un proiect al acestora foarte binevenit. Bine ar fi ca tot mai multe firme să se implice în astfel de parteneriate cu școlile și liceele noastre, în perioadele de practică, de câștigat la toate acestea având toată lumea: firmele că își pot forma viitorii meseriași de care au nevoie, elevii că pot învăța o meserie ca la carte și mai primesc și burse, iar părinții că își văd copilul pe o linie a vieții bine trasată încă de la o vârstă mai fragedă, astfel încât la finalul școlii aceștia să se poată integra rapid în câmpul munci. Dacă toate s-ar face la fel precum acest exemplu, multe s-ar mai rezolva în țara asta și, poate, nici tinerii n-ar da fuga să plece din țară, deoarece ar avea viitorul asigurat aici. Cu singura condiție, ca și salariile în țara asta să fie mai decente decât sunt azi, dar asta depinde de toată lumea și în primul rând de cum sunt conduse destinele țării, guvernanți care au cam lăsat sectorul privat să se chinuiască, în timp ce alții, pe la stat belferesc pe salarii pe care nu le pot justifica nici dacă ar lucra 12 ore nu 8.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter