13.07.2021,  22:24:14 | 0 comentarii | 1078 vizualizari
Oficialitățile despre eșecul vaccinării în Valea Jiului
de Corneliu BRAN

Uricani

La Uricani acoperirea vaccinală este în prezent de 15,42%. Primarul Dănuț Buhăescu ne-a răspuns la întrebarea de ce uricănenii nu sunt interesați să se vaccineze?

„Există și un dezinteres, nu zic nu, dar principala explicație, după părerea mea este aceea că localitățile mai mari cu spitale funcționale au posibilități de vaccinare continuă. Când a început vaccinarea și era nebunia aia, toată lumea dorind să se vaccineze cât mai repede, aceste orașe au dispus de toate facilitățile posibile privind vaccinul anti Covid-19. Acesta este unul din motive, cel puțin eu așa cred, în municipii precum Deva sau Petroșani, ori în Hațeg chiar, mai există pe lângă spitale, și factorul tranzit. Da, sunt orașe de tranzit, au spitale și merg să se vaccineze de peste tot, inclusiv localnicii. Ia vedeți pe tabele orașele care n-au spitale și o să vedeți că procentele sunt mai mici decât la orașele cu spitale, și sunt apropiate unele de altele. Vedeți, între Uricani și Aninoasa e diferență de un procent. La fel, între Uricani și Petrila diferența e mică. De ce? Toate trei nu au spitale. Bine, Petrila are o secție ce aparține de SUP, dar nu are un spital propriu. La Petroșani, la Lupeni și la Vulcan, având spitale, precum și centre de vaccinare să nu uităm, procentul e mai mare. Bine, nu cu mult nici la ei, cu excepția Petroșaniului, care e, văd, pe locul doi, după Deva. O a doua explicație majoră, după părerea mea, ar fi aceea că unde au fost focare de cod roșu de cazuri de infecție cu COVID-19, lumea acolo a fost mai speriată, mai afectată și a fost nevoită să se vaccineze. Unde n-au fost focare și niciodată cod roșu, precum la noi la Uricani, sau la Aninoasa, lumea a stat mai liniștită. Ar mai fi și o a treia chestiune, faptul că e vară, că incidența a scăzut, spre zero chiar, îi face pe oameni să nu mai fie așa de interesați. Dacă cazurile vor crește iar, eu sper să nu mai fie cazul, dar specialiștii ne anunță că spre toamnă ar putea urma un nou val de infectări cu o altă tulpină a virusului, atunci, probabil, mulți vor fi din nou interesați să se vaccineze. Cam astea trei ar fi după părerea mea motivațiile acestei lipse de interes față de vaccin până la acest moment. Și, atenție!, ar mai fi ceva de zis: foarte mulți, inclusiv dintre cei care sunt plecați în străinătate dar au fost în România măcar o dată de la începutul pandemiei, s-au imunizat și nu sunt luați în evidențele noastre. Eu cred că sunt mult mai mulți români care au fost infectați, decât este anunțată cifra oficială. Cu mult mai mulți au fost decât ce se prezintă, asta e clar și o spun specialiștii, nu eu neapărat. Cifrele oficiale sunt relative, ce este prin țară e cu totul altceva”.

 

Petrila

Viceprimarul Petrilei, Marius Heljiu, ne-a răspuns la aceiași întrebare (rata de acoperire vaccinală la Petrila este mai mare decât la Uricani - de 17,09%): „Scăderea numărului de cazuri odată cu venirea anotimpului cald, ar fi una dintre cauzele dezinteresului actual față de vaccinare. Pe de altă parte, sunt destule opinii împotriva vaccinării, inclusiv din partea unui număr destul de substanțial de medici și specialiști, făcute publice. Ceea ce îi face pe mulți să nu mai aibă încredere în vaccinare, să nu uităm că procentul celor nevaccinați e cu mult mai mare decât al celor vaccinați, inclusiv în lume nu doar în țară. Aici e problema, lumea este un pic suspicioasă. Dacă ne raportăm la cifrele date publicității cu acoperirea vaccinală, vedem că Petrila nu stă rău față de aceste cifre, dar nici foarte bine. În plus, zic, toate localitățile din județ, și mai toate din celelalte județe, cu excepția a 7-8 și Capitala, au acoperire vaccinală destul de mică, un capitol la care țara noastră stă destul de rău. Noi la Petrila am avut și centru de vaccinare la Casa de Cultură Ladislau Schmidt, unde se lucra pe două schimburi. Totuși, nu au venit atât de mulți oameni pe cât se credea că va fi. În prima parte a perioadei au venit oameni, nu știu exact câți petrileni și câți cetățeni veniți din alte localități (am întâlnit oameni din Cluj care s-au vaccinat la Petrila), dar numărul a fost unul destul de bun. Apoi, în a doua parte, numărul oamenilor s-a tot redus… Și ar mai fi și un alt aspect: e vară, știți foarte bine că oamenii sunt cu gândul la concedii, la vacanțe… Acum că nici nu mai sunt cazuri cu infecții de COVID-19, decât foarte puține, omul nici atât nu se mai gândește la vaccin”.

 

Aninoasa

La Aninoasa rata de acoperire vaccinală e și mai mică decât la Petrila și mai mare decât la Uricani: 16,88. Aceasta în condițiile în care recent a existat și o campanie de vaccinare de o săptămână, realizată de autoritățile locale împreună cu DSP Hunedoara. Primarul Nicolae Dunca explică astfel lipsa de apetență a aninosenilor pentru vaccin: „După părerea mea, oamenii urmăresc posturile de radio și de televiziune, precum se uită sau citesc și pe internet, presa scrisă sau anumite informații ce apar în mediul online, și observă tot felul de informații și comentare, spuse inclusiv de specialiști, pro și contra vaccinării. Zic eu, mai mult contra decât pro. Pe de altă parte, lumea aude că o grămadă de medici și cadre sanitare, cel puțin 50%, nu s-au vaccinat. Motivația este că, de fapt, acesta este un ser, nu un vaccin, deoarece, pentru a fi omologat, un vaccin are nevoie de teste clinice de cel puțin trei-patru ani, chiar cinci ani, și că e periculos ce se întâmplă acum, că nu se știe ce reacții va avea organismul peste un timp mai mare. Și atunci, lumea așteaptă să treacă acei ani, așteaptă să treacă acei trei-patru-cinci ani, ca să fie sigură că ulterior vaccinării nu va avea probleme. Asta cred că duce la acest dezinteres masiv față de vaccinare din momentul de față. Probabil că peste câțiva ani, după testarea prelungită și după ce rezultatele vor fi omologate, lumea se va vaccina mai mult decât acum, cum se întâmplă cu vaccinul antigripal, pe care foarte multă lume îl făcea. Pe de altă parte, fiind și vară, incidența a scăzut, masiv, și atunci omul zice: uite, se confirmă, această pandemie este indusă, acum de ce nu mai sunt cazuri… vedeți, cei care s-au internat în spitale au murit, iar cei care s-au tratat acasă au scăpat… Este îngrijorător ce zic oamenii, dar asta vorbesc și trebuie să recunoaștem că toți am auzit o dată sau de mai multe ori astfel de vorbe. În concluzie, sunt anumite necunoscute pe care oamenii le iau în calcul și sunt reticienți la vaccinare. Probabil că nici comunicarea și informațiile transmise  oamenilor de către cei ce se ocupă direct nu sunt dintre cele mai bune. Noi la Aninoasa am încercat să facem ce putem mai bine ca oamenii să se poată vaccina. Am avut chiar și recent o campanie de vaccinare de o săptămână, între orele 10,00-13,00. Campania a decurs destul de bine. Totuși, persoanele care s-au prezentat au fost puține, doar 34 de cetățeni, în special persoane vârstnice, cărora le-a fost mai greu să se programeze și să se deplaseze la alte centre de vaccinare din Valea Jiului”, a răspuns primarul Nicolae Dunca.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter