29.10.2011,  18:42:35 | 0 comentarii | 867 vizualizari
Deşi e blindat cu jurişti, / Ing. Marius Danci, directorul SC Pregoterm SA Vulcan, încalcă prevederi ale Legii administraţiei publice locale
de Ziarul Vaii Jiului

Oamenii intră, plătesc, unii îşi mai uşurează sufletul cu câte o vorbă de ocară, după care ies. Cam asta-i, în mare, imaginea care putea fi văzută ieri, aproape de orele amiezii, la casieria SC Pregoterm din centrul vechi al Vulcanului.

 

Cei câţiva vulcăneni care au păţit asta pot să confirme.

S-au dus, cam pe la începutul lunii octombrie, să-şi plătească gunoiul şi mare le-a fost mirarea când au văzut că sunt taxaţi cu 7,27 de lei/persoană. Cu alte cuvinte, cu noul preţ stabilit printr-o hotărâre de consiliu local aprobată cu doar două-trei zile în urmă. În 30 septembrie, mai exact. Au fost din aceia care au făcut gălăgie, a mai apărut şi un articol la ziar pe tema aceasta şi, minune, preţul la gunoiul menajer s-a făcut înapoi 3 lei/persoană.

 

Dacă, de la adoptarea hotărârii, 

timpul a mai avut ceva răbdare, nu acelaşi lucru se poate spune despre domnul ing. Marius Danci, directorul Pregoterm. Printr-o decizie internă - care se prezintă ca o adevărată bătaie de joc vizavi de tot ce înseamnă prevederile legale de aplicare a unei hotărâri a consiliului local - dumnealui a hotărât că cetăţenii Vulcanului trebuie să plătească retroactiv diferenţa. Cei care, în octombrie,  au plătit gunoiul cu 3,12 lei se văd obligaţi să mai sară cu încă 4,15 lei, iar cei care nu au plătit deloc vor fi nevoiţi să achite noul preţ. Acela de 7,27 de lei.

 

Cu această situaţie au fost

confruntaţi toţi cei care, în noiembrie, au primit facturile care poartă data de 30 octombrie 2010. Pe care scrie clar că perioada de facturare este 01.10.2010-31.10.2010. Luna octombrie, aşadar. Prima şi prima gafă, care, la o adică, în instanţă, de exemplu,  ar putea să arunce la coşul de gunoiul toate aceste facturi îl constituie temeiul legal în baza căruia se solicită aceste sume. Dacă nu l-aţi văzut până acum, daţi fuga, căutaţi şi uitaţi-vă bine pe factura dumneavoastră. În stânga, apare “Temei legal: Hotărârea Consiliului Local nr. 101/2005”. De tot râsul, nu-i aşa? Fiindcă noul preţ de 7,12 lei pentru persoanele fizice a apărut ca urmare a aprobării “Hotărârii nr. 88/2010 privind aprobarea tarifului de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere pentru persoane fizice şi juridice”. Hotărârea nr.101/2005 e aceea care făcea preţul de 3 lei/persoană!

 

Hai să zicem

că această gafă i se poate imputa persoanei care pregăteşte facturierele. Și, dacă am fost bine informat, pare-se că persoana în cauză a fost deja pusă să dea cu subsemnatul. Ce ne facem, însă, cu ce am găsit de aici încolo? O încălcare flagrantă şi, nu greşesc că spun asta, în bătaie de joc a prevederilor Legii 215/2001. Cum va explica acest lucru domnul ing. Marius Danci, când i se vor cere lămuririle de rigoare?  Dumnealui care, la Pregoterm, are vreo trei jurişti, dacă nu mă înşel, şi care, când participă la şedinţe ale consiliului local, îşi permite să-i ia peste picior şi să le vorbească de sus unor aleşi locali. 

 

Legea spune cât se poate de clar:

o hotărâre de consiliu local cu caracter normativ intră în vigoare şi produce efecte de la data aducerii ei la cunoştinţa publică. Aducerea la cunoştinţă se face în termen de cinci zile de la data comunicării oficiale către Instituţia Prefectului. Să fi fost atât de operativ secretarul Primăriei municipiului Vulcan, încât Hotărârea nr. 88/2010 să fi parcurs, din 30 septembrie până-n 1 octombrie 2010, traseul impus de lege, încât ea să fi ajuns la cunoştinţa publică în prima zi a lunii a zecea?

 

 

O chestie nu doar

greu de crezut, ci şi de înfăptuit. În realitate, aşa cum am aflat documentându-mă de la persoana competentă să-mi dea un răspuns clar şi concis, Hotărârea nr. 88/2010 a fost comunicată prefectului judeţului Hunedoara în 11 octombrie. Data la care aceeaşi hotărâre a fost afişată pe holul de la intrarea în Primăria Vulcan, pentru a fi adusă la cunoştinţa publică, este 18 octombrie. Aşadar, aceasta este data legală de la care hotărârea cu caracter normativ poate să înceapă să producă efecte. Și, în niciun caz, găselniţa lipsită de temei legal a domnului director Marius Danci şi a juriştilor săi.

 

Apoi, mai apare ceva.

Hotărârea aceasta a fost contestată la Instituţia Prefectului judeţului Hunedoara de către consilierul local PRM Ioan Dorel Șchiopu. A venit vreun răspuns de la Prefectură? Foarte sigur pe el, domnul Daniel Duna, unul dintre cei trei jurişti ai Pregoterm-ului, mi-a spus că da, a venit. Asta a fost sâmbătă, 13 noiembrie 2010. Până vineri, 12 noiembrie, la orele prânzului, nu a venit nimic oficial! Asta îi pot eu să-i răspund după ce, în cursul zilei de luni, am făcut, unde trebuia, întrebare în acest sens. Ce să mai înţeleg de din asta? Nimic altceva, decât că se umblă cu şmecherii. Nu mai bine era să se fi aşteptat data afişării hotărârii? Ce mare brânză dacă se scoteau două facturi în octombrie? Una, până-n 18, cu preţul de 3 lei, iar o alta, de la 18 la 30 octombrie, pe care să apară noul preţ şi, desigur, temeiul legal  - Hotărârea Consiliului Local nr. 88/2010 - pe baza căruia el i se solicită omului.

 

Nu ştiu cum se va termina,

dar, pentru conducerea SC Pregoterm SA Vulcan, treaba e cam nasoală. Eu deja am auzit că sunt consilieri locali care îi pregătesc domnului ing. Marius Danci un chestionar la care domnia sa, în numele funcţiei pe care o ocupă, va fi obligat să răspundă scurt şi la obiect. Pentru că, în ceea ce îi priveşte pe locuitorii Vulcanului, am arătat eu, în acest articol, cam ce reprezintă dumnealor pentru conducerea acestei societăţi subordonate consiliului local.

 

 

 

 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter