29.10.2011,  16:02:01 | 0 comentarii | 522 vizualizari
Dacă nu se va conforma unei hotărâri a instanţei, / Cornel Resmeriţă va fi pasibil de pedeapsa cu închisoarea
de Ziarul Vaii Jiului

Deşi este înarmat cu o hotărâre judecătorească, consilierul local PNL Constantin Brânduşe nu a obţinut nici până în prezent datele publice pe care le-a cerut primarului municipiului Lupeni încă din luna iulie a anului trecut. Astfel, naţional liberalul susţine că va deschide o nouă acţiune în instanţă împotriva primarului Cornel Resmeriţă. Iar dacă nici atunci nu se va conforma, i se va face şi denunţ penal, primarul lupenean fiind pasibil astfel de o pedeapsă cu închisoarea.

 

Informaţii ţinute la secret

Din luna iulie a anului trecut Brânduşe a solicitat informaţii referitoare la contractele de achiziţii publice atribuite între anii 2007-2010, datoriile Primăriei municipiului Lupeni către instituţii, furnizori şi agenţi economici, care este valoarea datoriei publice a municipiului Lupeni şi din ce este compusă aceasta, precum şi o copie a contractelor de prestări servicii de televiziune şi a celor cu mass-media în perioada 2008-2010. De asemenea, naţional liberalul a mai solicitat informaţii cu privire la cine sunt consilierii primarului, ce salarii au şi ce plăţi au fost efectuate către firma SC Hercules, care se ocupă de serviciul de salubritate, între anii 2007-2010.  „Eu cred că nu vrea să le pună la dispoziţia publicului pentru că are ceva de ascuns. Este ceva în neregulă cu acele contracte, altfel nu s-ar chinui atât de mult să le ascundă. Se apropie campania electorală şi probabil că nu vrea ca lumea din oraş să afle ce a făcut el, cum a cheltuit aiurea banii contribuabililor. Eu sunt decis, totuşi, să merg până la capăt pentru a afla aceste informaţii, că toată încăpăţânarea asta a lui m-a făcut foarte curios”, a declarat Constantin Brânduşe.

 

Resmeriţă e legea în Lupeni

Marcel Rad, coleg de consiliu cu Constantin Brânduşe şi preşedintele PDL Lupeni, susţine punctul de vedere al naţional liberalului, explicând că la Lupeni legea o face doar Resmeriţă: „Primarul trebuie să dea aceste acte, deoarece dacă nu o face înseamnă că încalcă legea şi Parchetul ar trebui sesizat. Oricine ai fi, trebuie să pui actele de interes public la dispoziţia oamenilor. Observ că Resmeriţă funcţionează după propria lui lege în Lupeni sau, mai bine zis, el este legea la Lupeni”.

 

Poziţia avocatului Tomescu

Mai mult, avocatul lui Constantin Brânduşe, Daniel Tomescu, precizează că în acest caz urmează a fi deschisă în instanţă o nouă acţiune: „Executarea hotărârii definitive şi irevocabile se va face în termenul prevăzut în cuprinsul ei, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii, conform art. 24 alin. 1 din Legea 554/2004. Cum termenul a fost depăşit şi Primăria Lupeni nu a eliberat toate înscrisurile, ne vom adresa din nou instanţei. Astfel, în cazul în care termenul nu este respectat, se va aplica primarului o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere. Iar dacă nici după amendarea acestuia nu execută hotărârea, mergem la Parchet, conform articolului care precizează că „Neexecutarea sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ şi după aplicarea amenzii prevăzute la alin (2) constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 100.000.000 lei”. Eu cred că toată acţiunea va dura un termen, maxim două”, a declarat avocatul Daniel Tomescu.

 

Ce spune Pro Democraţia

Referitor la aceste aspecte a avut un cuvânt de spus şi coordonatorul local al Asociaţiei Pro Democraţia, Mihaela Ghiuca, care s-a izbit ani la rând de obtuzitatea primarului lupenean, care în repetate rânduri a refuzat să pună la dispoziţia publicului larg date oficiale. „Unul dintre principiile care stau la baza aplicării Legii 544/ 2001 cu privire la transparenţa decizi­onală este chiar principiul transparenţei prin care se înţelege că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să îşi desfăşoare activitatea într-o manieră deschisă faţă de public, în care accesul liber şi neîngrădit la informaţiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la informaţie să constituie excepţia, în condiţiile legii. Nenumărate au fost situaţiile în care administraţia publică Lupeni a demonstrat opacitatea acestei instituţii publice, extrem de politizate. Nu trebuie uitat faptul că această instituţie este guvernată de un fost colaborator al Securităţii. Drept urmare, ne întrebăm de unde principii, de unde transparenţă şi de unde interesul public pentru binele unei comunităţi locale? Primarul Resmeriţă ascunde prin astfel de metode informaţii care sunt publice tocmai pentru ca cetăţenii să nu fie informaţi corect despre modul în care înţelege acest edil să administreze problemele lupenenilor şi despre modul în care este cheltuit banul public”, este de părere Mihaela Ghiuca. Mai mult, coordonatorul Pro Democraţia a mai făcut referire şi la taxele piperate impuse de social democraţii majoritari în consiliul local cu privire la obţinerea informaţiilor de interes public. „Primarul Resmeriţă a înţeles de altfel că dreptul accesului la informaţie poate fi chiar restricţionat, impunând taxe care nu se justifică. Dacă există taxe pentru căutarea în arhivă, la ce ne putem aştepta? Este cunoscut faptul că dacă nu furnizează informaţii publice, edilul poate fi amendat. Întrebarea este din banii cui va plăti o posibilă amendă? Avem suspiciuni că într-o asemenea situaţie Resmeriţă nu-şi va recupera această sumă de bani. Oare nu tot din banii contribuabililor? Mă refer doar la o iluzorie condamnare la plata unei amenzi, deoarece, aflat sub o umbrelă politică, a scăpat de câteva dosare despre care noi avem destule informaţii. Este de apreciat consecvenţa consilierului local Brânduşe şi ar fi de dorit ca şi alţi consilieri sau cetăţeni oneşti ai acestei comunităţi locale să fie interesaţi de modul în care acest primar se achită de obligaţiile pe care le are în raport cu cetăţenii”, mai spune Mihaela Ghiuca.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter