14.12.2021,  21:22:31 | 0 comentarii | 433 vizualizari
Recomandări privind folosirea materialelor pirotehnice
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Petardele și focurile de artificii sunt foarte distractive pentru majoritatea dintre noi, întrucât ne place să urmărim spectacolul culorilor sau să auzim exploziile și de multe ori transformăm asta într-o competiție cu alți oameni, alte orașe sau alte țări.

 

Cu toate acestea, produsele pirotehnice de divertisment reprezintă obiecte periculoase pentru om, societate şi mediul înconjurător.

 

Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur, deoarece există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți).

 

Folosirea acestora este foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane.

 

Întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul de a folosi nesupravegheați petarde și artificii, fără să știe riscurile la care se supun.

 

Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.

 

Produsele pirotehnice de divertisment se împart în patru categorii clare:

 

  • Categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit (cetățenii au voie să utilizeze produsele pirotehnice de divertisment doar din această categorie).

 

  • Categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse;

 

  • Categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;

 

  • Categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel înalt de risc, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

 

Mai există clasele P și T, dar acestea pot fi folosite doar pe scene și doar dacă sunt manevrate de un pirotehnist cu acte.

 

Conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale, astfel:

 

- orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate, fără drept.

 

- comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

 

- comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

 

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

 

– între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

 

– la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

 

– la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

 

– la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

 

– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

 

– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

– la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

 

Conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei.

 

Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

 

De asemenea, recomandăm cetățenilor să manifeste un comportament responsabil și să desfășoare activități menite să îi protejeze, atât pe aceștia cât și pe minori, pentru evitarea producerii unor evenimente negative, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter