08.12.2021,  22:37:03 | 0 comentarii | 968 vizualizari
Îngrijorător! / În județul Hunedoara - 619 de cazuri active. 42 de decese doar ultimele 14 zile
de Corneliu BRAN

• A început testarea de salivă a elevilor

 

Luni 6 decembrie, după cum se știe și s-a tot anunțat și întârziat destul de către Ministerul Sănătății și grupul ce se ocupă de pandemie, în școli, dar și acasă, s-au efectuat primele teste. Astfel, elevii și profesorii au putut vedea prin teste de salivă dacă au sau nu probleme cu COVID-19.

 

Teste de salivă pentru elevi distribuite pentru acasă

Pentru ca să aflăm cum a fost situația în județul Hunedoara la acest capitol, am stat de vorbă o zi mai târziu cu directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.

„Doi elevi au fost depistați pozitivi, unul de la o școală gimnazială din Deva și un al doilea de la un liceu din Petroșani. A mai fost un caz, dar acela, prin PCR, s-a dovedit a fi negativ, deci nu s-a mai luat în considerare”, ne-a spus pentru început Sebastian Mezei.

„Testele s-au dat la domiciliu, pentru județul Hunedoara fiind repartizate 26.700 de teste prin salivă. Nu noi, DSP, le-am repartizat, școlile, prin inspectoratul școlar județean, le-au repartizat elevilor. Aceste teste sunt pentru o perioadă mai mare de timp și se fac de către toți elevii de două ori pe săptămână, lunea și joia de regulă. Testele se pot face la școală, dar în principiu, acum s-au dat acasă și părinții fac testarea, urmând să comunice dacă există un caz pozitiv, iar școala ne informează pe noi”, a continuat discuția șeful de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

 

Recomandare făcută părinților și un test ușor de făcut de către copii

L-am întrebat pe Sebastian Mezei dacă are ceva de recomandat părinților, ținând cont că se merge cu această testare pe bună credință și, poate, cine știe, mai sunt unii care vor încerca să ascundă faptul că băiatul sau fata lor au ieșit pozitivi.

„Le recomand părinților să utilizeze aceste teste cu cea mai mare încredere și să facă astfel un triaj al copiilor, pentru că am tot auzit reacții de genul că unii părinți nu vor să facă aceste teste. Nu înțeleg deloc logica, pentru că fiecare părinte ar trebui să știe dacă copilul lui este infectat sau nu. Din păcate, nu avem cum să verificăm dacă toată lumea face testul și care e rezultatul real. Noi sperăm ca părinții să fie foarte responsabili, deoarece e vorba, în primul rând, de copiii lor și de sănătatea acestora și a familiei până la urmă! Aceste teste nu sunt stresante pentru copii și sunt foarte ușor și practic de făcut. Noi am pus inclusiv pe site-ul DSP Hunedoara, dar și pe alte site-uri, pe facebook, filmulețe de prezentare. Dar și fără acestea e simplu: există un recipient în care copilul trebuie să scuipe; există apoi o pipetă prin care se prelevează acea salivă și care apoi se introduce într-un recipient unde există reactivul; se agită recipientul după aceea și se toarnă conținutul pe suportul de testare; se așteaptă 10-15 minute și în funcție de liniuțele de-acolo se știe rezultatul. Mai exact, dacă sunt două liniuțe e un caz pozitiv, dacă e doar o liniuță este un caz negativ. Deci, e foarte simplu, poate face oricine. Știu cazuri în care copiii, singuri, își fac testul!”, a venit răspunsul.

 

Alarmant! Deși cazurile scad, mai există totuși 619 de cazuri active în județ și o medie de 3 decese pe zi în ultimele 14 zile

Și dacă tot am discutat cu șeful DSP despre teste și pandemie, firește că l-am întrebat și despre numărul de cazuri de persoane infectate, la numărul de paturi de la ATI și la incidența pe ultimele 14 zile și media numărului de decese pe tot aceiași perioadă.

„Suntem pe un trend descrescător de o perioadă mare de timp. Pe incidența oficială județul Hunedoara are acum 1,32 pe ultimele 14 zile. Avem 619 cazuri active, scade în continuare numărul cazurilor, îmbucurător este faptul că am scăzut și pe partea de decese. Totuși, încă mai avem un număr destul de mare de decese, 49 pe ultimele două săptămâni, media pe ultimele 14 zile este de 3 decese pe zi din cauza COVID-19. Eu zic că și un singur deces pe zi înseamnă o tragedie, de aceea consider că trei pe zi încă e un număr mare. Astăzi nu am avut înregistrat nici un deces, dar am avut luni un caz. Pe ATI încă mai avem o ușoară presiune, sunt azi doar câteva paturi disponibile la nivel de județ, dar sperăm ca în viitoarea perioadă să rămână cât mai multe paturi libere pe aceste secții greu încercate din spitale. Avem un total de 39 de paturi la secțiile ATI hunedorene. Pe partea cealaltă, de paturi non-COVID, pe ATI, stăm foarte bine, avem o rezervă de peste 400 de paturi, probabil că încet-încet, o să și am o discuție cu managerii de spital, vom elibera pe rând secțiile din spitale, astfel încât fiecare spital să își poată face o dezinfecție terminală, astfel să ne pregătim de un eventual val 5 al pandemiei. Un val care ne-am dori să fie cât mai ușor de trecut de spitale, medici, cadre sanitare și cetățeni. Dar ținând cont că acoperirea vaccinală este foarte redusă, șansele sunt foarte mari să avem un val 5 serios. Din păcate”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter