02.11.2011,  21:53:56 | 0 comentarii | 667 vizualizari
Universitatea din Petroşani a dat startul cumpărăturilor de toamnă la suprapreţ
de Ziarul Vaii Jiului

Am demonstrat, înainte de vacanţă, cum - utilizând Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), disponibil la e-licitatie.ro - Universitatea din Petroşani ajunsese să cumpere LA'SUPRAPREȚ mai toate cele necesare bunei administrări (de la şerveţele la mopuri, de la detergent la soluţie de spălat vase) numai şi numai de la o singură firmă, cu sediul în Tg. Jiu. Singurul efect? Achiziţiile de acest gen nu se mai fac pe e-licitatie.ro, deci nu mai sunt publice. Dar cum nevoie de una-alta tot este, dezvăluirile noastre n-au făcut decât să dea motiv celor aflaţi la butoanele financiare ale Universităţii din'Petroşani să treacă achiziţiile publice ale instituţiei de la “public” la “discret”. Ca să nu spunem “secret”. În rest, credeţi că s-a deranjat comandantul Brăgaru să se intereseze de ce banii instituţiei publice sunt aruncaţi pe fereastră? Nicidecum.

Nu-i prost cine cere...

În pregătirea anului universitar 2010 - 2011, Universitatea a făcut - utilizând SEAP - o serie (modestă, nu colosală) de achiziţii (cumpărături) directe de cartuşe şi tonere. Din nefericire pentru banii instituţiei, achiziţiile s-au făcut tot la suprapreţ.  Avem şi dovada! Cum am obţinut-o? Foarte simplu: am solicitat firmei care a vândut cartuşe cu cerneală şi tonere laser către Universitate o ofertă de preţ pentru aceleaşi produse. Și, surpriză aşteptată, preţurile ce ne-au fost oferite (în aceleaşi condiţii de plată) sunt mici sau chiar cu mult mai mici decât cele cu care a făcut achiziţii Universitatea din Petroşani. Precizăm încă de pe acum că nu-i prost cine cere, ci prost (ori direct interesat) acela care dă.

Să trecem, aşadar, la treabă...

Aşa cum rezultă din primul facsimil, Universitatea din Petroşani a achiziţionat, la 30.09.2010, de la Digital Vision'SRL cartuşe Canon CL 41 la preţul de 79,83 de lei + TVA / bucată. Potrivit ofertei de preţ, recepţionată de noi la 04.10.2010, oricine poate achiziţiona acelaşi produs, în aceleaşi condiţii de plată, de la aceeaşi firmă, cu suma de 75,00 de lei + TVA / buc. Diferenţa e mică şi aduce la instituţia de învăţământ o ţeapă banală, de numai 6 lei pe bucată (asta dacă includem şi TVA). Până aici, nimic spectaculos. 

În aceeaşi zi, Universitatea din Petroşani a achiziţionat şi cartuşe Canon CL PG40 la preţul de 67,23 de lei + TVA / bucată. Potrivit ofertei de preţ, cea recepţionată de noi, acelaşi produs poate fi cumpărat cu suma de 61,29 de lei + TVA / buc. Diferenţa e, de asemenea, mică şi aduce la instituţia de învăţământ o nouă şi banală ţeapă de numai 7,37 lei pe bucată (cu tot cu TVA). Până aici, de asemenea, încă nu-i nimic spectaculos. 

Mai dăm un exemplu, tot cu o diferenţă (a ce citi “ţeapă”) mică. Pentru Universitate, un toner canon EXV14 a costat 110,92 de lei plus TVA. Pentru o firmă ce n-a avut vreodată relaţii comerciale cu Digital Vision (precum cea care editează cotidianul nostru), acelaşi produs costă 100,81 lei + TVA. Cu 10,11 lei + TVA / bucată mai puţin. Am precizat că nu am avut niciodată relaţii comerciale cu Digital Vision pentru a sublinia că, având în vedere faptul că Digital Vision este un furnizor agreat, constant, al insituţiei de învăţământ, normal ar fi fost ca Universitatea din Petroşani să beneficieze de preţuri mai mici, nicidecum mai mari decât cele de pe piaţa reală. Încă un exemplu. Pentru muritorul de rând, un cartuş laser CB435A costă 213,71 de lei + TVA.'Pentru universitate, acelaşi produs e musai mai scump: 231,09 lei + TVA.'Cu aproape 22 de lei/bucată (inclus TVA) mai scump! Și, conform horei cumpărăturilor la suprapreţ, Universitatea din'Petroşani cumpără tonerul pentru Lexmark E230 cu 294,12 lei + TVA. Muritorul de rând - cu numai 270,16 lei + TVA. Și uite aşa se mai duc pe apa Jiului încă 30 de lei, inclusiv TVA, pe fiecare toner în parte.

V-ar interesa şi un suprapreţ flagrant? Serviţi, vă rog!

Vă interesează un toner TN3170 pentru Brother? Nicio problemă. Digital Vision vi-l poate furniza cu 338,71 de lei + TVA. Treaba se complică dacă reprezentaţi Universitatea din Petroşani.'Puteţi cumpăra oricând acelaşi produs, dar musai la preţul de 460,50 de lei. Știţi ce înseamnă asta? Anume că instituţia de învăţământ a cumpărat acelaşi produs, dar la un preţ cu 150 de lei (inclusiv TVA) mai mare. E frumos aşa? Noi zicem că nu. Și asta nu e tot. Vom reveni.

 

 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter