21.09.2021,  21:18:55 | 0 comentarii | 952 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Ce a fost și ce-a ajuns…
Booking.com
de Gheorghe OLTEANU

E un loc, în Paroșeni-Sohodol, în care, dacă l-ai duce pe unul care nu a mai fost  prin părțile astea și l-ai întreba “ia zi, îți poți da seama ce-a fost aici cu multă vreme în urmă?”,  în mod sigur că răspunsul ar fi un “nu!” categoric.

 

Asta, mai ales,

pentru că, pe acest loc, nimic nu mai amintește că aici a fost ștrandul din Paroșeni, cum era cunoscut de toată lumea. Era locul în care, când eram copil, mergeam, împreună cu alți băieți de seama mea. Ajungeam la Sohodol, fiindcă era mai aproape ca ștrandul din Lupeni, fie cu autobuzul, luând cel mai ieftin bilet, cel de cincizeci de bani, fie pe jos, ca să putem plăti intrarea. Unii dintre noi încercau să-l fenteze pe nenea de la poartă și săreau gardul pe partea dinspre școală. Uneori reușeau, alteori nu. Totul ținea de dispoziția celui care administra bazinul și terenul de volei, care se mai făcea că nu-i vede.

 

Ștrandul era al

Termocentralei Paroșeni, fiindu-i dat în grijă unui localnic de treabă. Și chiar că era bine îngrijit. Mă rog, nu găseai chestiile peste care dai, pe bani mulți, la SPA-uri sau la ștrandurile de acum. Era termoficat, iar apa adusă din pârâul care curgea în apropiere era tot timpul curată. Aveai loc berechet să-ți întinzi cearceaful, ca să stai la plajă, sau să încingi o partidă de “foiță”.  De la radioul mare cu lămpi de la intrare se auzea tare, până-n blocurile alăturate, muzica de la Metronomul duminical al lui Cornel Chiriac, iar pe terenul de sport se aflau mai tot timpul câte două echipe care dădeau mingea peste fileu.

 

Sunt amintiri

pe care, în mod sigur, le mai are în minte oricare din generația mea. Acum tot ce a fost acolo nu mai există. S-a distrus încet-încet după anul 2000. Dacă acum patru-cinci ani, bunăoară, bazinul încă mai era la locul lui, acum, salut! A fost umplut cu pământ, încât zici că nici nu a existat. Poarta de  fier de la intrare și țevile care țineau plasa de pe terenul de volei au făcut pași. Și nici urmă de trambulină sau dușurile de lângă clădirea în care funcționa un chioșc de la care-ți puteai cumpăra câte ceva. Și construcția asta stă să cadă. În mod sigur că, peste un an-doi, nici ea nu va mai fi pe acolo. 

 

Peste tot e plin

de bălării. O porțiune mare din gardul de beton lipsește. Pe cel din spate s-au mai păstrat câteva desene copilărești în culori vii și atenționarea că este interzis accesul persoanelor în stare de ebrietate. Totul este o imagine dezolantă pentru cineva care știe ce era acolo cu zeci de ani în urmă. Și este cu atât mai trist, cu cât ștrandul din Paroșeni ar fi putut exista și astăzi. Într-o vreme auzisem că terenul ar fi fost revendicat de fostul proprietar. M-a contrazis, însă, o persoană pe care o cunosc bine și care mi-a spus că acesta este încă în inventarul uzinei.

 

După nouăzeci

încoace s-au arătat feluriți doritori dornici să ia ștrandul. Să-l cumpere, să-l închirieze, mă rog, soluții s-ar fi găsit. Chiar și sindicatul termocentralei, unul deosebit de puternic, ar fi vrut să-l aibă în administrare. Mai ales că A.S. “Energeticianul” mai trăia. Cineva cu care am stat de vorbă era de părere că, odată cu celelalte bunuri imobile puse la vânzare, Complexul Energetic Hunedoara ar fi putut să scoată la licitație și amplasamentul fostului ștrand din Paroșeni. Să fi fost uitat sau s-a considerat că, în halul în care a ajuns, nu mai prezintă interes? Înclin să-i dau crezare ultimei variante. Dar, totuși – cine știe? -, poate că s-ar găsi vreunul cu bani dornic să-l readucă la viață…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter