23.09.2021,  20:52:30 | 0 comentarii | 385 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Dacica” –  super spectacol aniversar la împlinirea a 20 de ani de la înființarea Ansamblului Artistic „Parângul” al Casei de Cultură a Studenților din Petroșani!
de Corneliu BRAN

Să nu uităm…

Înainte de a intra în atmosfera spectacolului și a descrie cum a stat treaba la unul dintre cele mai frumoase spectacole realizat pe scena Teatrului I.D. Sîrbu la aniversarea a 20 de ani de activitate a celui mai cunoscut ansamblu de dansuri din Petroșani, trebuie să reamintim câteva date despre acesta. Ansamblul „Parângul” al Casei de Cultură a Studenților din Petroșani a luat ființă în luna octombrie 2001, la inițiativa coregrafului Nicolae Nicoară și a directorului instituției de atunci și de acum, doamna Lavinia Hulea.

Înființat ca și ansamblu folcloric, în prezent, „Parângul” abordează, pe lângă folclor, genuri ale dansului contemporan, modern, comic, de caracter sau inedit, explorând teme coregrafice diverse.

De-a lungul anilor, ansamblul a participat la festivaluri și concursuri naționale studențești în Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Alba-Iulia, Brașov, Craiova, Ploiești, iar lista se poate tripla cu siguranță, precum și la manifestări organizate de Casa de Cultură a Studenților din Petroșani („Stelele Tinereții”, „Galele Studențești”, „Primăvara studențească”, „Unifest” etc.), ori la programele artistice prilejuite de Zilele Municipiului Petroșani, „Nedeia Vulcăneană”, „Balul Strugurilor. Nu în ultimul rând, dansurile românești și zona noastră sunt reprezentate an de an de către acești talentați tineri dansatori la numeroase festivaluri internaționale din Bulgaria, Ungaria, Serbia, Turcia sau Polonia, ansamblul „Parângul” fiind de cel puțin un deceniu unul dintre cei mai buni ambasadori ai Văii Jiului, Petroșaniului și județului Hunedoara.

Ca o aducere aminte, acum la ceas aniversar, în anul 2015 ansamblul petroșenean câștigă „Marele Premiu” la Festivalul de dans organizat de Casa de Cultură a Studenților din Sibiu, astfel încât, în anul următor este invitat să susțină un spectacol de dans în cadrul festivalului, materializat în „Odiseea Văduvei”, a cărui premieră a avut loc la Teatrul I. D. Sîrbu din Petroșani, acolo unde, miercuri seara a avut loc unul dintre cele mai impresionante spectacole de dans, o sală neîncăpătoare pentru publicul prezent, care a ținut însă cont de toate măsurile sanitare determinate de pandemie.

 

Ovații în picioare minute în șir!

Alături de dansatorii din „Parângul Mic” și „Parângul Mare”, au participat și o serie de invitații speciali, astfel încât seara să fie de-a dreptul încântătoare și una de neuitat, dintre care îi amintim pe: cantautorii Florin Paul Camen și Cătălin Stepa, actorul Mihai Sima, instrumentiștii Mitu Helj, Mircea Dinuță, Costel Giangă, Cătălin Murărașu, Gigi Bocoș și Mădălin Moisa, precum și pe soliștii vocali Laura Marica și Mădălina Străuneanu. Ovațiile publicului au fost de fiecare dată, timp de mai multe ceasuri, pe măsura reprezentației artistice, la finalul spectacolului publicul ridicându-se în picioare și aplaudând minute în șir.

Trebuie remarcat și faptul că finanțatori pentru organizarea acestui spectacol au fost Primăria municipiului Petroșani, Consiliul Local al municipiului Petroșani și Ministerul Tineretului și Sportului, iar de buna organizare s-au ocupat cu mult profesionlism cei de la Casa de Cultură a Studenților Petroșani, împreună cu cei ce administrează teatrul.

 

Mesajul unui fost dansator al ansamblului, la ceas aniversar, nimeni altul decât primarul actual al Petroșaniului!

Prezent în sală alături de soție, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi nu a putut să nu transmită după spectacol impresiile sale, în condițiile în care edilul n-a uitat că alături de soția Monica a făcut parte din corpul de dansatori „Parângul” în tinerețe.

Ansamblul Artistic Parângul al Casei de Cultură a Studenților din Petroșani a împlinit 20 de ani de activitate neîntreruptă, iar momentul din această seară a fost marcat prin spectacolul aniversar Dacica.

A fost o seară emoționantă, atât pentru mine cât și pentru soția mea alături de care am dansat în acest ansamblu, devenit de-a lungul timpului unul dintre grupurile care face cinste acestui municipiu, atât în țară, cât și peste hotare, fiind un adevărat mesager al dansului popular românesc, în general, și în special al celui autohton. Numeroasele premii obținute sunt dovada reală a profesionalismului dansatorilor săi, care au contribuit astfel la dezvoltarea vieții culturale a comunității noastre, dar și la promovarea imaginii municipiului nostru.

Felicitări organizatorilor, dansatorilor, în special coregrafului Nicolae Nicoară, tuturor celor care fac parte din acest ansamblu și celor care de-a lungul celor două decenii de activitate neîntreruptă au fost alături de generațiile de dansatori care au adus atât de multă bucurie spectatorilor și care au onorat comunitatea culturală atât în țară cât și peste hotare.

La mulți ani!”.

Încheiem și noi prin a spune un călduros „La Mulți Ani” acestui ansamblu petroșenean, acum, la două decenii de activitate!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter