11.11.2021,  17:29:33 | 0 comentarii | 521 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Nicolae Stoi din Uricani - un neobosit apărător al tradiției creștine
de Ziarul Vaii Jiului

Ocazia acestui articol este reprezentată de un eveniment deosebit care a avut loc în Uricani, în data de 07 noiembrie, când a fost sfințită Troița care o reprezintă de Sfânta Fecioară Maria. Această lucrare a fost ridicată prin munca și cheltuiala financiară a venerabilului domn Nicolae Stoi.

 

El este binecunoscut pentru că în anumite momente din istoria zbuciumată postdecembristă a realizat lucrări cu conținut creștin, fiind vorba de troițele de la Tulișa, Câmpu lui Neag, Șiglău, Uricani. Nu a lucrat niciodată pentru foloase materiale, ci, dimpotrivă, și-a investit banii din pensie în realizarea unor lucrări care amintesc celor care le văd de necesitatea credinței creștine. Dar cine este, de fapt, domnul Nicolae Stoi? Îți pui această întrebare în momentul în care vezi cu câtă dăruire a muncit la înălțarea acestor monumente creștine. Sigur, pentru mulți este aproape incredibil ca un om care a depășit vârsta de 90 de ani să poată realiza astfel de opere grele. Te întrebi dacă domnul Nicolae Stoi este un sculptor și sigur el nu este un sculptor în sensul clasic, obișnuit. Este domnul Stoi un pictor? Răspunsul este negativ. Este un artist? Răspunsul este sigur afirmativ. Te poți întreba ce fel de artist este acest venerabil domn și nu vei găsi în dicționare cuvintele și descrierea potrivită pentru că el este un artist al sufletului iar în nomenclatorul ocupațiilor din țara noastră nu vei găsi așa ceva. Sufletul acestui om a fost crescut printr-o educație creștină aleasă, în care se găsesc laolaltă trei mari concepte: Dumnezeu, Patria, Regele. Chiar dacă a lucrat într-un domeniu tehnic, având o anumită pregătire teoretică și practică, credința care l-a însoțit pe tot drumul vieții l-a transformat într-un artist care este purtat în acțiunile lui de idei. Astfel că dacă în lucrările domnului Stoi nu veți vedea opere de artă (în sensul clasic) puteți vedea ideile care se ridică din solul temeinic al muntelui pentru a se uni cu cerul și, implicit, cu Dumnezeu. A învățat domnul Nicolae Stoi încă din copilărie, atunci când studia în clasele primare celebra formulare în latină NIHIL SINE DEO care străbate ca un fier roșu toată gândirea creștină de la Sfinții Părinți încoace. Această formulare nu e nicidecum un moft al filosofiei creștine medievale, nu aparține neapărat claselor culte pentru că a devenit un imperativ major pentru o viață creștină exemplară la care au acces și oamenii simpli. Nihil sine Deo a devenit un motto pentru Regele Carol I al României, expus azi la Castelul Peleș. După ce țara noastră s-a eliberat de regimul comunist au fost voci avizate care au cerut ca acest motto să fie adoptat din nou oficial pentru România. În anul 2013 s-a votat în Comisia de revizuire a Constituției pentru această oficializare, dar, din păcate, nu s-au obținut două treimi din voturi pentru revizuire (11 voturi au fost pentru și 8 voturi împotrivă).

În manualele interbelice acest motto era prezent ca ceva firesc, fiind asociat cu regalitatea. În copilărie, domnul Nicolae Stoi a întâlnit această formulare ca imperativ creștin și a făcut din aceasta un principiu de viață. Nu este vorba numai de o legătură cu trecutul, ci de principiul care face ca o viață să fie exemplară. Este cel mai bun exemplu cum viața unui om aparent simplu se ridică la idee și-l transformă pe acesta într-un creator, ca accedere la marea creație care stăpânește tot ceea ce există.

Pe tabloul care o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria se află se află două înscrisuri.

În partea de sus: „Credința în Dumnezeu, istoria, tradiția și neamul ne arată drumul”.

În partea de jos: „NIHIL SINE DEO. Omul rămâne singur în fața existenței sale fără Dumnezeu”.

Din acestea rezultă încă o dată că domnul Nicolae Stoi, autorul troiței care este așezată în apropierea Bisericii Greco-catolice din Uricani, s-a gândit la toate aspectele esențiale ale credinței creștine, atât la unitatea necesară a unui popor, cât și la insul uman care își pierde sensul atunci când rămâne doar în propria-i singurătate. Răspunsul la toate întrebările care ne macină azi, în comunități mai restrânse sau în cele mai extinse, este Dumnezeu pentru că doar acesta are capacitatea universală a Binelui, Frumosului și Adevărului.

Orice am spune noi despre importanța activității domnului Nicolae Stoi este mai puțin semnificativ decât înseși cuvintele acestui om deosebit. Aceste cuvine sunt redate în continuare ca un portret complex al unui om în aparență simplu, dar care a fost însoțit în permanență de o credință puternică.  

 „Cu respect și prețuire pentru neam și țară, pentru meleagurile unde am copilărit, unde drumul vieții creat de Dumnezeu mi-a dăruit această pasiune să realizez și să dăruiesc localității Uricani lucrări care reprezintă simboluri creștine, cu sfânta cruce a lui Hristos. Exemplu: Troița de la Tulișa, Troița de la Câmpu lui Neag, Trioța de pe Vârful Șiglău, Troița de la intrarea în Orașul Uricani etc. Am fost mereu convins că o credință fără fapte este moartă. Cu toate aceste realizări, am rămas cu un vis neîmplinit: construirea unui monument care să reprezinte chipul Preasfintei Fecioare Maria, cea Născătoare de Dumnezeu în spațiul public pentru păstrarea și cinstirea memoriei mamei Maria și soției Mărioara, fiicei și nepoatelor din familie, cât și a celor care poartă numele Maria.

În acest an 2021, cu toate nenorocirile care au venit în întreaga lume, cu problemele de sănătate, cu perioada de izolare, m-am hotărât să lucrez pentru împlinirea unui ideal. Aceasta m-a determinat să am conștiința trează în fiecare clipă, să caut salvarea în chipul Sfintei Fecioare Maria care îți revarsă frumusețea bunătății ei peste lume. Ideea de a exprima printr-un monument mulțumirea față de bunătatea Sfintei Mame a început să prindă viață la începutul lunii august, prin construirea din lemn masiv a monumentului.

În prima fază, am realizat lucrarea în imagini, schițate cu dimensiunile necesare. Am stabilit materialele necesare, sculele cu care pot lucra. Am procurat materiale, dar fiind de multe ori în situația să abandonez din cauza greutăților. Am fost susținut de prieteni ca să nu abandonez, printre care îi amintesc pe Cosma Stoi – președintele Composesoratului nr. 818, Costel Ionașcu etc. Am fost sprijinit de persoane din familia Luncan, care posedă un atelier foarte dotat, cât și condiții tehnice pentru realizarea în bune condiții a lucrărilor din lemn.

A doua fază este reprezentată de intervenția la tipografia Editurii Focus din Petroșani, unde cu persoanele de specialitate am stabilit materialele, conținutul și dimensiunile din care a fost confecționat panoul care reprezintă imaginea Sfintei Fecioare Maria. De o deosebită importanță sunt cele două mesaje care apar pe panou. La jumătatea lunii octombrie lucrarea executată la tipografie era aproape gata.

În a treia față a urmat asamblarea finală, care a fost realizată cu sprijinul deosebit al familiei Luncan (Valer și Adrian). În ajutor au venit și Cristian Vlaic și alți prieteni apropiați ai familiei Luncan.

Un sprijin de o maximă importanță l-am primit din partea domnului primar Dănuț Buhăescu pentru asigurarea mijloacelor de transport, materialelor necesare infrastructurii, realizarea suportului de susținere. În zilele de 29-30 octombrie toate piesele ansamblului au fost aduse la fața locului și montate, lângă Biserica Greco-catolică din Uricani. În locul în care este amplasată troița, pe un teren privat, exista în perioada interbelică Școala Primară din Uricani, în care în anul 1936 eram elev în clasele primare. Aici am învățat prima slovă din calendarul vieții. De aici a pornit drumul meu și de aici am fost înzestrat de Dumnezeu pentru a aduce mult mai târziu mulțumire prin lucrările pe care le-am realizat cu atâta efort și cu atâta bucurie. Îmi aduc aminte elevul care eram atunci, un copil îmbrăcat în costum autentic al portului popular. Erau atunci multă sărăcie și greutăți ale familiei, dar exista o conștiință curată și o dragoste de neam și o iubire necondiționată pentru Rege. Drumul vieții mele a fost greu, cu suișuri și coborâșuri, cu perioade de foamete, urmate de perioade de belșug și de bucurie. Pe acest drum necunoscut am pășit pas cu pas ocrotit de Sfânta Fecioară Maria la cer m-am rugat tot timpul. Ea m-a ajutat să depășesc momentele grele și să merg cu credință timp de 92 de ani. Am ajuns din nou în acest loc, o viață care s-a deschis într-un cerc al credinței, cu toate miracolele, așa cum este și strigătul meu când deseori am ridicat ochii spre cer: NIHIL SINE DEO.

În ziua de 07 noiembrie 2021, la ora 9,30, s-a oficiat slujba de sfințire a troiței de către un sobor de preoți în frunte cu Sfinția Ioan, Episcopul de Lugoj. Cu prilejul publicării acestui articol, autorul acestei troițe, Nicolae Stoi, mulțumește tuturor prietenilor și apropiaților care au venit în ajutor în momentele mai dificile cu fapta și ci cuvintele încurajatoare. Mulțumesc tuturor participanților creștini care m-au onorat cu prezența și le doresc să fie mereu ocrotiți de Sfânta Fecioară Maria. Așa să se întâmple pentru toate doamnele care poartă numele Maria. Așa să ne ajute Dumnezeu”.

 Ion HIRGHIDUȘ


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter