26.09.2021,  21:42:20 | 0 comentarii | 286 vizualizari
Câteva răspunsuri legat de proiectele primarului Petroșaniului și ale administrației publice locale petroșenene
Booking.com
de Corneliu BRAN

După cum puteți citi integral în ediția de azi a ziarului nostru, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a prezentat vineri dimineața, în „Sala de Marmură” a Primăriei municipiului Petroșani, presei locale și prin ea cetățenilor Petroșaniului, „Raportul de activitate la 1 an de mandat”. La final, primarul a răspuns și la câteva întrebări adresate de ZVJ, prin subsemnatul, dar și alți colegi aflați în sală.

 

Principalele obiective ale primarului și administrației locale în anul 2022

 

Întrebat care vor fi principalele „ținte” în materie de investiții și lucrări publice pentru Petroșani, în anul 2022, Tiberiu Iacob-Ridzi a dat câteva repere, toate importante:

„Pentru viitorul an, cred că cele mai importante lucruri pe care dorim să le facem este să implementăm aceste proiecte care vor fi depuse pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Ele se referă, în special, la asfaltarea de drumuri și introducere de gaz metan în zonele unde încă în Petroșani nu avem această utilitate publică. Fie că vorbim de străzi din Cartierul Colonie, fie că vorbim de străzile care duc către comunitățile sătești, vom avea în vedere acest lucru. De asemenea, vom avea în vedere de atragerea unor fonduri europene pentru proiectele pe care le avem deja în discuție, ca un exemplu, așa cum ați văzut avem deja un proiect aprobat la finanțare pentru documentația tehnică, un proiect în valoare de 8 milioane euro, proiectul de mobilitate urbană, prin construcția a trei pasarele și realizarea de piste de biciclete în tot municipiul, plus stațiile de închiriere de biciclete și trotinete aferente. În ceea ce privește instituțiile de învățământ din municipiul nostru, avem proiecte pe acest capitol pe care le vom depune atât pe fonduri europene, pentru dotarea și reabilitarea clădirilor, dar și pe fonduri de Mediu, prin Programul realizat de Ministerul Mediului din Guvernul României. Nu pot uita, tot aici, lucrările de la Spitalul de Urgență Petroșani (ele vor continua, pe lângă acest proiect pe fonduri europene), de achiziție aparatură medicală performantă și mobilier modern, sper să reușim să avansăm foarte mult anul viitor la lucrările de reparație capitală a spitalului. Amenajarea de parcări, amenajarea de noi parcuri și locuri de joacă pentru copii vor fi și la anul în atenția noastră. Deci toate aceste lucruri pe care le-am spus sunt prioritare pentru noi în perioada următoare”, a răspuns primarul Petroșaniului.

 

Despre clădirile dezafectate din Petroșani, cândva școli sau grădinițe…

 

Primarul a fost întrebat și despre clădirile care au aparținut de sistemul de învățământ local și care azi stau părăsite, nemaiexistând activitate în ele, deși aceste clădiri ar mai putea funcționa în alte scopuri, dacă nu pentru orele de școală sau de grădiniță, exemplele date de colega jurnalistă care a pus întrebarea fiind clădirea fostei școli nr. 5 din Aeroport, sau clădirea fostei grădinițe din Dimitrov.

„În ceea ce privește clădirea de la școala nr. 5, chiar am avut o discuție ieri în Parâng cu doamna deputat Intotero, inițial am discutat și cu doamna senator Munteanu, despre o inițiativă legislativă care a trecut de Senat, astfel încât să putem să dăm altă destinație acestor locații, clădirilor unde practic nu mai există școli, din cauza reducerii numărului de copii, cum e cazul și la școala nr. 5. O să vedem ce se va întâmpla acolo, dacă va trece această lege în Parlamentul României, atunci vom putea să dăm o altă destinație școlii respective. Avem câteva idei, dar, sigur, voi iniția o dezbatere publică față de destinația acestei clădiri. În ceea ce privește grădinița din Dimitrov, copiii au fost relocați în noua grădiniță de la I.G. Duca, clădirea va rămâne în conservare, deocamdată nu avem în intenție să transformăm acolo, sau să facem altceva, însă cu siguranță și acolo, dacă legea va trece, vom putea să valorificăm clădirea respectivă pentru un alt domeniu de activitate, fie al protecției sociale, fie al activităților culturale sau de tineret”, a răspuns primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Telegondola

O ultimă întrebare adresată primarului Petroșaniului la acțiunea de vineri a venit  dinspre ZVJ. De fapt a fost o întrebare venită dinspre cetățeni, mai cu seamă cabanieri și iubitori de munte și turism, oameni cărora nu le este indiferentă imaginea stațiunii și orașului, practic oglinda turismului nostru local, și nici utilitatea unui mijloc de transport modern înspre munte care să plece din oraș, un proiect pe care stațiunea și Petroșaniul îl cam așteaptă de vreo 12 ani încoace și care în proiectul inițial legat de domeniul schiabil, în prima fază vorbim, există, fiind prevăzut a se realiza, după care a venit schimbarea și de-atunci tot vorbim despre o telegondolă „care se va face cândva”, că „altele sunt priorități în Parâng”...

„Da, există proiectul cu telegondola! Este etapizat în partea a doua a proiectului, acum ne concentrăm însă foarte tare pe construcția TS3, care să facă legătura între ceea ce înseamnă zona telescaunului vechi și Slima. Repet, s-a depus o inițiativă legislativă în Parlament pentru a se modifica legea, astfel încât să putem să primim de la Romsilva acele terenuri, fără a despăgubi Romsilva în cazuri în care aceste lucruri se fac pentru montarea de instalații de transport pe cablu sau pârtii de schi. Ceea ce noi ne încadrăm foarte bine, suntem și stațiune de interes național, deci, în concluzie, avem toate condițiile îndeplinite”, ne-a dat răspunsul primarul Petroșaniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter