27.10.2021,  18:49:47 | 0 comentarii | 735 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / O reparație necesară
de Gheorghe OLTEANU

Frumoasă inițiativa Primăriei Vulcan  de a pune, împreună, trecutul și prezentul acestei localități. Pe un panou amplasat în holul de la etajul I sunt expuse imagini vechi și noi, iar pe un altul apar fotografiile și numele celor care l-au condus de când Vulcanul era comună, apoi oraș și, acum,.

 

Lista celor care

municipiu (incompletă și inexactă, fapt care arată diletantismul celor care au întocmit înșiruirea primarilor – n.r.) au stat în fruntea Vulcanului începe cu Petru Stoicuța, primar. Îi urmează, în 1944, Ernest Papp, după care, între 1948-1950, primar al comunei este Dan Gavrilă. Vin anii puterii populare, iar de acum încolo primarii devin președinți ai sfatului popular. Să nu uit. Pe vremea aceea și mult după asta primăria și, apoi, Sfatul Popular al comunei Vulcan se aflau în clădirea în care, acum, funcționează Clubul Elevilor. Așadar, între 1950-1951 președinte al Sfatului Popular Vulcan a fost Peter Laszlo. Îi urmează în funcție, în februarie-iunie 1952, Silvia Cocovanu. Deși a avut frâiele puterii comunale doar câteva luni, este singura femeie care apare în înșiruirea aceasta de nume.

 

Mergem mai departe

și dăm peste Ioan Bernad, președinte al sfatului popular în 1952. Ștefan Mihalț este președintele comitetului executiv al sfatului popular în anii 1953 și 1954. Îi urmează, doar pentru un an, 1955, Ștefan Voinici. Președinte al sfatului popular au fost și Victor Rapolțan (1956-1960) și Vasile Beteringhe (1961-1967). Primul la care apare titulatura de președinte al consiliului popular este Petru Barb (1968-1979). După 11 ani în fruntea comunității, dumnealui este înlocuit cu Gheorghe Săcăluș (1980-1981), căruia-i urmează Aurel Bîrlea (1982-1989). Ultimul președinte al consiliului popular a fost, pentru nici trei luni (octombrie-decembrie 1989) Corneliu Bololoi.

 

După Revoluția din 1989

dispar primii secretari și se revine la denumirea de primar. Primul a fost, în intervalul ianuarie-august, 1990, Ioan Rujoi. Maiorul Dumitru Prodea, președinte FSN, i-a fost alături în fruntea Vulcanului din decembrie 1989 până-n august 1990.Tot pentru circa un an (februarie 1991-ianuarie 1992) a stat la primărie și Alexandru Todor. Cam același interval de timp de circa un an (septembrie 1990-ianuarie 1991) l-a petrecut la primărie și Francisc Appel. Ovidiu Avramescu a fost ales primar în anul 1992 și și-a încheiat mandatul în 1996. Îi urmează Petru Hodor căruia tot un mandat (2000-2004) i-a fost dat să conducă Vulcanul.

 

În 2004 și-a

început activitatea Gheorghe Ile. Care, ales de patru ori la rând în funcție, rămâne în istoria municipiului ca fiind cel mai longeviv primar. În mod sigur că dacă, în 2020 nu ar fi sfârșit din această lume, el ar fi fost și acum în fruntea municipiului. Nu o zic mai eu, ci și alți locuitori ai Vulcanului. Și, cu el, se încheie înșiruirea  celor care, din deceniul al cincilea al secolului trecut, au fost mari și tari în Vulcan. Sunt, însă, de părere că acestora ar fi putut să le fie alăturat și numele ui Ion Bogdan. 

 

Cel care dăinuie

în amintire datorită crucii pe care a înălțat-o pe drumul care duce la Pasul Vâlcan. Ion Bogdan a fost numit în funcția de primar. Asta se întâmpla în 1938, iar anunțul a fost făcut, la 15 ianuarie, în ziarul local (acest fapt a fost descoperit de Marian Boboc într-una dintre cercetările sale și comunicat nepotului său, dl. ing. Bujor Bogdan – n.r.). Comerciantul Ion Bogdan nu era oricine în comuna Vulcan. Era om de vază, epitrop al bisericii, șef al Casinei Române și ținea un hotel, popicărie și restaurant. N-ar fi rău ca numele și fotografia sa să fie puse lângă ale celor enumerați. Ar fi o reparație necesară, este de părere autorul acestor rânduri. De alte îndreptări ale listei cu primarii să-și dea cu părerea istoricii locului.

 

Primăria Vulcan poate consulta volumul „Petroșaniul în timpul primarului Petru Iacob” (1918-1924) de Marian Boboc, pentru a vedea cum este prezentată o cronologie a primarilor unei localități în România Mare, autorul realizând-o, primar cu primar, până în primii ani ai instalării comunismului.  


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter