03.01.2022,  21:16:47 | 0 comentarii | 420 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Nicolae Stoi - împlinirea unui proiect cât un vis
de Ziarul Vaii Jiului

Am scris nu cu mult în urmă timp (în noiembrie 2021) despre ultima lucrare realizată de venerabilul domn Nicolae Stoi. Este vorba de o troiță ridicată în apropierea Bisericii Greco-catolice din Uricani, reprezentând pe Sf. Fecioară Maria. Această lucrare a fost realizată cu sprijinul câtorva persoane care au fost menționate anterior în articolul publicat în Ziarul Văii Jiului.

 

La inaugurare au participat atunci personalități ale Bisericii Greco-catolice, personalități ale administrației locale, enoriași de cult greco-catolic dar și alte persoane din Uricani care sunt de cult ortodox. Faptul acesta evidențiază că în plan local există o bună înțelegere care trece dincolo de apartenența la un cult religios sau la altul. Cred că elementul acesta de unitate este susținut și de politica nepărtinitoare pe care o are administrația locală față de cultele religioase. Este cunoscută deschiderea domnului primar al Orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, pentru a sprijini toate bisericile din localitate, realizând prin aceasta respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor indiferent de opțiunea lor religioasă.

S-a afirmat ideea încă din timpul acelei inaugurări că monumentul ridicat de domnul Nicolae  Stoi ar trebui completat cu încă o imagine care să acopere și fața opusă. O astfel de imagine nu putea să fie decât tot cea a Fecioarei Maria. Au fost atunci și promisiuni de susținere financiară, dar care, din motive necunoscute, nu s-au materializat. Cu puterea care-l caracterizează, domnul Nicolae Stoi a reușit să ducă la bun sfârșit această troiță și cea de-a doua imagine a fost atașată în data de 23 decembrie 2021. Astfel că troița reprezintă acum un echilibru al imaginii pentru că din ambele sensuri (dinspre și înspre Biserica Greco-catolică) te întâmpină figura emblematică a Sfintei Fecioare Maria. Există două ipostaze:

1. Sfânta Fecioară Maria este singură și este reprezentată printr-o imagine a rugăciunii, simbol al smereniei care ar trebui să-i caracterizeze pe toți creștinii. Pentru a completa imagine sunt redate următoarele texte: a. în partea de sus: „Credința în Dumnezeu, istoria, tradiția și neamul ne arată drumul”; b. În partea de jos: „NIHIL SINE DEO. Omul rămâne singur în fața existenței sale fără Dumnezeu”.

2. Sfânta Fecioară Maria îl ține în brațe pe Pruncul Isus, iar imaginea aceasta are un dublu sens: a. un sens al maternității care este una dintre ideile fundamentale ale creștinismului, în care mama îndeplinește rolul de vatră a căminului; b. un sens al dumnezeirii care s-a coborât pe Pământ pentru a purifica lumea omului prin sacrificiul Mântuitorului. Pentru a completa imagine sunt redate următoarele texte: a. în partea de sus: Eu sunt cu voi în toate zilele, căci toți sunteți fiii lui Dumnezeu, prin credința în Isus Hristos; b. în partea de jos: NIHIL SINE DEO. Credința noastră este viața noastră.

O sinteză a celor două imagini poate fi construită printr-o legătură indestructibilă între cele trei concepte: rugăciune – maternitate – îndumnezeire a lumii omului. Aceasta este făcută posibilă prin via prezență a Sfintei Fecioare Maria față de care suntem mereu datori cu pioșenie.

Menționez că în sprijinul domnului Nicolae Stoi au venit următorii: părintele Adrian Nagy, Nicușor Stoi, Valer și Adrian Luncan, Constantin Ionașcu.  

Domnul Nicolae Stoi și-a făcut pe deplin datoria față de comunitatea creștină din Uricani. Are nevoie de înțelegere și de sprijin din partea administrației locale pentru ca troița să fie luminată pe timp de noapte. Sunt sigur că se vor găsi soluțiile tehnice cele mai bune.

Ion HIRGHIDUȘ


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter