24.11.2011,  22:44:04 | 1 comentariu | 1409 vizualizari
Cum să acordăm primul ajutor copiilor noştri


de Ziarul Vaii Jiului

Marţi, 22 noiembrie 2011, la Grădiniţa din cadrul Şcolii Generale Nr.2, structură la Grupul Şcolar Retezat Uricani, a avut loc o acţiune de instruire de prim ajutor cu tema „Cum să acordăm primul ajutor copiilor noştri”, la care au participat părinţii grupei mijlocii. 

Prin natura lor, copiii sunt într-o continuă mişcare, foarte curioşi, curajoşi, acţionând înainte de a se gândi la urmări. De aici şi multele accidente, mai mult sau mai puţin grave, întâlnite la această vârstă. 
Se ştie că viaţa unei persoane accidentate depinde, în cea mai mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Primul ajutor, acordat uneori chiar şi de nespecia-lişti, reprezintă o metodă eficientă de salvare a vieţii în situaţii neprevăzute: accidente, traumatisme, stop cardio-espirator, comă. 
Acest lucru m-a determinat ca, în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noştri”, să abordez o astfel de temă şi să apelez la Subfiliala de Cruce Roşie Uricani în spe-ranţa unei colaborări. D-ra profesor Iuliana Axiniei , director al acestei subfiliale, ne-a onorat cu prezenţa şi, „înarmată” cu manechinul „Andreea”, a încercat să ne familiari­zeze cu câteva tehnici utile de acordare a primului ajutor în diferite situaţii. 
În general, suntem puşi în situaţia de a acorda primul ajutor cuiva drag: propriul copil, frate, soră, soţ, soţie, părinţi. Acest lucru implică emoţie, ceea ce generează stres. De aceea este important să stăpânim bine unele manevre, pentru a putea trece mai uşor la acţiune. Părinţii au înţeles că este esenţială dezvoltarea abilităţii de a salva vieţi. Nu este suficient să căutăm informaţie. Trebuie să ne pregătim şi să acţionăm ori de câte ori este nevoie. 
Şi lucrurile nu trebuie să se oprească aici, ci trebuie să ne iniţiem copiii. A învăţa un copil câteva lucruri elementare în vederea protejării vieţii şi acordării primului ajutor în caz de accidente este foarte important. Încă de la vârsta de 3-4 ani, copilul trebuie învăţat să-şi spună numele şi prenumele, adresa, să sune la 112 şi să ceară ajutor.
În încheiere, părinţii au fost îndrumaţi să urmeze cursurile de prim ajutor sau cele de soră de Cruce Roşie ce se desfăşoară la sediul Subfilialei de Cruce Roşie Uricani.
Prof. înv. preşcolar, Elena Kiss 

Comentarii articol (1 )

#1 cristi08.12.2011,  17:11:59
bravo tie Alina.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter