29.07.2021,  20:29:35 | 0 comentarii | 848 vizualizari
În ciclul „Viețile Văii Jiului” / Prima carte din seria „Petroșaniul în timpul primarilor săi de la 1919 și până-n prezent”
de Ziarul Vaii Jiului

Marian Boboc, Cetățean de Onoare al Petroșaniului și al județului Hunedoara, este autorul unui inedit ciclu documentaristic, „Viețile Văii Jiului”, din care, până în prezent, au apărut 40 de cărți, grupate în serii cu tematici diferite - catastrofele miniere, viața comercială și publicitatea, viața politică, istoria clădirilor și presei, mișcările sociale ale minerilor, monografii ale minelor și societăților comerciale, vizite de documentare ale inginerilor mineri în Europa.

Scormonitor neostenit în praful istoriei, Marian Boboc ne propune acum o altă incursiune în viața Văii Jiului, inaugurând cu acest volum o nouă serie - „Petroșaniul în timpul primarilor săi de la 1919 și până-n prezent”, care debutează cu volumul de față. Onoarea de a deschide această serie din „Viețile Văii Jiului” îi revine primarului Petru Iacob, cel care a condus Petroșaniul în anii deloc ușori de după 1918 și care a participat activ la transformarea sa în oraș. Capitolul „Petru Iacob - singurul primar al Petroșaniului care a primit un rege al României și care și-a donat averea comunității” este lămuritor în conturarea personalității primului primar după realizarea Marii Uniri.

După un consistent capitol dedicat sfârșitului anului 1918, Marian Boboc se apleacă cu acribie asupra anilor cât Petroșaniul a fost condus de primarul Iacob, nescăpându-i aproape nici un amănunt din tumultoasa viață a localității noastre miniere. În capitolele „1918”, „1919”, „1920”, „1921”, „1922”, „1923”, „1924”, autorul reconstituie toate momentele importante pentru comunitatea locală petroșeneană, dar și cele mai mărunte.

Ca și cum bogăția acestor capitole nu ar fi fost suficientă, Marian Boboc adaugă alte capitole interesante centrate pe un singur subiect: „De la Republica diamantelor negre la conurbația Valea Jiului/ Dosarul unei alipiri care nu a mai avut loc”, „Povestea edificării Casinoului Muncitoresc din Colonia de Jos a Petroșaniului”, „Scene din viața coloniilor miniere”, „Jiul Cultural S.A. Petroșani. Institut de arte grafice, librărie, papetărie, liniatură și legătorie de cărți”, „Din lumea comercianților petroșeneni”, „Ziare apărute în timpul primariatului lui Petru Iacob”, „Reînhumarea osemintelor preotului Avram Stanca”, „Emigranți din Valea Jiului”, „I. Winklehner - iredentist veritabil sau de serviciu?/ Siguranța vs. flintele găsite la Soc. Petroșani”.

Un capitol aparte îl reprezintă „Administrație cu miros de vin și iz de drojdie. O sagă de jumătate de secol:/ Povestea palatului administrativ al Primăriei Petroșani, o edificare care n-a fost să fie…”. Această poveste, cu iz balcanic, pare izvorâtă din „Legenda Meșterului Manole”. Din păcate, nu s-a ivit nicio o Ană, care să se sacrifice pentru construcția sediului primăriei. Așa că până în anii comunismului, când a fost edificat actualul sediu al primăriei (care a avut la început altă destinație), clădirea primăriei a rămas la stadiul de proiect. 

În afara vieții „la zi”, autorul conturează și schița unui Petroșani subteran, de mult dispărut, acela al minelor Est, Vest, Dâlja. Un Petroșani tragic, dacă îl vedem prin prisma accidentelor miniere.  

Cititorul are impresia că participă la un adevărat „carnaval edilitar-politic-cultural-sportiv”, în care, în loc de confetti, e bombardat cu informații, știri, documentare, povești captivante.

Cu această carte care dă seama de primii ani ai Petroșaniului din România Mare și de activitatea primarului Petru Iacob, zestrea istorică a Petroșaniului sporește. Îi doresc autorului, care este și muzeograf la Muzeul Mineritului, recent reabilitat, să aibă puterea de a duce la capăt această serie despre primarii noștri și despre Petroșani nostru iubit.

DR.ING. TIBERIU IACOB-RIDZI,

PRIMARUL MUNICIPIULUI PETROȘAN


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter