13.10.2021,  19:10:20 | 0 comentarii | 415 vizualizari
S-a întâmplat în Petroșani în 1924
de Marian BOBOC

PENTRU O TRUPĂ TEATRALĂ A ORAȘULUI

 

Ținând cont de hotărârile primăriilor unor orașe din Ardeal și Banat de a înființa o trupă de teatru care să fie finanțată de ele și care să facă turnee în fiecare oraș, în „Graiul muncitorimei” învățătorul Alexiu David propune ca și primăria Petroșani să se ralieze inițiativei acestora:

„(…) Ne aducem cu această ocazie de o veche propunere a d-lui inspector general Iosif Iancu de a strânge o sumă de bani prin cotizații lunare și de a se aduce înapoi o trupă românească, care să dea reprezentații mai numeroase în orașul nostru.

Propunerea aceasta, pe cât de frumoasă și binevenită nu s-a realizat încă din motive de ordin material. Știe toată lumea cât de lipsit este funcționarul statului de azi și de aceea poate că nu s-a insistat așa mult pe lângă această propunere. Mai avem ghinionul că suntem restrânși ca număr cei ce ne numim români și dacă autoritățile ne cam boicotează iarăși nu e vina noastră.

Avem, însă, o primărie și avem o reprezentanță comunală, compusă din buni și însuflețiți români. Nu greșim dacă afirmăm că nici venitele comunei nu sunt neînsemnate. Ce ne-ar opri să prevedem și noi în bugetul nostru o sumă oarecare potrivită necesităților?

De ce nu ne-am putea distra și noi vreo două săptămâni, seară de seară, la spectacole înălțătoare de suflet, la auzul dulcelui grai românesc.

Cu încetul, am atrage și minoritățile să asculte și să cunoască arat românească. S-ar convinge și dânșii, că în privința aceasta nu suntem mai prejos decât dânșii și că avem și noi literatură demnă de a fi pusă în rând cu aceea a popoarelor civilizate.

Nu ne îndoim că și primăria comunei noastre - azi urbane - pe lângă că va pune la dispoziție gratis sala Apollo, va mai aloca în bugetul său pe anul ce vine o sumă oarecare, pentru a putea da adăpost trupei și a face posibilă o stagiune de cel puțin 2 săptămâni. 

Situația noastră de popor dominant o reclamă aceasta imperios, cu atât mai vârtos, că trupele mai bune de teatru nici n-au dat pe la noi”.

Alexiu David subliniază profesionalismul lui Manolescu, cel care a fost ales să pune bazele acestei trupe teatrale românești de primăriile Timișoara, Arad, Satu-Mare, Oradea Mare, Lugoj, Caransebeș, Oravița, Careii mari și Beiuș: „Faptul că trupa, care s-a înființat în scopul, de care vorbeam, este încredințată conducerii marelui artist Manolescu ne îndreptățește să fim și mai nerăbdători în cererea noastră. Sperăm ca primăria noastră nu va refuza a satisface o dorință atât de unanimă și arzătoare”.

 

ALEGERI LA CASINA ROMÂNEASCĂ

 

La Adunarea generală a Casinei Jiul, desfășurată la 16 martie în localul propriu, participă 89 de membri, „cei mai de frunte cetățeni ai orașului nostru”. Iosif Iancu, președintele casinei, prezintă raportul. După care este ales noul comitet format, cu mici modificări, tot din vechii membri: Iosif Iancu (președinte), Tiberiu Timoc (vicepreședinte), Alex. Popescu (casier), V. Marțius (secretar), Petre Turcu (bibliotecar), Gheorghe Drăgănescu (econom) și D. Dimitriu (cenzor).

Printre membrii comitetului se află și primarul Petru Iacob: ing. M. Bălănescu, Ion Iliade Românul, Dr. Romul Miocu, Ion Duma, Gheorghe Drăgan, ing. Valeriu Socol, Ionel Moga, Dr. Coloman Fülöp, Dr. Nicolae Olariu, Petru Iacob, Iuliu Deacu și Emil Pop.

 

DRUMUL DE FIER BUMBEȘTI - LIVEZENI

 

La mijlocul lunii martie, săptămânalul „Gorjeanul” anunță că linia ferată Bumbești - Livezeni va avea 33 km, mai scurtă cu 5 km decât șoseaua națională. Peste Jiu se va construi 16 poduri, vor fi bătute 19 tuneluri în lungime de 5 ½ km. Cele mai lungi tuneluri: Murga (900 m) și Dăluca Bradului (700 m).

Marian BOBOC (Din volumul „Petroșaniul în timpul primarului Petru Iacob)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter