19.10.2021,  18:37:20 | 0 comentarii | 1043 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O englezoaică a ajuns la Vulcan / În căutarea timpului trecut
de Gheorghe OLTEANU

Sarcina de serviciu - mai mult o rugăminte, de fapt – mi-a dat-o colegul și prietenul meu Marian Boboc, care-i și custodele „Muzeului Mineritului” din Petroșani. La el au ajuns, duminică, doamna din Anglia și cele trei persoane care o însoțeau.

 

Era firesc

ca primul contact să-l fi avut cu Marian, din moment ce Mandy Zoffo, venită pentru prima dată în România și, deci, și-n Valea Jiului, încerca să dea de urma bunicului ei. Căruia, la începutul deceniului al doilea al secolului trecut, i-a fost sortit ca, din localitatea italiană Udine, să ajungă la Vulcan. Aici, mi-a fost dat să înțeleg, italianul nu a venit să dăltuiască în piatră, așa cum au făcut numeroșii conaționali ai săi emigrați, în anii aceia, pe pământ românesc. Gaoachimo Zoffo trebuie să fi fost bine bazat financiar din moment ce – după cum mi s-a spus -  a cumpărat mina Vulcan, și-a construit o casă care, acum, s-ar numi vilă, plus imobilul în care, cu ani în urmă, a fost Alimentara din Crividia.

 

Pe Mandy Zoffo am întâlnit-o

luni dimineața. A venit în România însoțită de Valentin Nistor, de soția sa Luminița și fiica lor Rebbeca. Valentin e gălățean și, după ce combinatul siderurgic a început să scârțâie, a plecat în Anglia. Asta se întâmpla în urmă cu optsprezece ani. S-a stabilit în Syston, localitate din districtul Charnwood (Leicestershire), orășel care are în jur de douăsprezece mii de locuitori. Aici a cunoscut-o pe Mundy, care e născută și crescută în Syston. Valentin și soția lui au o slujbe bune, așa că nu se pot plânge c-o duc rău. Dimpotrivă. Rebbeca, în vârstă de 14 ani, a venit pe lume acolo. Fata e în clasa a X-a. S-a mirat tare când i-am spus că, la noi, un copil de seama ei e în a șaptea.

 

Ce voia Mandy?

Despre trei lucruri ar fi vrut să știe mai mult. În primul rând, ar fi vrut să găsească mormântul bunicii sale Anna Zoffo, decedată în 1928 la numai 35 de ani. Nu cunoștea absolut nimic despre locul în care ar fi fost îngropată. Știa doar, dintr-o fotografie veche de o jumătate de secol pe care o are altcineva, că ea și-ar dormi somnul de veci într-un cavou din marmură neagră. Am bătut în lung și lat cimitirul de la Morișoara, dar nici urmă de el. Cele mai vechi morminte care mai dăinuie sunt cel al minerilor situat latura vestică și cel al unor italieni al căror nume de familie inscripționat pe cruce e cu totul altul. Loți Horvat, îngrijitorul perimetrului, cunoaște cimitirul ca-n palmă, dar mărturisește că nu a auzit de numele Zoffo. „Cavou de marmură neagră? s-a mirat el. Nu, nu am văzut!”. Nu am dat de cavou sau de vreo urmă a lui nici pe Valea Arsului.                  

 

Alimentara din Crividia

a fost demolată. În casa asta, spune Mandy, bunicul le dădea minerilor salariile și tot de aici ei își primeau alimentele. „Magazânul”, cum li se spunea atunci. Clădirea mai dăinuie acum doar în fotografia pe care englezoaica o are îndosariată lângă celelalte. Nu am dat nici de casa în care a locuit Gaoachimo Zoffo. Una dichisită pentru acele vremuri, cum se prezintă în poza care poartă patina timpului. Am fost îndrumați pe străduțele de pe dealul de mai sus de fosta alimentară, am urcat, am întrebat, dar nimic. Nimeni nu-și amintea să fi văzut casa. Posibil ca ea să se fi distrus odată cu plecarea italianului în 1930.

 

Atunci când,

strivit de criza economică, Gaoachimo Zoffo a fost nevoit să lase tot ce avea la Vulcan și să se întoarcă în Italia. Unde avea să moară în 1940. Interesant este ce i-a rezervat destinul fiului său, tot Gaoachimo pe numele mic, tatăl lui Mandy. Acesta a plecat în armată, a luptat în Africa, iar de acolo a ajuns în Anglia. Fotografia pe care englezoaica o are ca amintire e din 1925 și înfățișează un grup de bărbați în fața unei galerii de mină. În mijloc este Gaoachimo Zoffo, avându-i în dreapta și-n stânga pe câțiva funcționari, și, desigur mulți mineri. La fotografie a fost adus și calul care trăgea vagoneții de mină. Oamenii din imagine sunt degajați, ba chiar zâmbitori, și bine îmbrăcați, dovadă că burghezia acelor vremuri nu-i prea oropsea, așa cum am învățat noi la școală.

 

Care o fi gura

de mină în fața căreia fusese făcută poza? Cineva a fost de părere c-ar putea fi cea din apropierea puțului 7 Noiembrie. Numai că aceea datează de pe vremea lui Ceaușescu, așa că era exclus. În cele din urmă, după alte consultări, am ajuns la concluzia c-ar putea fi vorba de galeria Belomași. Cea de pe dealul vestic aflat mai sus de poarta doi a minei Vulcan, vizavi de casele de colonie. Acolo unde, jos, lângă drum era stația de ventilatoare. Galeria e acum astupată, iar în jur sunt numai ruine. Doar crestele munților din planul secund al fotografiei mai sunt aceleași.

 

Colegul Marian Boboc,

cunoscător al istoriei mineritului din Valea Jiului, crede că italianul ar fi putut să fie un antreprenor care presta lucrări pentru o mină din Vulcan. Sau e posibil ca Zoffo să fi fost angajat în conducerea minei, nu neapărat proprietar de mină. Mi-a zis că, din curiozitate, a început să facă „săpăturile” necesare și că speră că va afla ce a prestat italianul Gaoachimo Zoffo în Valea Jiului. „Ce știu sigur e că înainte ca bunicul doamnei Mandy să părăsească Valea Jiului în anii primei crize mondiale, de exemplu, în 1928, la Vulcan existau 6 mine: Est, Vest și Chorin (toate trei - proprietăți ale Petroșani S.A.R.), Arpad și Terezia (proprietar – Valea Jiului de Sus S.A.R.) și Dealul Babii (proprietar - Saghy Coloman, reprezentat de ing. Eugen Vöröss; în 1924-1925 – proprietar era Maurițiu Marek). La o cercetare sumară a cărților mele, eu am găsit un anume Dănilă Zoffo, care în 1927 era zidar la Lupeni”.

Sunt și eu curios peste ce va da. Negreșit că mai multe va afla și nepoata sa Mandy, în caz că demersul lui Marian va fi încununat de succes. Până atunci, însă, aceasta a trebuit să se consoleze doar cu o foarte mică parte din timpul trecut în căutarea căruia am purces în prima zi a acestei săptămâni.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter