12.09.2021,  22:37:17 | 1 comentariu | 2083 vizualizari
Platforma nouă „Ținutul Momârlanilor” întregește brandul turismului Văii Jiului
de Corneliu BRAN

Odată cu crearea brandului turistic, „Ținutul Momârlanilor – Urmașii geto-dacilor din Valea Jiului”, cu sigla ce reprezintă steagul de luptă al dacilor, șarpele cu cap de lup ce apare și pe Columna lui Traian de la Roma, a apărut și platforma on-line „Ținutul Momârlanilor”, administrată de Daniel Roșca, petroșeneanul ce trăiește la Timișoara și care împreună cu omul de afaceri lupenean, păstrător și iubitor de tradiții locale și ctitor de biserică alături de familie, Emil Părău, au fost la baza inițiativei îmbrățișate de toți primarii Văii Jiului și consiliile locale, după cum subsemnatul a scris la vremea potrivită.

 

Povești cu și despre momârlani

Acum, pe platforma respectivă, toate localitățile Văii Jiului, de la vest la est, respectiv Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Petroșani și Petrila, plus Comuna Bănița au rubrica lor separată, iar acolo se vor putea citi povești despre tradițiile locale, despre obiceiuri și credințe populare, despre istoria acelor localități și locuri, despre oameni frumoși și harnici din trecut sau din prezent ce au făcut sau fac parte din comunitatea locală, despre momârlani și nu numai, dar și despre bunătățile în materie de hrană realizate după rețete unice, neștiute și ce provin din negura timpului printre crescătorii de animale și gospodarii de pe meleagurile noastre.

 

Untul de oaie - preparat la stâna Buta

Ca un exemplu la cele scrise mai sus, redăm o rețetă tradițională folosită de ciobani în zona cea mai de vest a Văii Jiului, la Buta-Uricani, dar elocventă în ceea ce vrem să vă arătăm azi.

„Ciobănitul este practicat de momârlanii din localitățile Câmpu lui Neag și Uricani și continuă tradițiile și obiceiurile pastorale de mii de ani.

La stâna Buta se mai produce unt de oaie prin metodă tradițională. Smântâna se bate într-un vas numit bădâni (putinei), care seamănă cu un butoiaş înalt cam de 70-75 cm, de formă tronconică, cu matca (un disc cu orificii şi o tijă).

Baterea trebuie să se facă ritmic şi uniform, cu o cadenţă, de circa 100 de bătăi pe minut, în intervalul de timp de 20-30 de minute și se termină doar atunci când la suprafaţa smântânii încep să apară aglomerări de unt de diferite dimensiuni.

Untul este cules cu o lingură mare şi frământat, ca să se elimine excesul de lichid, numit zară. După eliminerea zarei, untul este spălat în mai multe ape. Apa trebuie neapărat să fie rece (temperatura ei variază între 10 şi 14 °C). În timpul spălării untul este frământat permanent, până ce apa curge limpede”.

 

„Ținutul Momârlanilor” poate face și mai cunoscută Valea Jiului

Iată ce frumos este descris un preparat culinar ce aparent  pare simplu de făcut, dar care, la final, se dovedește a fi atât de complicat, dar… foarte gustos! Cine nu ne crede, să meargă la stâna din Buta și la altele din Vale, să vadă cu proprii ochi acest proces de fabricație străvechi, dar mai ales să simtă gustul acestui unt de oaie! Mai mult vă lăsăm pe voi, cititorii noștri, să le descoperiți, intrând pe platforma Ținutul Momârlanilor. Să sperăm că și administrațiile locale din Vale, ținând cont că au rubrici acolo, fiecare, vor posta linkul Ținutului Momârlanilor și pe paginile electronice ale primăriilor de internet, astfel încât cei ce intră pe o astfel de pagină, dacă e interesat, să ajungă ușor și la Ținutul Momârlanilor și poveștile minunate de-acolo. Dacă se dorește un real succes la ceea ce înseamnă turismul local al Văii Jiului, și aceste lucruri, relative simple, contribuie în timp la recunoașterea zonei noastre ca fiind una dintre cele mai potențate zone din țară în materie de frumuseți și atractivități ale peisajelor, de tradiții locale și obiceiuri, de oameni și de tot ce ar putea ține de vizitarea și explorarea locurilor unde dacii liberi au trăit și au dus continuitatea acestui popor mai departe.


Comentarii articol (1 )

#1 Daniel Roșca13.09.2021,  11:20:26
Mulțumim ZVJ pentru analiză & concluzie!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter