04.01.2022,  20:02:09 | 0 comentarii | 1062 vizualizari
Veste rea la început de an 2022: Directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, ne avertizează că la final de ianuarie vom fi în plin val cinci al pandemiei și în județul nostru!
de Corneliu BRAN

Unii spun că valul cinci al pandemiei a început și în țară, alții ne spun că ne apropiem cu pași repezi, iar o parte, mai mică e drept, spun că valul cinci e departe și că mai mare e sperietura decât realitatea. De aceea, la început de an și de lună am dorit să aflăm care e situația în județul Hunedoara la acest moment privind numărul de cazuri la 14 zile la mia de locuitori, dar și să aflăm cum se pregătesc autoritățile pe linie medicală de acest val pandemic de care se tot vorbește și pe care cu siguranță îl vom trece, vrem sau nu vrem.

 

Trend crescător la numărul de cazuri pozitive. La final de ianuarie valul cinci pandemic va ajunge și în Hunedoara

Marți, 4 ianuarie, am stat de vorbă cu șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, domnul Sebastian Mezei, chiar înainte de videoconferința pe care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila o avea cu șefii DSP-urilor din toată țara, subiectul fiind același: valul cinci pandemic și cum sunt pregătite spitale și medicii din toată țara pentru a face față cu bine „asaltului” ce va veni.

„Suntem pe un trend crescător în ultimele șapte zile, din păcate. Creșterea nu este foarte mare, dar e zilnică. În județ nu am mai avut scădere de cazuri de anul trecut, de pe 27 decembrie, creșterea fiind în fiecare zi cu câte puțin. Aș zice că e normal să fie așa după toată relaxarea care a fost de sărbători și după toți cei care au venit la noi să se distreze din toată Europa, o Europă care după cum vedem cu toții e roșie la numărul de infectări. Aceste lucruri nu pot duce decât la creșterea numărului de cazuri, iar în perioada următoare, după cum se poate bănui, aceste cazuri vor crește tot mai mult, din nefericire. Noi ne așteptăm cumva spre sfârșitul lunii să intrăm cu adevărat în valul cinci, deci să intrăm în plin cu infectările și cu acest Omicron care e foarte rapid în răspândire. Noi, în județul Hunedoara, pot spune că avem spitalele pregătite pentru întâmpinarea noului val. Vom avea pregătite inclusiv niște centre de evaluare la nivelul spitalelor, unde să putem face rapid evaluarea pacienților pozitivi și să putem să le asigurăm celor infectați inclusiv spitalizare de zi, acolo unde va fi cazul. De exemplu, în cazul în care pacientul se încadrează prin Protocol la tratamentul cu anticorpi monoclonali, atunci acest tratament să poată să-i fie administrat acestuia acolo. Pe de altă parte, s-au luat tot felul de măsuri organizatorice, ținându-se cont de experiențele valurilor pandemice anterioare. Acum suntem mai pregătiți și mai conștienți de a face față, ținând cont că ne luptăm de doi ani cu acest virus și am început oarecum să căpătăm experiență, deși, fiecare val pandemic are poate caracteristici și mișcări diferite față de celălalt, în funcție de mutația virusului, de viteza de răspândire a lui și de multe altele”, ne-a declarat pentru început Sebastian Mezei.

 

Antiviralele adevărate pot scăpa oamenii de anumite necazuri

L-am întrebat pe șeful DSP Hunedoara dacă spitalele și farmaciile lor, dar și celelalte, au fost înzestrate cu antiviralele necesare, medicamente care în vestul Europei s-au folosit încă din vara trecută cu succes, iar asta s-a văzut în primul rând la numărul celor decedați în țările dezvoltate europene, prin comparație cu țările din Est, printre care și România. Firește, numărul de cazuri grave s-a datorat și vaccinării mai slabe în țară (deși, dacă ținem cont că nu mai suntem 19 milioane în țară, după cum arată statistica luată după anul de referință 1991, ci vreo 16 milioane, procentul celor vaccinați ar fi spre 55%, deci unul nu chiar foarte mic, cum ni se tot spune), dar cel mai mare aport al deceselor l-a avut lipsa acelor antivirale necesare, astfel încât cazurile ușoare și medii să poată fi tratate lesne acasă. Iar omul să nu ajungă în situația să stea în casă fără un tratament adecvat indicat de medicul de familie și să ajungă apoi, după vreo săptămână, praf și pulbere la spital, cu șanse de scăpare spre zero (cam asta s-a întâmplat și nu o spunem noi, o spun specialiștii în medicină, virusologii, profesorii medicali și de aceea noul ministru al Sănătății dorește acum introducerea acestor antivirale pe scară mare și o testare mai amplă a populației, unde un rol important îl vor avea de data aceasta și medicii de familie, fapt ce trebuia încă de anul trecut făcut și probabil n-am fi ajuns la atâtea decese pe zi!).

„Exact ce mă întrebați este scopul acestor centre de evaluare. Vin pacienții, sunt evaluați clinic, paraclinic și în funcție de severitatea cazului pacientul va fi internat sau va fi trimis acasă cu tratament, unde va fi monitorizat de medicul de familie. Antiviralele de care vorbiți nu o să vină prin noi, DSP. Cel mai probabil vor ajunge în farmacii, dar nu știu să vă spun la acest moment dacă va fi distribuția lor prin circuit închis, sau prin farmaciile cu circuit deschis. Dacă vorbim de medicii de familie, știu la acest moment că dumnealor se vor putea implica pe partea de testare. Există în acest sens un proiect care va fi probabil aprobat în această săptămână, prin care se specifică faptul că fiecare testare va fi decontată, în valoare de 50 lei/ test. Vom vedea dacă va rămâne în forma finală așa. Deci, în concluzie, medicii de familie vor putea să facă testarea, astfel încât să creștem numărul de testări și să putem astfel să facem acea prevenție de care se vorbește pe bună dreptate”.

 

În 14 zile: 6 decese și 397 de cazuri pozitive

Ultima parte a discuției noastre cu șeful DSP Hunedoara a fost legată de situația la zi legată de cazurile de coronavirus.

„Îmbucurător este că la ATI nu mai avem decât două cazuri la spitalul din Vulcan. Ne bucurăm puțin de această scurtă pauză și s-a reușit în spitale să se facă dezinfecția terminală, iar medicii și personalul sanitar și-au mai tras sufletul, cum se spune. Toate secțiile din fiecare spital au fost închise pe rând și s-a făcut dezinfecția, ca să fim pregătiți pentru valul pandemic următor. Asta înseamnă mult pentru spitale și medici! Acum noi nu știm cum va evolua valul cinci la noi, deoarece toate studiile și analizele realizate la nivel de Uniunea Europeană au fost făcute pe populații cu acoperire vaccinală de la 70% în sus. Ori, la noi vorbim de o vaccinare mult mai mică. Revenind, în momentul acesta avem în județ 397 de cazuri pozitive, raportat la 14 zile la mia de locuitori, media fiind de 28 cazuri pe zi. În ultimele 14 zile am avut 6 decese, scăderea fiind la jumătate față de perioada anterioară celor două săptămâni de care vorbim. Astăzi incidența pe județ este de 0,81, față de 0,59 cât era în 28 decembrie. Crește încet, dar crește și mare atenție, ținând cont de rapiditatea cu care se răspândește Omicronul! Se vorbește de începerea școlilor, de faptul că și de aici va crește numărul de cazuri cu rapiditate. Din ce am analizat din dățile trecute, nu școala a influențat creșterea masivă a numărului de cazuri, ci altele, precum petrecerile și vacanțele, unde lipsa măștii și a distanțării fizice e evidentă, cum s-a întâmplat și acum de sărbători. Pe de altă parte, se spune că Omicronul ar fi mai blând, chiar dacă se răspândește rapid. Da, e mai blând, dar nu se știe cum va fi la cei cu imunitate scăzută și comorbidități, în condițiile în care noi, românii, o mare parte, nu ne hrănim întotdeauna sănătos și nu avem grijă de sănătatea noastră. Mai e și lipsa vaccinării… Aici e marea problemă! Iar un risc la Omicron mai este și faptul că are vreo 30 de mutații și oricând una dintre ele o poate lua razna, deci nu știm cu exactitate ce va fi până va dispărea și în ce direcție o s-o ia. De aceea, rog și pe această cale, populația județului, să aibă grijă și să respecte măsurile sanitare!”, a încheiat Sebastian Mezei.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter