12.05.2022,  18:24:07 | 0 comentarii | 828 vizualizari
Primăria municipiului Lupeni caută permanent soluții pentru dezvoltarea turismului local: Un proiect pentru eficientizarea la maxim a Domeniului Schiabil Straja, prin înființarea unui serviciu tehnic -  în dezbatere publică
de Corneliu BRAN

Sezonul de iarnă 2021-2022 a fost unul bun pentru Stațiunea Straja. „Regina stațiunilor montane hunedorene” a consemnat pentru a zecea oară consecutiv intrarea în top 10 național. Cu toate acestea, atât cei din administrația publică locală, cât și administratorii de pârtii și de pensiuni nu se culcă pe o ureche. E știut faptul că bunul gospodar își face vara sanie și iarna căruță…

 

Serviciul tehnic de administrare a Domeniului Schiabil Straja

Tocmai de aceea, primarul Lucian Resmeriță a inițiat un proiect, după consultarea cu Executivul și cu toți cei ce au legătură cu stațiunea. Până pe 19 mai, proiectul se află în dezbatere publică și va fi supus votului consilierilor locali în ședința de Consiliu Local Lupeni din această lună.

Prin acest proiect, Primăria municipiului Lupeni dorește să înființeze un nou serviciu public, intitulat sugestiv: Serviciul tehnic de administrare a Domeniului Schiabil Straja. De la primăria din Lupeni am aflat că până la data de 19 mai, ora 12,00, toți cetățenii localității interesați de acest proiect și toate asociațiile sau organizațiile pot consulta draftul proiectului, care se află postat pe pagina de internet a Primăriei municipiului Lupeni, putând face apoi, fie pe cale electronică (la adresa de e-mail: primaria@e-lupeni.ro), fie prin fax (la numărul 0254.560.515) sugestii, propuneri sau observații la ceea ce citesc acolo, astfel încât la înființarea acestui serviciu important ce ține de turismul de iarnă al Lupeniului toate să fie bine rânduite și așa cum trebuie.

„În ultimii 30 de ani stațiunea noastră s-a dezvoltat încontinuu, iar în momentul de față în sezonul de iarnă există pârtii destinate atât începătorilor, dar și pentru cei avansați, sau chiar pentru cei care sunt adevărați profesioniști în acest frumos și căutat sport de iarnă. Infrastructura și tot ce s-a făcut în Straja atrage în medie, în sezonul rece, circa 5.000 de turiști pe zi și de la an la an sunt semnale că această medie zilnică tot a crescut, iar prognoza este că această cifră va crește în continuare. Să nu uităm că avem în Straja peste 26 de km de pârtii de calitate și pentru toate genurile de schiori, cum vă spuneam, domeniul schiabil împărțit în 12 pârtii cu 11 instalații de cablu ce le deservesc, care pornesc de la aproape 1.870 de metri, altitudinea maximă, până la 750 de metri, altitudinea minimă, toate fiind deservite de tunuri de zăpadă și cele mai multe de nocturnă, putându-se schia confortabil până seara târziu.

Instalațiile pe cablu, rețeaua de tunuri de zăpadă, profesionalismul de care dau dovadă cei care se ocupă de amenajarea pârtiilor încă de la începutul sezonului alb, rețeaua de cabane și pensiuni cu locuri decente de cazare și masă, investițiile făcute de primărie și de cei din mediul privat, inclusiv noile parcări și rețelele de utilități necesare funcționării normale și confortului turiștilor (telefonie și internet, apă potabilă, energie electrică, canalizare), monitorii de schi, salvamontiștii și jandarmeria montană prezenți permanent în stațiune iarnă-vară, toate acestea și multe altele au făcut ca stațiunea noastră să fie tot mai căutată și tot mai renumită în țară și chiar și în străinătate, spunându-se pe bună dreptate că Straja este de-acum o stațiune serioasă, cu servicii și pârtii bune, cu tot ce-i trebuie unui turist să-și petreacă un sejur frumos și relaxant.

Tocmai de aceea, vrem în continuare să eficientizăm la maxim potențialul turistic pe care-l avem - și ca să ajungem aici cu toții, atât cei din administrația locală cât și cei din mediul privat, am muncit foarte mult și ne-am consumat energia, că sunt lucruri care nu vin doar dând din palme – iar pentru asta ne-am gândit că o soluție bună ar fi concesionarea ca serviciu public a acestei activități (cu tot ce ține de ea). Și aici vorbim de cinci mari componente ce vor ține de acest nou serviciu: 1. Transportul pe cablu (vorbim aici de telegondolă și de teleschiul Straja); 2. Producerea zăpezii artificiale (aici vorbim de lacul de acumulare, de stațiile de captare și de pompare a apei, de rețeaua de hidranți și, firește, de acele tunuri de zăpadă care aduc zăpada artificială pe pârtii), de pârtii de schi (trei la număr, respectiv Pârtia de sub telegondolă, Pârtia Straja și Pârtia Canal); 3. Rețeaua de energie electrică a stațiunii; 4. Serviciul Salvamont (o activitate conexă, dar foarte complexă și importantă dacă vorbim de siguranța turiștilor); 5. Organizarea și gestionarea traficului rutier în stațiune și în zona Agrement sau zonele adiacente stațiunii (aici intrând și parcările și tot ce ține de ele, inclusiv acele bariere).

Prin adoptarea acestei măsuri, bugetul local va fi degrevat de costurile de întreținere și exploatare a infrastructurii aferente acestui Domeniu Schiabil Straja. Delegarea acestui serviciu public tehnic ar urma să se facă pentru o perioadă de 5 ani”, ne-a transmis primarul Lucian Resmeriță pentru cititorii ZVJ.

 

Turismul devenind o ramură tot mai puternică a economiei locale

Cum preocupare pentru ca lucrurile să meargă bine în Straja există în mod permanent, credem că toate proiectele viitoare ce țin de stațiune vor urca în următorii ani standardul stațiunii din Munții Vâlcan de deasupra Lupeniului. Odată cu „regina stațiunilor montane hunedorene” se dezvoltă și Lupeniul, apariția unor noi locuri de promenadă sau de relaxare și sport - gen bazinul de înot școlar, cinematograful, săli și terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă (reabilitate sau altele noi) etc. - nu fac decât să aducă o imagine tot mai frumoasă și localității de la poalele Munților Vâlcan, un tot unitar care le arată lupenenilor un viitor mai plin de speranțe, turismul local devenind o bună „armă” de supraviețuire a unui oraș care a trăit și s-a dezvoltat mai bine de un secol și jumătate din minerit, ajuns se pare la apus.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter