21.11.2021,  20:25:38 | 0 comentarii | 114 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Dumitru PUȘCAȘU vă prezintă / MINERITUL ÎN  ÎNSEMNE MONETARE
de Ziarul Vaii Jiului

Jetoane

Poate pare curios să afirmi că pentru unele zone sau chiar localități, în decursul istoriei moderne, au fost emise diferite însemne monetare (așa numitele jetoane) sau chiar bancnote. Cu toate acestea, datorită unor situații speciale, conducerile unor orașe sau a unor societăți au decis emiterea de asemenea însemne monetare unele de circulație restrânsă, altele putând fi folosite pe întreg teritoriul unei țări.  

În continuare voi prezenta două astfel de tipuri de însemne monetare. Este vorba despre jetoanele Consumului Muncitorilor din Valea Jiului (câteva dintre acestea se află șa la Muzeul „Mineritulu” din Petroșani) și câteva bancnote de necesitate (notgeld) emise în Germania după primul Război Mondial.

Una dintre realizările importante ale societăților miniere care-și desfășurau activitatea în Valea Jiului a fost cea cunoscută pe plan local sub denumirea de „Consum”. Această inițiativă prevedea asigurarea de către societățile miniere, pentru personalul propriu, a produselor alimentare și manufacturate printr-un sistem propriu de aprovizionare. Acest tip de comerț cunoscut și sub numele de „Track” era practicat și în alte zone industriale, fiind determinat de prețurile mari cerute de comercianții locali.

Astfel, în luna noiembrie a anului 1870, într-o ședință a Oficiului Minier  din Valea Jiului s-a discutat despre modul de alocare a alimentelor și a materialului de foc pentru muncitorii minieri.

Anul 1893, aduce la Societatea „Uricani-Valea Jiului” realizarea propriului lanț de magazine în care produsele erau comercializate cu un mic profit ce avea drept scop acoperirea costurilor de manipulare și de personal. Chiar și așa produsele erau vândute mai ieftin decât cele de pe piață.

În iulie 1923 se înființează Consumul Muncitorilor din Valea Jiului care avea drept scop ușurarea vieții angajaților Societății „Petroșani” prin aprovizionarea cu articole de primă necesitate.

Capitalul nou înființatului Consum era de un milion lei, pentru ca în martie 1924 să fie majorat la suma de trei milioane lei, asigurată prin participarea în proporție de câte 50% a muncitorilor și a Societății „Petroșani”.

Treptat, Consumul Muncitorilor din Valea Jiului, va prelua și atribuțiile de la Consumurile Societăților: Lupeni, Valea Jiului de Sus, Sălătruc, Lonea.

La 3 mai 1945, este publicată în Monitorul Oficial Decretul – Lege nr. 348 pentru reglementarea salariilor și înființarea Economatelor, care vor lua locul Consumului Muncitorilor din Valea Jiului.

Pe durata funcționării Consumul Muncitorilor din Valea Jiului au fost emise jetoane cu valorile de 1,2, 5 și 10 lei. Ca o curiozitate, jetonul de 5 lei avea două forme: un circulară și un octogaonală. Unele mine și-au marcat jetoanele ce le aparțineau prin poansonarea unei sigle. În imaginea de mai jos sunt prezentate astfel de jetoane.

 

NOTGELD

      

Denumirea „notgeld” provine din limba germană, fiind tradusă „banii de urgență” sau „ banii de necesitate”. Se referă la bancnotele emise de o instituție într-o perioadă de criză economică sau politică.

Instituția emitentă este, de obicei, una fără sancțiuni oficiale din partea  guvernului central. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când nu sunt disponibile suficiente sume de bani emiși de banca centrală.

Mai ales, se referă, în general, la banii emiși în Germania și Austria în timpul primului război mondial și a perioadei interbelice. Instituțiile emitente sunt fie băncile de economii ale orașului, municipalitatea și firmele private sau de stat.

Scopul acestora era de a suplini lipsa de monedă măruntă, fiindcă metalul existent a fost folosit în scopuri militare. De aceea foarte rar au fost emise notgeld-uri cu valori mai mari de o markă.

Notgeld-uri a fost, în principal, emise sub formă de bancnote (de hârtie). Uneori s-au folosit și alte forme: monede, piele, mătase, lenjerie, timbre poștale, folie de aluminiu, cărbune și porțelan. Există, de asemenea, rapoarte despre utilizarea sulfului, precum și a hârtiei și materialelor de carton reutilizate (de exemplu, cărți de joc). Aceste piese realizate din cărți de joc sunt extrem de rare și sunt cunoscute ca Spielkarten („carte de joc” – în germană)

Notgeld era un mijloc de plată acceptat reciproc într-o anumită regiune sau localitate, dar puteau călători pe scară largă. Notgeld este diferit de banii de ocupație care sunt eliberați de o armată de ocupație în timpul unui război.

În imaginile de mai jos sunt prezentate, din multitudinea de  bancnotele de tip NOTGELD, doar câteva dintre acelea care au legătură cu industria minieră prin imaginile care le reprezintă.Prezentarea lor s-a făcut în ordinea alfabetică a orașelor emitente.

BANCNOTE

Ca semn de respect față de cei care muncesc în industria extractivă, unele state au emis bancnote care reprezintă diverse imagi cu tematică minieră.

Mai jos vom prezenta doar câteva dintre acestea.

Toate bancnotele, inclusiv notgelduri, fac parte din colecția personală.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter