29.10.2011,  18:39:05 | 0 comentarii | 582 vizualizari
Interesant şi instructiv de aflat / Cum se explică şi, mai ales, cine o să explice diferenţele mari de preţ?
de Gheorghe OLTEANU

E bine de cel care mai ţine minte, dar nici uitucii nu trebuie să intre în fibrilaţii. E de ajuns să caute ZVJ din 26 sau 27 februarie a.c. sau Unda de şoc nr. 629 din 8 martie 2010. În oricare din acestea două va găsi, negreşit, articolul pe care l-am scris după aprobarea, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Vulcan, a unui proiect de hotărâre deosebit de discutabil la acea vreme.

 

 

Cum de fapt, a rămas 

şi acum, după ce, recent, au fost date publicităţii câteva date interesante. Care nu doar că ar trebui să-i pună pe gânduri pe iniţiatorii proiectului, ci şi să-i facă pe specialiştii din Primăria Vulcan şi de la societatea de proiectare să iasă la interval şi să dea explicaţii cu privire la cum de a fost posibil aşa ceva. Proiectul cu pricina, devenit hotărâre în 25 februarie 2010, se referea la “Aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de locuinţe din municipiul Vulcan” cuprinse în programul local pe 2009 aprobat prin HCL nr. 76/2009. Pe înţelesul fiecăruia, cum precizam şi atunci, este vorba de reabilitarea sau, cum prefer eu să-i zic, reparaţia capitală a blocurilor de locuinţe vechi.  

 

Ceea ce aştepta să vadă, în hotărâre, 

fiecare locatar din blocurile acestea cuprinse în program era suma de bani cu care urma să contribuie. Modul în care putea să afle asta era simplu. Mai întâi, suma de bani care apare la C+M trebuia împărţită la numărul de apartamente existente în bloc, iar rezultatul se înmulţea cu 0,2. Ce iese din socoteala aceasta este suma de bani pe care trebuie s-o paseze locatarul. Tot în februarie, făceam o recomandare cât se poate de serioasă. Rezultatul fiind de peste patru mii de lei noi, este indicat ca pensionarii şi persoanele cu venituri reduse să se abţină de la a efectua aceste operaţiuni aritmetice. Aceste peste patruzeci de milioane de lei pe apartament, contribuţie din partea locatarului pentru reabilitarea blocurilor, i-au descurajat cu totul, chiar de la început, pe vulcănenii care visau la întinerirea imobilelor în care-şi duc zilele. Oamenii se gândeau că da, vor da ceva, acolo, în jur de douăzeci şi ceva de milioane, dar în niciun caz patruzeci şi două sau patruzeci şi trei de milioane. 

 

După ce s-a răspândit vorba

cu privire la cu cât trebuie să contribuie locatarii, rând pe rând cei din cele nouă blocuri cuprinse în programul de reabilitare au început să dea înapoi. De înţeles, din moment ce sumele de bani care li se cereau erau peste puterile lor financiare. Au rămas însă pe poziţie cei din blocul nr. 31 de pe strada Platoului şi locatarii din blocul nr. 18 de pe Bulevardul Mihai Viteazu. Și, după cum s-a auzit, au existat discuţii şi la acestea două. Pornite de la bani, normal, fiindcă, în blocul nr. 31, bunăoară, nu toţi locatarii au zis da, imediat, şi au mers la dulap de unde au extras 4268 de lei. Cu care, apoi, au fugit la asociaţie, ca să-şi achite contribuţia pentru bloc. Cum s-a rezolvat, cum nu, s-au împrumutat sau nu de la bănci, treaba este că blocul 31 a trecut pe reabilitare. La fel ca şi cel cu nr. 18 de pe bulevard. La care locatarii ştiau că trebuie să sară cu câte 4284 de lei de apartament.

 

 

De aici încolo începe

partea interesantă. În 10 noiembrie 2010 apare anunţul de atribuire nr. 121716 a acestor lucrări. Nu pot decât să salut operativitatea cu care acesta şi datele care urmează au fost postate pe site-ul Primăriei municipiului Vulcan. Societatea care a câştigat licitaţia de efectuare a lucrărilor de reabilitare a acestor două blocuri este SC Ted Trans 2002 srl din Petroşani. Contractul pe baza căruia s-a apucat de blocul nr. 31 poartă numărul 26298/18.10.2010, iar al celui pentru blocul nr. 18 are numărul 26299/18.10.2010. Treaba tare este însă de aici încolo. Persoanele slabe de inimă sunt rugate să citească cu pauze şi să mai ia o gură de apă, fiindcă, uneori, şi o veste bună creşte numărul de bătăi pe minut ale cordului. Este vorba - cred că unii dintre dumneavoastră s-au prins deja - de preţurile cu care societatea petroşeneană a câştigat licitaţia de reabilitare a acestor blocuri.

  

Care, surprinzător, 

sunt mult mai mici decât acelea pe care le-a scos onor proiectantul. Ajungem noi şi la el, nicio problemă. Să le luăm pe rând. Blocul nr. 31 de pe strada Platoului, de exemplu, va fi izolat exterior, lucrări la care se adaugă şi reparaţia acoperişului, cu 183.281 de lei. Sumă fără TVA. Adică ceva mai mult de un miliard optsute de milioane de lei vechi. Acum fiţi vă rog atenţi cât a calculat, estimativ, în 2009, SC Alpin Construct SRL Vulcan că ar fi costat toate astea. Nici mai mult, nici mai puţin decât 400.365,65 de lei. Cum ar veni ceva peste patru miliarde de lei! Coborâm de pe Platoului şi ajungem pe bulevard, la blocul nr. 18. Cel de la “Unic, cu magazinul de produse din carne şi alte unităţi comerciale la parter. Valoarea estimativă a lucrărilor pentru acest imobil (nu intră în reparaţii pereţii exteriori de la spaţiile ocupate de societăţile comerciale) calculată de proiectant, a ieşit la suma de 241.128,5 de lei. Două miliarde şi patru sute şi ceva de milioane. Constructorul petroşenean s-a angajat că le face cu... mai puţin de jumătate din banii aceştia. Respectiv, cu 101.133 de lei. Aşadar, de la o valoare estimativă - vorbesc de ambele blocuri - de 641.492,2 lei, cât i-a ieşit proiectantului agreat şi plătit gras de Primăria municipiului Vulcan, ajungem, având în vedere sumele licitate de firma petroşeneană, la 284.414 de lei. Ei, ce mai ziceţi acum? Mai venim acasă, nu-i aşa?

 

Venim, desigur,

pentru că, aşa cum stă treaba acum, şi partea de contribuţie a locatarilor a intrat bine la apă. La blocul 31, după calculele specialiste ale proiectantului, fiecare dintre cei 20 de locatari ar fi trebuit să scoată din buzunar câte 4268 de lei. Patruzeci şi două de milioane şase sute optzeci de lei vechi! Celor 12 din blocul nr. 18 le-ar fi revenit să plătească, tot după calculele proiectantului, câte 4284 de lei. Or, acum, datele problemei fiind cu totul altele, partea de contribuţie a fiecărui locatar ar fi undeva la 1.500-1.600 de lei. Adică, până-n şaisprezece milioane de lei vechi. Ceea ce-i cu totul altceva, diferenţa fiind ca de la cer la pământ, în comparaţie cu cele peste patruzeci şi ceva de milioane cu care fuseseră “omorâţi” oamenii când cu aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor. 

 

Cu riscul 

de a mi-l pune şi mai mult în cap pe patronul acestei societăţi vulcănene de proiectare, nu pot să nu mă întreb un lucru. Aşa cum, de fapt, a făcut-o şi Cătălin Docea, ieri, la Kapital FM.  Care vor fi explicaţiile oferite de dumnealui vizavi de diferenţele mari dintre suma de bani care apare în proiectul făcut de SC Alpin Construct SRL şi cea cu care SC Ted Trans 2002 srl Petroşani a câştigat licitaţia? A prevăzut, cumva, proiectul un nivel calitativ superior al lucrărilor? A pus în calcul materiale mai scumpe? Mi-aduc aminte că, în şedinţa aceea de consiliu, domnul director Nicolae Fara spunea că e posibil ca, la licitaţie, să apară preţuri mai mici. Deşi, la vremea aceea, mie nu-mi venea să cred că vor apărea, iată-le că s-au arătat la faţă. Iar asta face, acum, ca în mintea să-mi mai răsară un semn de întrebare. Pe ce bază s-a făcut, atunci, proiectul acela? Fiindcă, după cum se prezintă în prezent situaţia, îţi vine să crezi că socotelile, calculele care apar în el ar fi fost aruncate la pleaşcă, fie că la proiect s-ar fi lucrat nu la o planşetă din sediul din centrul vechi al societăţii, ci undeva, departe, în vreo hrubă tainică a Castelului din Carpaţi...

 

 

 

 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter