09.01.2022,  17:56:30 | 0 comentarii | 1214 vizualizari
Evidențe îngrijorătoare la început de an 2022… / Depopularea Văii Jiului devine o problemă de existență a zonei
de Corneliu BRAN

Populația României se află în scădere serioasă de la un an la altul, iar datele nu sunt liniștitoare și nu dau semne că s-ar îndrepta. Cu toate acestea, atât la alegeri, cât și la datele statistice folosite în diverse rapoarte oficiale și programe de tot felul, inclusiv la procentul vaccinării din această pandemie, se merge pe date vechi, rezultate de acum peste 20 de ani, în unele cazuri și mai bine! Atragem atenția oficialilor că ar trebui revizuite toate acestea, nu de altceva, dar riscăm să fim penibili ca țară și să mai și avem probleme legate de atrageri de fonduri sau de plăți ale unor cotizații și așa mai departe, exemple putând fi foarte multe.

 

Scade vertiginos numărul de locuitori! Dăm exemplul Petroșaniului, dar cam peste tot prin Vale și prin județ/ țară e așa!

La nivel de Valea Jiului situația e aceiași. Și vom da un exemplu din cea mai mare localitate a Văii Jiului, municipiul Petroșani.

Ca peste tot prin țară, și în Petroșani scăderea numărului de locuitori este de câteva mii bune de oameni, factorii acestei scăderi fiind diverși. Principalul factor al acestei scăderi drastice în doar două decenii în orașul de la poalele Parângului rămâne reducerea activităților de exploatare minieră din Petroșani și din Vale, foarte mulți petroșeneni activând pe vremuri nu demult apuse și la mine din localitățile apropiate, respectiv Petrila sau Aninoasa, și care azi nu mai există, precum minele Petrila, Aninoasa, sau Mina Dâlja din localitate, în timp ce Mina Livezeni funcționează încă, dar cu personal mult redus față de ce era acum 10 ani de exemplu.

Comparativ cu anul 2002, conform datelor INSSE, acum doi ani, pe 1 ianuarie, Petroșaniul avea aproape 41.000 de locuitori (40.970 de persoane mai exact), față de 1 ianuarie 2002, când Petroșaniul înregistra peste 45.000 de locuitori (45.195 cifra exactă). Dintre aceste aproape 41.000 de persoane înregistrate la nivel de an 2020, 19.738 erau bărbați și 21.232 erau femei, iar din acest total general, 83,22% erau români, 6,05% maghiari și 1,61% rromi, în timp ce 8,55% erau de „apartenență etnică necunoscută”, conform statisticilor oficiale, un lucru de-a dreptul comic să recunoaștem. Ca o paranteză, dar un fapt important, dintre aceștia, din punct de vedere confesional, cei mai mulți sunt 77% sunt ortodocși, 7% romano-catolici, 3% reformați și 2,1% penticostali, în timp ce pentru aproape 9% din cetățenii Petroșaniului, cel puțin la modul statistic, „nu este cunoscută apartenența confesională”.

 

Tot mai puțini nou-născuți…

Dar cel mai grav lucru acum vine, iar ce vedem la nivel de Petroșani e valabil în tot județul și în toată țara: natalitate puțină și mortalitate multă, chiar foarte multă la nivel de localitate, dar și de Valea Jiului. Ceea ce înseamnă depopulare masivă în viitorii 20 de ani, dacă lucrurile o țin tot așa.

Dar hai să vedem, ca să nu zică cineva că exagerăm, acum, la început de an 2022.

Evoluția natalității la nivel de județ, conform INSSE, era acum 7 ani, deci în 2015, de 3.745 de copii născuți, cu un trend crescător, dar foarte puțin, în 2016, când s-au înregistrat 3.752 de suflete născute pe raza județului, urmat de o scădere accentuată în anul 2019, de doar 3.291 de copii născuți în acel an. Conform datelor neoficiale pe care le avem, anul 2021 a adus pentru județul Hunedoara, această cifră, sub pragul de 3.000, undeva la 2.978 de nou născuți! Deci, în doar șase ani, în județ s-au născut cu peste 700 de suflete mai puțin. Practic, putem vorbi de un număr de copii care ar încăpea într-o școală generală, și asta într-un timp foarte scurt!

La Petroșani situația e aceiași, în doar șase ani s-au pierdut două clase de școală generală: 312 nou-născuți în 2015, 275 în 2019! Și, neoficial, 259 în 2021, iar dacă această coborâre continuă, într-un an-doi vor fi trei clase de școală pierdute față de nivelul anului 2015 (nu mai vorbim de nivelul anilor 2000 că n-are rost și ar fi de speriat comparația!).

 

Natalitatea mult sub mortalitate! Afacerile în pericol!

În ceea ce privește mortalitatea la Petroșani, lucrurile sunt de-a dreptul înspăimântătoare, dacă o comparăm cu natalitatea: în 2015 au decedat 483 de persoane, iar în 2019, oficial, conform INSSE, numărul a fost de 517. Conform datelor noastre, în 2021 numărul decedaților a crescut și pe fondul pandemiei, nu foarte mult, dar cifra este istorică: 548 (cu 14 mai mult decât în 2017, când au fost înregistrați un număr de 534 de decedați).

O simplă scădere mortalitate-natalitate, în tot județul și în toată țara, că aici am dat doar un exemplu, ne arată unde suntem, de fapt, la acest capitol și ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru politicieni și mai cu seamă pentru guvernanți. Cum în țară sunt semnale că mai avem cu ceva peste 16 milioane de români (da, ați citit bine și să nu ne mai îmbătăm cu apă rece că am fi vreo 19-20 de milioane – nici pe departe!), dacă o ținem tot așa și dacă mai punem plecările din țară ale tinerilor, în 20 de ani vom fi cu siguranță undeva la vreo 10 milioane de români, poate și mai puțin în contextul crizei economice ce se arată la orizont și a tot ceea ce se întâmplă, România va ajunge să mai aibă doar angajați la stat și puțini pe la servicii. În rest, industria, atât cât a mai rămas, va fi pusă la pământ, primul semnal fiind odată cu această scumpire exagerată a prețurilor la energie și gaze, mulți români preferând să plece în continuare la muncă în străinătate (iar aici s-ar putea să vedem recorduri de plecări dacă guvernanții își mai bat mult joc de sectorul privat, în mod special de IMM-uri și de sectorul agricol!). Nu vrem să părem pesimiști, dar pe lângă reducerea populației, la nivel de județ se aude că mulți din mediul privat își vor restrânge activitatea sau vor pune anul acesta lacăt pe afacere, zeci de patroni cu afaceri mijlocii, care dau de lucru în prezent la mii de oameni, din cauza facturilor la energie electrică și a costurilor tot mai ridicate sunt pe marginea prăpăstiei, aproape de faliment. O parte dintre acești investitori sunt străini, care amenință că își vor muta afacerile în alte țări sau, pur și simplu, le vor închide. La fel se prezintă la început de an 2022 în toată țara, iar ALRO Slatina este doar un vârf, sute, mii de afaceri private, mici și mijlocii, care mai țineau economia țării în viață, fiind afectate și cam la limită!

 

Plecări masive în doar câțiva ani

Încheiem prin a mai da o cifră îngrijorătoare la nivel de Petroșani, dar, rețineți, cifra e valabilă în toată țara și, mai ales, în Valea Jiului: neoficial, în 2021 s-a depășit mia la „evoluția plecărilor” cetățenilor cu domiciliul în Petroșani. Asta după ce, potrivit INSSE, deci din date oficiale, în 2015 au plecat 785 de cetățeni, în 2016 – 805, în 2017 – 900, în 2019 – 871! Cifrele spun totul, „no comment”!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter