02.08.2021,  21:32:24 | 0 comentarii | 910 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Dublă aniversare la Muzeul „Mineritului”: 60 de ani de la înființarea Muzeului Orășenesc Petroșani și 70 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Minerului Român
de Corneliu BRAN

Pe 1 august s-au împlinit 60 de ani de la înființarea Muzeului Orășenesc Petroșani (azi Muzeul „Mineritului”), iar pe 12 august se vor împlini 70 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Minerului Român, ocazii cu care Primăria Municipiului Petroșani a pregătit duminică o serie de manifestări culturale.

 

Remember. Organizare ireproșabilă

Muzeul Mineritului, unic în țară prin profilul său, a fost înființat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara în data de 4 august 1961. Inițial, muzeul a funcționat într-o altă clădire, dar, din cauză că spațiul expozițional era foarte mic, s-a luat hotărârea de către autoritățile vremii ca locația muzeului să fie mutată în sediul actual. Acest fapt se întâmpla în anul 1966, iar din 4 august 1967 muzeul va funcționa în această clădire.

Tot la Petroșani, la 18 octombrie 1970 s-a înființat prima Secție Numismatică din România, ce a coincis cu organizarea primei expoziții de numismatică în cadrul muzeului petroșenean. În timp, zestrea expozițională s-a tot mărit și s-a tot diversificat, ajungându-se la formula în care muzeul funcționează astăzi. Trebuie remarcat și faptul că, nu demult, clădirea care adăpostește acum Muzeul Mineritului a fost complet reabilitată, printr-un amplu Program derulat de administrația publică din Petroșani cu fonduri europene, în valoare de un milion de euro. Acest lucru a făcut ca Petroșaniul să aibă unul dintre cele mai frumoase și mai cochete muzee din țară. Un muzeu „trei în unul”, care găzduiește de la subsol și până la etaj practic trei muzee: pe lângă Muzeul Mineritului în sine și alte două spații muzeale amenajate în generoasa și cocheta mansardă de lemn. Unul legat de munții ce înconjoară municipiul și de frumusețile dăruite de natură în acest colț de Rai, Muzeul „Pro Parâng”. Celălalt muzeu este legat de tradițiile locale, un muzeu etnografic.

Totodată, pe 12 august se vor împlini 70 de ani de la prima sărbătorire a „Zilei Minerului Român”, un moment extrem de important în viața urbei de la poalele Parângului, care și-a legat numele pentru totdeauna de activitatea de extracție a cărbunelui.

Aceste importante repere culturale și sociale locale au fost marcate duminică, 1 august, printr-o serie de manifestări ce au avut loc chiar la Muzeul Mineritului din Petroșani, în prezența primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, dar și a numeroși oameni de cultură și iubitori de artă și literatură, în organizarea ireproșabilă a celor care se ocupă în prezent de Muzeul Mineritului, printre ei și colegul nostru, gazetarul, scriitorul și publicistul Marian Boboc, dar și doamnele Erica Mușa și Hajnalka Mihuț.

 

Conferință și mesajul primarului Petroșaniului legat de evenimentele sărbătorite

Evenimentul cultural al verii la Petroșani, prin ținuta evenimentului, dar și prin faptul că au fost marcate o serie de aniversări importante în viața orașului, s-a terminat cu trei lansări de cărți.

După ce amfitrionul evenimentului, Marian Boboc, a făcut prezentările, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi a transmis un mesaj călduros legat de cele două aniversări și de cele trei lansări de cărți, două dintre ele fiind realizate cu sprijinul primăriei și consiliului local. Primarul a vorbit relaxat de importanța acestor evenimente pentru viața orașului, dar și de faptul că cei trei scriitori care și-au lansat cărțile duminică au reușit să cuprindă printre rânduri aspecte și imagini remarcabile din ceea ce a însemnat istoria mineritului Petroșaniului și a Văii Jiului, dar și istoria vieții sociale și culturale din perioade demult apuse.

Apoi a urmat conferința „Ziua Minerului – vedere după 70 de ani. Când sărbătorim, când comemorăm?”. Același Marian Boboc a prezentat și un material propriu foarte interesant, prin care a explicat când trebuie să comemorăm ceea ce s-a întâmplat în 1929 la Lupeni și când trebuie să aniversăm și să ne bucurăm de „Ziua Minerului”. Chestiuni care, din păcate, unii azi le cam încurcă, inclusiv unii lideri de sindicat sau unii oameni importanți din mineritul de huilă și chiar de pe latura politică. Ceea ce denotă și o lipsă de cultură generală, am completa noi. Sunt convins că materialul în sine va fi prezentat de Marian în exclusivitate și pe larg în paginile ziarului nostru, astfel încât cititorii noștri să poată afla ce gândește Marian legat de această chestiune și să ne dea sau nu dreptate în ceea ce susținem.

 

Lansări de cărți

A treia parte a evenimentului de duminică dimineața a fost dedicată lansărilor de cărți.

„Petroșaniul în timpul primarului Petru Iacob”, scrisă de Marian Boboc, o carte-document foarte interesantă și cu informații inedite luate din arhive și bilioteci după o muncă titanică de documentarist adevărat, toate prezentate într-un format original și practic, astfel încât cititorul să poată cuprinde și selecta ceea ce îl interesează, a fost prima carte lansată. Vă recomandăm tuturor cartea și ea va putea fi găsită inclusiv la biblioteca municipal. Cartea a fost prezentată de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

A urmat Mihai Bujor Bogdan, prezentat de Marian Boboc. După care Bujor Bogdan și-a prezentat foarte autentic și cu mult pragmatism cea mai nouă carte, „Umbre din trecut”. Un expozeu al amintirilor de demult pe care dumnealui le-a trăit în Valea Jiului, pe mai multe planuri, de unde nu lipsesc familia și mineritul, pasiunea cea mare a fostului director de mină și inginer, toate amintirile fiind înșiruite în 9 capitole de bază, sparte în pagini și cu imagini relevante.

Cea de-a treia carte, scrisă de Mircea Baron, a fost prezentată de unul din mentorii și dascălii dumnealui, un distins profesor universitar, Mircea Georgescu. Cartea se intitulează „Cărbune și societate în Valea Jiului. De la începutul mineritului industrial și până la sfârșitul anilor 40 ai secolului XX”. Este vorba de trei volume ample ce conțin nu mai puțin de 1.900 de pagini. O carte grea și la propriu și la figurat. Practic, din prezentarea făcută, cartea este o istorie de un secol a mineritului, urmând, probabil, din câte s-a înțeles din cele expuse, să fie încondeiat de către autor și istoria de la 1940 până în zilele noastre. Și ar fi din nou de scris, nu glumă!

 

Final cu autografe

Totul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, oferite de autori celor prezenți direct pe cărțile lor, zeci de pasionați de carte ce au umplut mansarda muzeului fiind interesați să aibă nu doar cartea, ci și autograful scriitorului.

Una peste alta, un eveniment marcant demn de noua înfățișare a unui muzeu nu doar de nivel național, ci și de nivel european, într-o Vale a Jiului care suspină adânc de dorul mineritului adevărat. Din păcate, nimic din ce a fost nu mai e și probabil nu va mai fi. De aceea aceste manifestații culturale și aceste cărți sunt în prezent singura legătură cu trecutul. Dar, mai ales, păstrează vie amintirea a ceea ce a fost, în vremuri când mineritul ținea județul pe un remarcabil loc V în țară în ceea ce privea activitatea industrială și puterea economic, dată atunci de sectoarele extractiv, energetic și siderurgic. Ceea ce n-a fost puțin lucru, să ne înțelegem…


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter