22.07.2021,  23:26:35 | 0 comentarii | 11474 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Indiferență dusă la extrem. Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, ignoră o amenințare iminentă la adresa mediului și a sănătății hunedorenilor


de Cătălin DOCEA

Obligații neonorate, hotărâri schimbate de la o clipă la alta, funcție de interesele de moment, proiect european din pricina căruia județul nostru poate primi sancțiuni financiare colosale. Iată tabloul sinistru pe care președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, îl pictează de zor. Ignorând, în ciuda semnalelor primite în mod oficial, amenințările IMINENTE la adresa mediului și a sănătății hunedorenilor.

 

Pe înțelesul tuturor
În contextul întârzierii punerii în funcțiune a Centrului de Management Integral al Deșeurilor (CMID) Bârcea Mare, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara a autorizat funcționarea a două depozite TEMPORARE de deșeuri municipale, la Petroșani și Deva.

Autorizarea s-a făcut SUB CONDIȚIA unor angajamente ferme, scrise, din partea Consiliului Județean Hunedoara și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI-SIGD) Hunedoara. Angajamente FERME potrivit cărora CJ Hunedoara (în calitate de titular al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor) și ADI-SIGD (în calitate de reprezentant al tuturor administrațiilor locale din județ, de pe raza cărora s-au colectat deșeurile) se OBLIGAU să asigure transferul deșeurilor municipale de la Petroșani și Deva imediat după punerea în funcțiune a Centrului de Management Integral al Deșeurilor (CMID) Bârcea Mare. Important de precizat: operarea CMID Bârcea Mare a început în luna iulie 2017, acum 4 (patru) ani.

Partea bună este că, după începerea operării CMID Bârcea Mare, deșeurile depozitate la Petroșani au fost acceptate la transfer. În cazul Devei însă, au fost transferate la Bârcea Mare aproximativ 46.000 de tone de deșeuri, o cantitate uriașă – alte aproximativ 82.000 de tone de deșeuri municipale – fiind stocată în continuare în depozitul temporar, PESTE termenul autorizat și fără ca CJ Hunedoara și ADI-SGID să ia măsurile pentru respectarea angajamentelor scrise, asumate anterior autorizării depozitului temporar.


Transferul deșeurilor „uitate”…
…de la Deva la Bârcea Mare ar fi trebuit să se încheie la finalul anului 2019, obligația fiind asumată prin Hotărârea nr. 13 din 20 decembrie 2016 a Adunării Generale a ADI-SGID, document semnat de Daniel Andronache, fost vicepreședinte al CJ Hunedoara, cunoscut drept apropiat al lui Laurențiu Nistor, actualul președinte al administrației județene. Dincolo de obligațiile asumate în scris, situația de astăzi demonstrează faptul că vorba oamenilor lui Nistor, cuvântul dat și asumat prin semnătură, nu face nici cât o ceapă degerată.


Situația la zi
În solidar, de la data expirării termenului (finele anului 2019), CJ Hunedoara și ADI-SIGD au OBLIGAȚIA ca - până la finalizarea transferului celor 82.000 de tone de deșeuri de la Deva la CMID Bârcea Mare – să asigure mijloacele necesare pentru prevenirea și/ sau stingerea focarelor, în caz de autoaprindere a biogazului de depozit, rezultat din degradarea celor aproximativ 82.000 de tone de deșeuri care nu au fost transferate la timp, dar și măsurile de menținere a indicilor de calitate a apei pe amplasamentul aferent depozitului temporar. Ceea ce, contrar prevederilor legale, nici vorbă să se întâmple. Încă o dovadă că vorbele lui Nistor și ale oamenilor săi, cuvântul dat și asumat prin semnătură, nu fac nici cât o ceapă degerată. Nistor îi iubește pe hunedoreni până la epuizare și înapoi, dar nici vorbă să acționeze pentru prevenirea detonării acestei bombe cu ceas, o adevărată amenințare pentru mediu și sănătatea hunedorenilor.

 

Încă din luna aprilie a.c.,…
…ca urmare a informării Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu, APM Hunedoara notificat administrația județeană și ADI-SGID, și nu numai, asupra faptului că a fost identificată existența unei amenințări iminente  cu un prejudiciu asupra mediului în contextul degradării celor cca 82.000 de tone de deșeuri menajere, stocate temporar la Deva, peste termenul autorizat. Toate acestea în condițiile în care nu există nici motive întemeiate și nici situații de forță majoră care să împiedice ADI – SGID, așa cum s-a angajat în decembrie 2016, să transfere întreaga cantitate de deșeuri de la Deva la Bârcea Mare. Așa cum, de asemenea, nu există nici motive întemeiate și nici situații de forță majoră care să împiedice CJ Hunedoara să asigure managementul integrat al întregii cantități de deșeuri stocate temporar la Deva, așa cum a făcut cu cele stocate temporar la Petroșani.

 

În loc să pună mâna…
…pe lopeți pentru a proteja mediul, calitatea apelor de pe amplasament și sănătatea hunedorenilor, deci să transfere deșeurile degradate de la Deva la Bârcea Mare în regim de urgență, CJ Hunedoara și ADI-SGID au reacționat la măsurile impuse de APM Hunedoara… prin acțiuni în instanță. În 9 iulie a.c., Tribunalul Hunedoara a respins (dosar 1528/97/2021) cererea ADI-SGID de suspendare a executării măsurilor explicit trasate de APM Hunedoara, ceea ce face ca – în continuare și în solidar – CJ Hunedoara și ADI-SGID să fie responsabile pentru luarea măsurilor preventive față de riscul IMINENT al producerii unui prejudiciu asupra mediului ca urmare a degradării deșeurilor stocate temporar, peste termenul autorizat, la Deva.

 

Realmente halucinant…
…este felul în care, funcție de interese de moment, CJ Hunedoara își schimbă atitudinea. Dacă, în 2016 (HCJ 146) și 2017 (HCJ 193), CJ Hunedoara aproba transferuri suplimentare de 13.000 de tone și, respectiv, 57.000 de tone de la Deva la Bârcea Mare, administrația județeană și-a anulat propriile hotărâri în 14 decembrie 2018, prin HCJ 310.

Dacă și-ar fi respectat propriile hotărâri (146/2016 și 193/2017), dar și pe cea a ADI-SGID (13/20.12.2016), administrația județeană n-ar mai fi expus hunedorenii unui risc IMINENT de poluare a mediului. După cum Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a informat deja entitățile implicate, există riscul iminent de autoaprindere a biogazului de depozit, provenit de la cele aproximativ 82.000 de tone de deșeuri municipale degradate, stocate ILEGAL, peste termenul autorizat, un alt risc IMINENT existând în privința indicilor de calitate a apei (sunt deja, și în acest sens, semnale repetate de alarmă).

 

Indiferența asta pesedistă…
…cu spume nu poate afecta doar mediul. Europa a dat bani județului Hunedoara tocmai pentru a gestiona eficient deșeurile menajere, pentru a nu polua mediul înconjurător, pentru a nu afecta indicatorii de calitate a apei. Ne-a dat bani pentru ca tot ceea ce ne înconjoară să ne fie prieten și să îi fim, la rândul nostru, prieteni. În condițiile în care, de peste doi ani de zile, de la finele anului 2019, Nistor și ai lui se uită efectiv la această bombă cu ceas, o cantitate uriașă de deșeuri în continuă degradare, un alt risc iminent este acela ca județul Hunedoara să fie obligat să returneze integral sumele uriașe primite tocmai pentru punerea în operă a Sistemului Integral de Gestionare a Deșeurilor. O sumă pe care nici măcar baronii locali PSD, bogați de felul lor, n-ar putea să o pună jos. Vom reveni.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter