27.09.2021,  19:36:55 | 0 comentarii | 252 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cu sprijinul Universității din Petroșani, marți 28 septembrie, va avea loc / Lansarea primului Centru de Reconversie Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie din Vestul României!
de Corneliu BRAN

Cu o experiență de peste 8 ani de zile în pregătirea profesională pentru industria eoliană și fotovoltaică în România, RESS-Academia pentru Surse Regenerabile de Energie, parte din Monsson Group, pregătește anual peste 2000 de specialiști. Marți 28 septembrie, cei de RESS, alături de partenerii de la Universitatea din Petroșani, în frunte cu rectorul Radu Sorin, vor avea un eveniment important legat de „creșterea participării la Programele de formare profesională continuă a peste 800 de angajați din regiunea noastră, Valea Jiului, o zonă defavorizată, în special pentru cei cu nivel scăzut de calificare și persoane cu vârsta de peste 40 de ani”.

 

Declarațiile celor implicați în proiect

Despre toate acestea și multe altele legate de eveniment și de proiectul în sine, o zi mai devreme, luni 27 septembrie, am stat de vorbă cu cei implicați la Rectoratul Universității din Petroșani, respectiv cu rectorul Radu Sorin, cu managerul de proiect Sebastian Enache și cu Michael Melczer, cel care a avut un rol determinat pe vremea când era consilierul ministrului Energiei în a atrage implementarea proiectului la Petroșani, pentru a fi mai facil pentru toți cei din Valea Jiului în a-și găsi ulterior un loc de muncă decent și cu perspective de viitor.

„Marți 28 septembrie în Aulă, începând cu ora 9,30 vom avea o conferință prin care dorim să arătăm importanța activității noastre în colaborare cu partenerii de la Constanța în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor de reconversie a personalului din industria minieră și nu numai, înspre activitățile din domeniul energiei eoliene. Ne bucurăm că partenerii noștri sunt alături de noi aici la Petroșani, dumnealor vin cu o serie de invitați care înseamnă pe de-o parte persoane care s-au disponibilizat sau care se vor disponibiliza din sistemul minier, dar nu numai, deoarece sunt și persoane care vor să facă o reconversie profesională. Noi, universitatea noastră, stăm la dispoziție atât cu cursuri de specialitate, pentru reconversia muncitorilor, a tehnicienilor, dar și pentru cei cu studii superioare în domeniul energiei eoliene. Am început această colaborare și ne bucurăm de asta, am realizat deja o parte din dotarea care se impune pentru pregătirea celor care vor lucra în acest domeniu, am dotat o parte din laboratoare cu aparatura necesară și continuăm această dotare în așa fel încât în cel mai scurt timp să fie totul gata. În paralel ne dorim ca pregătirea cadrelor didactice să fie gata și în cel mai scurt timp să putem da drumul și acestei activități. Deocamdată rolul nostru este, ca pe lângă aceste dotări de care vă spuneam, să pregătim în mod special cadrele didactice, în așa fel încât dumnealor să poată pregăti cursanții la cel mai înalt nivel”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.

Managerul de proiect din cadrul Academiei de Reconversie Profesională, Sebastian Enache ne-a vorbit de asemenea de evenimentul de marți dar și de ceea ce se dorește prin acest proiect:

„Marți participăm la lansarea în premieră a primului Centru de Reconversie Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie din Vestul României. Este un centru care funcționează în Constanța și peste tot în lume, un model de pregătire pe care vrem să-l implementăm aici împreună cu Universitatea din Petroșani. Iată că după un an și jumătate de la prima idee pe care am avut-o, am reușit să punem în aplicare dorința majorității oamenilor cu care am vorbit și care sunt foarte dornici să se înscrie în proiect și să începem primele cursuri, acest fapt urmând să se întâmple, probabil, în următoarele două luni. Ne propunem ca în cele 24 de luni, pe care le avem la dispoziție ca proiect pilot, să pregătim peste 800 de angajați, aceștia vor fi atât din industria minieră cât și alte categorii de angajați. Deja, în primele luni de derulare a proiectului, s-au înscris peste 200 de doritori, din toate domeniilor, circa 50% fiind din zona minieră, ceilalți fiind persoane mai tinere care nu au avut șansa să lucreze în zona minieră dar care sunt angajați la alte companii energetice. Lucrăm cu mulți parteneri din zonă care vor să își pregătească angajații și să intre în acest domeniu. E foarte important să vă spun că în următorii 10 ani în România se vor dezvolta peste 30.000 MW de energie eoliană și fotovoltaică, vor fi construiți până în 2030 cel puțin 12.000 de MW, 40% din ei vor fi din energie fotovoltaică și 30% vor fi energie eoliană, iar în județele limitrofe Petroșaniului vom avea cu siguranță peste 2.500 MW noi instalați (…) Cu siguranță, odată cu noile capacități instalate, va fi nevoie de tot mai multă forță de muncă calificată în domeniu. Cei care se vor înscrie în acest proiect la aceste cursuri trebuie să înțeleagă că ulterior vor avea prioritate la angajări și vor avea o șansă în plus pentru o nouă carieră”.

„Această școală ce se inaugurează mâine la Petroșani este importantă. Ea apare într-un peisaj dominat din păcate de supermarketuri și o industrie locală muribundă, chiar aflată în moarte clinică, iar în spatele acestei școli vine și o industrie. O să vedeți în perioada ce urmează că ceea ce vă spun acum va fi dovedit și în fapte. Ceea ce se întâmplă cu acest proiect la Petroșani, e vorba de o meserie serioasă și de viitor pentru o industrie de viitor. Viitorul nu poate fi imaginat fără industria energetică, practic de aici trebuie pornit ca să ne asigurăm ceva durabil, în toată România și, în special, și în Valea Jiului. Poate în Valea Jiului mai mult decât oriunde. Să știți că acest proiect se putea face și în altă parte! Dar pe lângă decizii obiective, a fost și o parte subiectivă - și nu vă ascund acest lucru că am dorit să-l facem în Valea Jiului. Și iată că se împlinește dorința!”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter