21.10.2021,  21:31:01 | 0 comentarii | 715 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lacrimi și tristețe pentru toți creștinii ortodocși hunedoreni: Joi 21 octombrie 2021, Preasfințitul Episcop al Devei și Hunedoarei, Părintele Gurie, s-a mutat la Domnul, răpus de COVID-19
de Corneliu BRAN

Episcopul hunedorenilor, Preasfințitul Părinte Gurie s-a stins din viață, joi, 21 octombrie, plecând la Domnul, după o suferință ce datează încă din 8 octombrie, când înaltul prelat ortodox a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Deva.

 

La doar o zi de la internare, pe 9 octombrie, veștile despre Preasfințitul erau și mai rele, fiind cu toții anunțați că din cauza unor complicații datorate COVID-19 a fost mutat în Secția ATI a spitalului devean. După mai multe suișuri și coborâșuri, starea medicală a Preasfințitului Episcop Gurie s-a agravat, în urmă cu două zile fiind intubat, dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic. Astfel s-a stins una dintre cele mai mari și mai puternice personalități contemporane hunedorene, un călugăr dedicat credinței și slujirii lui Hristos și a Bisericii Sale Creștine, un om energic, devotat oamenilor, un adevărat slujitor al Domnului, un stâlp al Bisericii ortodoxe hunedorene și naționale.

Dacă ar fi să vorbim de Preasfințitul Părinte Gurie numai din prisma evenimentelor la care am participat și noi, cei de la ZVJ, nu ne-ar ajunge trei ediții de ziar. Dacă ar fi să vorbim de latura socială și de faptele sale duhovnicești, la fel, nu ne-ar ajunge poate și mult mai mult ediții de ziar, Preasfințitul punând umărul la crearea a numeroase așezăminte sociale și biserici, sau la derularea unor evenimente caritabile prin care a încercat să ajute tinerii hunedoreni cu nevoi speciale. Ne rezumăm doar în a spune că dumnealui a fost inițiatorul ideii de ridicare în Valea Jiului, la Petroșani, a unei Sfinte Catedrale Ortodoxe a zonei. Care, pe lângă Biserica în sine, să cuprindă și centre sociale și de tineret, unde copiii să meargă să învețe în timpul liber și să poată mânca o masă caldă, plus alte activități menite să acorde atenție creștinilor și persoanelor vulnerabile din zonă.

Ar fi multe, prea multe de spus din 2009 și până în prezent, dar ne oprim doar a mai spune că încă de la început, ajuns în această funcție de Episcop al Hunedoarei și Devei, Preasfințitul Gurie a fost inițiatorul ridicării unei Biserici în Cartierul 8 Martie din Petrila. Uitându-se pe harta orașului, și-a dat seama imediat că ortodocșii din acest mare cartier nu au decât o Sfântă Biserică, fiind vorba de mii și mi de oameni, mulți trebuind să ajungă la slujbă cale de 4-5 kilometri. Așa a apărut ideea ridicării unei noi Biserici, cu ajutorul unor oameni de bine din localitate, sfânt locaș care azi stă ridicată acolo cu mândrețe.

Preasfițitul Episcop venea de altfel cu drag în Valea Jiului ori de câte ori exista vreun hram al unei Biserici și era invitat, ori la evenimente ce țineau de Biserică, de sfinții din calendar sau de Istoria Neamului. În Straja, la Schitul de lemn mergea cu multă iubire și dragoste, fiind îndrăgostit de zonă. „Aici mă simt întotdeauna parcă mai aproape de Dumnezeu, de Cer, de lumea dreaptă, găsesc liniște și pace sufletească, alături de oameni de treabă și creștini adevărați”, îmi spunea acum mulți ani, într-un interviu, referindu-se cu căldură la ctitorul schitului, Emil Părău. Multe realizări a avut și la Deva și la Hunedoara și în Țara Hațegului sau în Ținutul Pădurenilor. Îmi aduc aminte și cu asta doresc să și închei acest material pe care nu l-aș fi dorit scris niciodată, că la un spectacol de Crăciun de la Petroșani, la teatru, nu ne-a lăsat, pe mai mulți din presă, să nu stăm aproape de dumnealui pe rândul întâi, mutându-se cu scaunul alături de noi. „Vreau să stau lângă voi. E voie? Pace vouă!”, ne-a zis, zâmbind. Un om cald, onest, popular, într-un cuvânt un mare caracter din toate punctele de vedere, un clujean din Huța-Chiuiești, care pe 31 decembrie ar fi împlinit 53 de ani. Tânăr! Dar așa a fost voia Domnului, că El ia oamenii buni alături de El mai repede și sunt convins că așa s-a întâmplat și acum.

Mă opresc aici nu înainte de a spune cu multă tristețe: Dumnezeu să vă ierte și să vă odihnească alături de cei drepți, Preasfințite Episcop al Devei și Hunedoarei Gurie! Undeva de-acolo, de sus, sunt convins că ne auziți! Drum lin către Dumnezeu și Împărăția Sa!

Corneliu BRAN

 

REPERE BIOGRAFICE

PS Gurie (Grigorie Georgiu) s-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu.

A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992) și Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001).

Când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), apoi a devenit Secretar de cabinet al Mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) și a fost tuns în monahism cu numele „Gurie”.

A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001.

În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”.

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009).

Cât a fost la studii în Italia a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona, a editat publicaţia lunară „Lumină Lină”, a parohiei din Padova, a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia („Oriente Cristiano”, „Difesa del popolo”, „II Gazzettino”, „Portavoce” ş.a.) dar şi în reviste din ţară.

A fost coautor la volumele „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi „ Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate.

Din 2011 predă în calitate de profesor suplinitor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter