03.10.2021,  12:06:55 | 0 comentarii | 330 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La viitoarea Catedrală „Sfântul Ilie”, / Petroșenenii s-au rugat la moaștele Sfântului Andrei Șaguna
de Corneliu BRAN

În prima zi de octombrie în calendarul creștin-ortodox stă în fiecare an scris cu roșu sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. O sărbătoare importantă, rânduită de Biserica Ortodoxă în amintirea arătării Maicii Domnului la o priveghere în Biserica din Vlaherne pe 1 octombrie 911. Maica s-a arătat atunci enoriașilor, stând în văzduh și rugându-se cu râuri de lacrimi pentru salvarea cetății de-acolo, asediate la acel moment, în timp ce Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, se aflau, vizibili și ei, apostoli, sfinți și mucenici din Împărăția Domnului, pentru toate acestea existând sute de mărturii ale vremii, izvoare scrise sau spuse prin viu grai de Sfinții Părinți sau de Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și de ucenicul său, Epifanie, care se aflau și ei acolo.

 

Moaștele Sfântului Andrei Șaguna - aduse de la Sibiu

În Valea Jiului, ca în toată țara, bisericile au fost pline vineri dimineața la Sfânta Liturghie. Creștinii au simțit dorința și nevoia de rugăciune și ruga la cea grabnic-ajutătoare, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, „născut nu făcut, Care prin Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii…”, cum frumos și explicit ne spune „Crezul”.

Noi am ales să mergem la paraclisul de lângă viitoarea Catedrală a Văii Jiului, din Parohia Petroșani IV, cu Hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, păstorită de preotul Gabriel Bulf. Aceasta și pentru că știam că în fiecare an, de când există paraclisul, prin strădania inimosului preot petroșenean sprijinit de Protopopiatul Ortodox Petroșani și protopopul Petrache Crețu, cu binecuvântarea și ajutorul oferit de Episcopia Devei și Hunedoarei și a Preasfințitului Episcop Gurie, dar și a Arhiescopiei Sibiului și Mitropoliei Transilvaniei sunt aduse Sfinte Moaște ale unor sfinți. Anul acesta aflasem că vor fi aduse din Sibiu moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, cel care a purtat arzând flacăra a tot ceea ce a însemnat școală românească, spirit patriotic și iubire de România într-o perioadă grea pentru românii din Ardeal.

 

Credincioșii înțeleg singuri cum să se ferească de virus. Lăsați Bisericile în pace!

Prezenți pentru o perioadă la Sfânta Liturghie, oficiată afară, am observat faptul că, deși nimeni nu le-a arătat oamenilor cum să se așeze în picioare, fiecare, în cel mai civilizat mod, stătea distanțat de celălalt semen aflat la slujbă. Semn că oamenii au înțeles și știu să se ferească singuri de virus, fără să fie constrânși sau batjocoriți, cum s-a întâmplat din nefericire de Sfintele Paști din anul 2020, când s-au luat tot felul de hotărâri ciudate, aberante, inclusiv aceea că nu mai aveam voie să ne plângem morții în cimitire, ceva de nepovestit nepoților în orice caz și o prostie fără margini. Aproape toți participanții purtau măști, iar la Sfintele Moaște ale Sfântului Șaguna exista o persoană care imediat dezinfecta cu alcool sanitar sticla raclei după fiecare atingere. Iată că nu trebuie să stea jandarmii sau altcineva de pază ca oamenii să înțeleagă ce trebuie să facă în pandemie. De aceea apelul subsemnatului este: lăsați Bisericile deschise, lăsați Bisericile în pace! Fără Biserica lui Hristos, creștină, am fi un popor mort, bolnav de-a dreptul (și nu de virus!), niște trestii aflate în bătaia Răului, și așa destul pe Pământ. Doar Dumnezeu ne va ajuta să trecem peste toate și va știi cel mai bine când să oprească această pandemie, nu omul, fie el cât de savant. De aceea locașurile sfinte și credința trebuie să rămână vii! Culmea e că vedem altă atitudine și multă blândețe atunci când e vorba de cu totul altceva decât ce ține de Biserică și rânduiala ei, cum ar fi adunările politice, alegerile politice (inclusiv cele din toamna trecută) și așa mai departe, când regulile nu mai sunt aceleași, sunt permisive și se spune că totul este controlat și că nu sunt pericole de infectare. Mare păcat, iar după părerea subsemnatului trebuie spus doar atât din ce le transmitea politicienilor un mare duhovnic al ortodoxiei românești: „Atenție, băieți! Dumnezeu vede toate acestea și nu bate cu bota, dar va da, odată și odată, fiecăruia după cum merită, scadența faptelor, dacă nu aici pe Pământ, atunci la Judecată…”.

În încheiere mai doresc să adaug că la Sfânta Liturghie, preotul Gabriel Bulf a fost secondat de doi preoți tineri și dedicați slujirii Bisericii Domnului: Sorin Dănău și Alexandru Dascălu.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter