06.01.2022,  20:29:15 | 0 comentarii | 324 vizualizari
Învățământul petroșenean, odată și acum…
Booking.com
de Marian BOBOC

Odată…

În vara anului 1920 situația învățătorilor petroșeneni nu e deloc roză, leafa nu le ajunge pentru a face față traiului zilnic. Disperați, învățătorii cer, la 2 iulie, sprijinul autorităților locale: „Onorată Reprezentanță Comunală! Subsemnații, în numele corpului didactic de la școalele primare de stat din Petroșani, rugăm On. Reprezentanță Comunală, ca luând în considerare salariul slab cu care suntem dotați și scumpetea traiului din loc, să binevoiți a se vota un ajutor lunar de 500 Cor., ca cel puțin întrucâtva să putem face față nevoilor zilnice care ne copleșesc. Convinși că Onor. reprezentanța apreciază însemnătatea școalei primare și munca prestată de învățători, în speranța unui rezultat favorabil, cu stimă, Petru Turcu, director, și D. Joandrea, director, Ioan Zepa, învățător”.

La 13 iulie 1920, reprezentanța comunală ia în discuție jalba învățătorilor. Corneliu Dobrean propune să li se acorde lunar 200 de coroane. Amos Gligor, prim pretor, membru al Eforiei școlare, dublează suma cerută de dascăli. Reprezentanța comunală votează acordare unui ajutor lunar de 1.000 de cor. fiecărui învățător din bugetul comunei. De ce reprezentanța este atât de generoasă? Simplu, pentru că recunoaște importanța școlii primare și a muncii prestate de învățători.

Cu tot ajutorul dat de reprezentanța comunală în urmă cu un an, situația dascălilor petroșeneni nu doar că nu s-a îmbunătățit, ci s-a înrăutățit. Disperați că nu au mai fost plătiți de 3 luni și că la prăvălie nu li se mai dă nici pe datorie, dascălii petroșeneni cer din nou, la 23 februarie 1921, ajutorul reprezentanței comunale:

„Subscrișii, cu onoare Vă roagă să binevoiți a le anticipa în contul salariului pe care vor să-l primească ulterior un avans de 1.000 lei, având în vedere că subscrișii învățători nu și-au primit salariile de 3 luni, și prin urmare, nu au avut cu ce plăti costul și acesta le-a fost abzis, și că din 1 Martie nu v-or mai primi deloc. Pentru a împiedica acest neajuns On. Reperezentanță comunală ne poate ajuta atât pe noi, cât și a încunjura ca din acest motiv să stagneze învățământul”.

Cererea este semnată de D. Joandrea (învățător, director) și învățătorii Alexiu David și Ioan Albu.

 

Și acum..

În zilele noastre, profesorii/ învățătorii, nemulțumiți de batjocura salarială la care sunt supuși de 2 ani, de când le sunt refuzate cu sistem majorările salariale legale, se pregătesc să o pună de o grevă generală. Din surse demne de încredere am aflat că lor li se vor alătura și alte categorii sociale nedreptățite de 2 ani de stăpânire (bibliotecari, muzeografi etc.).

 

Și un ultim amănunt…

La cererea din 1920 de ajutor financiar au subscris toți dascălii de la școlile de stat ale Petroșaniului.

Tabelele întocmite în aceste zile la fiecare unitate de învățământ pentru declanșarea conflictului de muncă nu sunt iscălite de toți dascălii. Deși mai toți, în particular, sunt oripilați de chestiunea salarială… 

O, tempora! O, mores!


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter