22.11.2021, 19:45:13 | 0 comentarii | 844 vizualizari
GALERIE:
![]()
Printr-o investiție comună, / Apa Serv Valea Jiului și Primăria municipiului Lupeni au rezolvat problema rețelei de apă potabilă în zona „Agrement”
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Zona „Agrement” din Lupeni, de la baza Stațiunii Straja, locul de unde pornește telegondola, nu mai are probleme cu apa potabilă de la rețeaua de apă. Acest lucru se datorează unei investiții comune, Primăria municipiului Lupeni - Apa Serv Valea Jiului, realizată în acest an.
O stație de pompare modernă deservește acum rețeaua de apă potabilă în toată zona „Agrement” de la baza Stațiunii Straja Luni, 22 noiembrie, am mers împreună cu inginerul Florin Ciucur, șeful Departamentului „Exploatare” din cadrul Apa Serv Valea Jiului să vedem cum arată stația de pompe automatizată de acolo, cea care face cam toată treaba, ținând constantă presiunea apei ce ajunge în cabane și clădiri. Ajunși la fața locului, după ce inginerul de la ape a deschis ușa stației, înainte să aruncăm o privire în interior, am stat de vorbă legat de această investiție realizată pe aproape un kilometru, care deservește acum toată zona amintită. „Stația aceasta de pompe deservește instalația de apă din zonă și va deservi în viitor și bazinul de înot didactic, a cărei investiție va fi începută la anul prin intermediul CNI și care va fi amplasată aici, la Agrement, în zona de peste Pârâul Brăița. Un punct important al acestei investiții realizate în zona Agrement sunt și cei doi hidranți, pe care i-am amplasat în aval de acest punct, la marginea drumului Calea Brăii, practic drumul principal pe care se ajunge aici. Acești hidranți având rolul să deservească noua parcare din zonă, de 250 de locuri, plus viitoarea parcare de 24 de locuri pe care o construiește acum Primăria Lupeni, în caz de incendiu aceste parcări fiind protejate, în sensul că pompierii vor putea ajunge mai ușor să alimenteze mașinile cu apă de la acești hidranți”, ne-a declarat Florin Ciucur.
O investiție comună de 220.000 lei L-am întrebat pe șeful de la „Exploatare” cu ce fonduri s-a realizat investiția și de unde au fost alocați banii? „Primăria Lupeni a participat cu 150.000 lei, deoarece cei din primărie și-au dorit foarte mult ca zona Agrement și împrejurimile să fie alimentate cu apă de la rețea, iar noi, Apa Serv, am realizat lucrarea practic de la zero, deci de la proiectare până la execuție, plus asigurarea de echipament și tot ce trebuie pentru astfel de lucrări. Investiția Apa Serv în bani la această lucrarea a fost de circa 70.000 lei. Deci, totalul sumei a fost de aproximativ 220.000 lei. Asta însemnând grupul de pompare, branșamentele electrice și alte chestiuni tehnice”, a venit răspunsul.
Stația are capacitatea să deservească și viitoarele construcții ce se ridică în zonă În continuare, inginerul de la ape ne-a mai dat câteva amănunte, înainte să intrăm în stație, să vedem cum funcționează aceasta: „Referitor la grupul de pompare, el lucrează complet automatizat, deci fără deservire de persoane, parametrii se văd la distanță prin sistemul standard de la dispeceratul central. Grupul de pompare este gândit și pentru viitor, în sensul că vorbim de o zonă unde construcțiile sunt în expansiune, vorbim de spații de cazare ce se construiesc, de viitorul bazin de înot, de alte construcții legate de zona turistică și de Stațiunea Straja. De aceea ne-am gândit că pe viitor vor fi mai mulți deservenți și astfel am lăsat o rezervă apreciabilă tehnică care să deservească în continuare și tot ce se va construi, nu doar ce este azi. A fost o lucrare complexă, care a avut de toate cum se spune, gravitațional apa vine până în acest punct, apoi își intră în rol grupul de pompare… nu mai vorbim de lucrările ce au ținut de traversarea de apă, sau de zona stâncoasă unde a fost ceva de lucru”.
Încă o stație de pompare automatizată Odată intrați în stația ce adăpostește acest grup de pompe automatizat, ne-am dat seama că ceva identic văzusem la o altă lucrare a celor de la Apa Serv pe Sălătruc-Petroșani. Interlocutorul nostru ne-a dat și câteva explicații tehnice în legătură cu ceea ce vedeam acolo. „Acest tablou de automatizare deservește cele trei pompe pe care le vedeți și care pompează apa cu o viteză de 2,5 l/s. Totul funcționează complet automat cu conversor de frecvență și în funcție de consum. Deci, indiferent dacă e oră de vârf sau o oră cu consum mic, cum e noaptea, se menține constant presiunea de referință. Aici avem presiunea de 7 bari, deocamdată noi atât avem calculat pentru toate cabanele care sunt amplasate pe partea superioară a zonei. În rest, există sistemele de alarmă care comunică cu dispeceratul central, cu transmitere GPS, practic vorbim de o stație de pompare automatizată cu întreținere minimă. Astfel de stații mai avem în Petroșani, pe Slătinioara, în Lupeni, în Cartierul Ștefan, prin Petrila, la Moliviș, iar noi suntem mulțumiți de ele, funcționarea lor fiind una acceptabilă. Din ce în ce vom monta mai multe stații de pompare de acest gen, pentru a acoperi necesarul de apă din zonele superioare, acolo unde prin sistem gravitațional nu se poate soluționa. Tot aici mai avem ca și echipamente diverse vane, filtre, sistem de încălzire, tot ce trebuie pentru a avea parametrii care trebuie acestei stații de pompe”, ne-a explicat inginerul Florin Ciucur. Iată că după ce Stațiunea Straja și-a pus la punct rețeaua de apă și canalizare, prin intervenții comune ale celor de la primărie și consiliul local, consiliul județean, Apa Serv Valea Jiului și cei din mediul privat, acum s-a mai rezolvat o problemă importantă și la baza stațiuni și locul de plecare a telegondolei, acolo unde se află în lucru mai multe hoteluri și unde se va construi și bazinul de înot și alte obiective legate de turismul local lupenean. Este frumos ce se întâmplă la Lupeni în zona turistică și vrem să vă spunem că legat de parcări, o altă mare problemă până nu demult, odată cu finalizarea parcării de 24 de locuri la care lucra luni primăria și care va fi gata curând, peste 350 de mașini vor avea loc de parcare ca la carte. Dar, toate astea legat de parcări într-un alt material, surprins de noi tot luni, 22 noiembrie, la Lupeni. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|