19.01.2022,  23:47:23 | 0 comentarii | 335 vizualizari
S-a întâmplat la Lupeni în 1934… / Adunarea generală a subsecţiei Asociaţiei Învăţătorilor din plasa Petroşani
de Marian BOBOC

Din cei 800 de învăţători câţi erau în judeţul Hunedoara la 1930, 100 activau în Valea Jiului. Aceştia erau membri ai Asociaţiei corpului didactic primar al judeţului Hunedoara (sau Asociaţia Învăţătorilor) care avea mai multe subsecţii, una dintre acestea funcţionând în plasa Petroşani. Asociaţia a fost foarte activă, între anii 1930-1942 publicând o interesantă revistă, „Plaiuri hunedorene”.

Ca în viaţa oricărei asociaţii, Adunarea generală reprezenta unul dintre cele mai importante momente organizatorice. Pentru o bună mobilizare a membrilor, încă din martie 1934 este publicată „Convocarea”:

„D-nii colegi, membri ai subsecţiei Asoc. Învăţătorilor din plasa Petroşani sunt convocaţi la adunarea generală a subsecţiei, care se va ţinea în teatrul din Lupeni, Duminecă, 22 aprilie 1934, cu următoarea ordine de zi:

1) La ora 8, serviciu divin.

2) La ora 9, deschiderea adunării.

3) Fondul de ajutoare.

4) Conferinţă (conferenţiarul se va anunţa ulterior).

5) Agapă colegială.

6) La ora 4 d.a. redeschiderea adunării. Banca Învăţătorilor.

7) Propuneri.

Seara, mare serbare artistico-culturală, dată de colegii din Lupeni şi urmată de dans.

Preşedinte,                                                                                           Secretar

Alexiu David                                                                                          Ion Muntean”

Conducătorul subsecţiei Petroşani, David Alexiu, a fost o personalitate complexă a Petroşaniului, fiind nu doar dascăl, ci şi om politic (membru al PNŢ), iscusit şi fervent gazetar (a colaboratt la ziarele locale şi centrale, a fost realizator al revistei „Plaiuri hunedorene”) şi scriitor.

Relatarea din „Dimineaţa” a lui Petre Braica, corespondentul din Valea Jiului al cotidianului bucureştean, este preluată şi de „Plaiuri hunedorene”: „Adunarea Generală a Învăţătorilor din Valea Jiului la Lupeni/  Dezbaterile adunării. Doleanţele învăţătorimii şi moţiunea votată”:

„Dumineca trecută (22 aprilie - n.a.) învăţătorii subsecţiei asociaţiei învăţătorilor din plasa Petroşani s-au întrunit în adunare generală la Lupeni, în sala mare de spectacole a Palatului Cultural, la care au participat 100 de învăţători şi învăţătoare. Adunarea a fost precedată de un Te-Deum oficiat în biserica ort. rom. de către părintele Şandru, după care participanţii la adunare au trecut în sala de întrunire.

 

Deschiderea adunării şi cuvântarea Preşedintelui 

Preşedintele subsecţiei, d. Alexiu David, a deschis şedinţa la orele 10 dim. printr-o caldă cuvântare de îndemn către învăţători în vederea unei organizări.

După cum arată cum este condusă Asociaţia de preşedintele central, D. V. Ţoni, şi bunăvoinţa ce a arătat d. ministru Angelescu cu privire la revendicarea gravelor şi multiplelor doleanţe învăţătoreşti, crede că e timpul ca Asociaţia să fie mai tare şi mai organizată decât oricând, ca să poată ajuta la ridicarea morală şi culturală a poporului român.

Salută apoi oaspeţii şi reprezentanţii autorităţilor, dintre care răspunde d. cpt. Ionescu, comandantul garnizoanei arătând cum conlucrarea armonioasă a armatei cu şcoala şi biserica poate da roadele cele mai desăvârşite pentru propăşirea binelui general şi înălţarea patriei.

D. Furnică, preşedintele comisiei interimare, în numele populaţiei salută pe congresiştii veniţi în localitate, iar medicul Constantinescu spune că se simte fericit a colabora cu luminătorii satelor. D. Ion Ciora, dir. şcolar, îşi exprimă nespusa bucurie de a vedea adunaţi atâţia colegi înfrăţiţi în gânduri bune.

Înainte de a se intra în ordinea de zi, preşedintele arată congresiştilor dorinţa exprimată a d-lor P. Petrescu, inspector general, T. Vlădoianu, inspector, şi I. Popovici, revizor, de a fi participat la adunare în mijlocul învăţătorilor şi regretul de a nu fi putut lua parte, fiind ocupaţi în altă parte.

După ce se completează biroul adunării generale, se intră în ordinea de zi, D. Mihail Bogza îşi dezvoltă conferinţa sa despre Atitudinea şcoalei faţă de curentele sociale şi politice, dezvoltată într-o formă foarte frumoasă şi bine documentată din toate punctele de vedere.

În continuare adunarea discută modificările ce trebuie aduse Fondului de ajutorare, la care discuţie iau parte d-nii: Ciora, Ittu, Stancovescu, Suciu, Fotescu, Esca, Ilie, Vasilescu şi d-na Mărgineanu, hotărându-se să se modifice în aşa fel ca ajutoarele ce se dau în caz de deces, să fie egale pentru toţi membrii, indiferent de etate, grad, situaţie familiară şi socială. Maximul de cotizaţie fiind: 300X50 lei, adecă 15.000 lei, iar ajutorul acordat să fie de 25.000 lei, putându-se înscrie soţii sau soţiile învăţătorilor ca membri.

 

Masă comună   

La ora 1 jumătate după masă, dezbaterile au fost suspendate, iar la orele 2 a avut loc o masă comună în saloanele Casinei române, unde au toastat d-nii Alexiu David pentru rege, ministru Angelescu şi pentru colaboratorii d-lui ministru şi îndrumătorii învăţătorimei; inspector general Petrescu, inspector Vlădoianu, revizor Popovici şi subrev. Munteanu.

D.R. Negrilă a toastat pentru d. V. Ţoni, păr. Şandru şi Furnică pentru învăţători, d. Ciora şi Munteanu pentru oaspeţi, iar d. Fotescu pentru d. Jula Sabin, preşedintele asociaţiei judeţene.

 

Şedinţa de după masă 

În cadrul şedinţei de după amiază care a început la orele 4, s-a discutat înfiinţarea unei bănci a învăţătorilor din întreg judeţul. A urmat darea de seamă a casierului asupra gestiunei, care s-a găsit în perfectă ordine şi în sfârşit, după lungi şi însufleţite cuvântări, s-a ajuns să se voteze moţiunea prin care învăţătorimea Văii Jiului protestează împotriva gravelor nedreptăţi ce i s-au adus, şi cere cu toată tăria şi hotărârea: să se treacă în buget toate gradaţiile şi sporurile cuvenite învăţătorilor, care de 3 ani au fost oprite în mod cu totul ilegal şi abuziv, fiindcă fac parte integrantă din salar.

 Plata suplinitorului în caz de boală şi uşurarea legii de înaintări, căci, după măsurile draconice de azi, nimeni n-ar mai putea înainta. Adunarea, în general, s-a pronunţat contra examenelor care şi aşa nu prezintă nici o valoare, ci să fie înaintaţi învăţătorii după munca şi activitatea depusă la şcoală.

În rezoluţia votată, adunarea generală cere ministerului că ori să le trimită anuarul tipărit acum un an, ori să li se restituie suma de 100 lei, încasată de minister în vederea acestui anuar.

 

Festivalul artistic  

La orele 7 seara dezbaterile adunării au luat sfârşit, într-o atmosferă de entuziasm şi frăţietate, iar seara la orele 9 s-a dat în sala de spectacole a Palatului Cultural, un festival artistic la care au participat toţi congresiştii şi un public numeros.

Programul a fost alcătuit din cântece executate de cor, dansuri şi recitări, după care a urmat dans până dimineaţa.

Participanţii la adunarea din Lupeni au rămas plăcut impresionaţi de căldura cu care au fost primiţi de colegii lor din acea localitate şi organizatorii festivalului amintit”.

„Plaiuri hunedorene” mai publică o notă, care completează relatarea dinainte: „Adunarea generală a învăţătorilor din subsecţia Petroşani s-a ţinut în frumosul Palat Cultural din Lupeni pus la dispoziţie de societatea Petroşani, pentru care îi revin, încă odată, mulţumiri, iar şedinţa de după masă s-a ţinut în frumosul local al Şcolaei No. 2, condusă de d-l I. Ciora, bine întreţinută, cu gust aranjată şi într-o sală de clasă cu un început de muzeu şcolar pe clasă, făcut de d-l coleg Robinson Negrilă. Între obiecte colecţionate şi aşezate sunt unele închipuite şi alcătuite de d-sa, cum este de pildă metrul pătrat foarte practic alcătuit. Tuturor colegilor care se străduiesc ca şi dânşii le urăm curaj şi persistenţă pe calea bună ce au apucat”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter