06.11.2011,  16:30:56 | 0 comentarii | 1268 vizualizari
La un chef mineresc, organizat la Cap Aurora, / Un brigadier de la EM Lonea a fost bătut măr de oamenii lui Condescu
de Corneliu BRAN

Colegiul Director al Federaţiei Naţionale „Mine Energie” (F.N.M.E.) a hotărât încă din 5 august 2009 desfăşurarea lucrărilor Consiliului de Coordonare în staţiunea de pe malul Mării Negre, la Cap Aurora - Hotel „Opal”, în perioada 1-5 septembrie. Probabil că preşedintele Biroului Executiv, Marin Condescu, a vrut să ofere şi o bine meritată vacanţă liderilor de sindicate şi celorlalţi invitaţi, bineînţeles pe banii sindicatelor şi ai fe­deraţiei, că doar nu degeaba se strâng lunar o căruţă de bani de la ortaci. 

Printre invitaţi s-au aflat toţi membrii Colegiului Director, conducerile departamentelor zonale din cadrul U.S.M. Oltenia, membri ai Comisiei de Cenzori, reprezentantele femeilor de la fiecare sindicat sau uniune afiliată la F.N.M.E., lideri şi reprezentanţi ai sindicatelor F.N.M.E., inclusiv din Valea Jiului, care are câteva sindicate miniere afiliate la F.N.M.E: Sindicatul Liber E.M. Livezeni, Sindicatul Liber şi Independent al EM Petrila, Sindicatul EM Lonea 2004, Sindicatul Independent EM Uricani 2006 şi Sindicatul “Noroc Bun” de la EM Lupeni. 

Nu ştim cu exactitate câţi reprezentanţi ai acestor sindicate au fost prezenţi la Cap Aurora cu ocazia acestei acţiuni, dar ştim că din partea Sindicatului E.M. Lonea 2004 au fost prezenţi Brânduşa Nelida, preşedintele Comisiei de Femei din cadrul sindicatului respectiv, dar şi brigadierul de la sectorul IV al minei Lonea, liderul de sector, Gheorghe Amarandei. Probabil că cei doi trebuiau să-l suplinească cu succes pe liderul Zamora, absent de la „lucrări”, nimeni altul decât cel care i-a luat locul fostului lider al acestui sindicat, Adrian Rus (după şedinţa cu cântec pe care, la vremea respectivă, ziarul nostru a relatat-o cu lux de amănunte).

De ce spunem toate acestea? Pentru că veţi vedea în cele ce urmează un episod nedorit, întâmplat pe malul mării, din care reiese încă o dată cam cum sunt trataţi ortacii din Valea Jiului de către oamenii lui Marin Condescu, cel mai aprig duşman al fostului lider al Ligii Sindicatelor Miniere „Valea Jiului”, Miron Cozma, un lider aflat mereu în barca celor de la putere (oare de ce?), influent, îmbogăţit din diverse „afaceri” mai mult sau mai puţin ortodoxe şi care se laudă printre apropiaţi că-i are pe unii miniştri la degetul mic şi că în momentul de faţă nimeni nu are ce să-i facă. Dar să lăsăm „politichia de mărgăritar” făcută de Condescu, deoarece suntem convinşi că „toate vin la timpul lor” şi să revenim la subiectul nostru. 

 

„Opal”, minerii şi Videanu

După cum spuneam, în cele cinci zile petrecute de sindicalişti la Hotelul „Opal” din Cap Aurora-Olimp s-au întâmplat multe chestiuni. Unele oficiale, lăsate cu şedinţe („lucrări”), întâlniri, reuniune de final (aşa se numesc mai nou petrecerile sindicatelor conduse de Condescu) etc., la care au fost prezenţi trei parlamentari de Gorj (printre care şi senatorul PD-L Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele F.N.M.E.), dar şi - pentru câteva ore - minis­trul Economiei, Adriean Videanu, cât şi mi­nistrul secretar de stat pe Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Pătruţi. Inclusiv directorul general al C.N.H. Petroşani, Constantin Jujan, cât şi alţi directori de exploatări miniere din judeţul Gorj şi nu numai. O adevărată armată de oameni politici sau sindicalişti, chemaţi sub arme de liderul Condescu şi ai lui, la malul mării, într-un cadru deosebit. Aproape că nu mai contează, cel puţin pentru mineritul Văii Jiului, ce s-a discutat acolo (nu înţelegem ce a căutat directorul general al C.N.H. când se ştie adversitatea şi alergia liderului Condescu faţă de L.S.M.V.J. şi faţă de minele de huilă din Valea Jiului, dar asta este o altă poveste…).

Cum spuneam, printre invitaţi şi doi oameni de bază ai Sindicatului E.M. Lonea 2004, Brânduşa Nelida şi Gheorghe Amarandei.

Seara de joi, 3 septembrie, a fost una specială. Probabil obosiţi după atâtea „lucrări”, Condescu şi ai lui au organizat o seară festivă la restaurantul hotelului, lăsată cu haleală, băutură, cântec, dans şi voie bună, aşa cum le stă bine unor lideri după atâta muncă şi întâlniri. Pentru cei doi petrileni de la mina Lonea totul a decurs bine, până la un moment dat. De-aici lucrurile diferă, sursele noastre nu ne dau amănunte care să bată la fel. Unii spun că Gheorghe Amarandei, topit bine de atâtea şpriţuri ţinute la rece, s-ar fi luat de unii sindicalişti din Gorj, ba chiar de unii directori de exploatare, spunându-le vorbe de duh şi luându-i la mişto ce cărbune „bun” dau, a se citi „pământ”… nefolositor nici măcar unei sobe de încălzit, dar industriei româneşti...

Alte surse, inclusiv brigadierul Amarandei, susţin că nici pomeneală de aşa ceva, că discuţiile între petrilean şi gorjeni au fost amiabile, fără incidente de niciun fel.

Cert este că, până la urmă, în jurul orei 02:30, ieşind afară să se răcorească, Gheorghe Amarandei a fost buşit bine de doi indivizi, printre care, din spusele acestuia, un apropiat al lui Condescu, un anume Cristea Fluerătoru, şeful Departamentului Zonal Mine Motru (care a mai fost implicat în câteva cazuri violente, despre care anumite ziare din Gorj, necontrolate de Marin Condescu, au mai scris).

 

„Chiar dacă mi-au spart nasul, l-am recunoscut pe Fluerătoru…”

Dar iată ce ne-a declarat telefonic, la solici­tarea noastră, Gheorghe Amarandei, reîntors la Petrila după acest incident: „Nu a fost nimic înainte, am discutat la masă ca oamenii, eu întrebându-i ce salarii au, câte ore lucrează, cum sunt normaţi, chestii din astea… Ei mi-au spus că lucrează 8 ore, mi-au dat tot felul de amănunte, eu la fel, ca între colegi. Dar la întrebările mai serioase nu mi-au răspuns unii dintre ei, decât mi-au spus: „Băi, copile, nu putem discuta, dar dacă vrei să afli tot ce vrei, discută cu normatorul. Și am discutat cu aşa-zisul normator o oră şi ceva, la un şpriţ. De fapt eu am băut şpriţ, de pe masă, iar ei au băut tărie, de sub masă, unde o ţineau ascunsă. Totul a decurs civilizat, când la un moment dat cineva mi-a zis că cel care îmi spune despre minele lor mă minte. Atât am zis: „Domnule Cristi, dacă mă minţi, eşti un zero pentru mine!”. După care, la un moment dat, am ieşit afară, trecând de terasa hotelului, să mă răcoresc puţin. La scurtă vreme m-am trezit cu doi în spatele meu, unul m-a prins de mâini foarte rapid, iar celălalt mi-a dat un pumn violent în nas. Am sesizat imediat că cel care mă lovise nu era nimeni altul decât Fluerătoru, pe care l-am recunoscut şi după ochelarii pe care îi purta. Apoi, cei doi au plecat, iar eu năucit m-am îndreptat spre camera de hotel, încercând să opresc hemoragia nazală. După ce am ajuns în cameră şi am constatat că aceasta nu poate fi oprită, am chemat 112 şi am fost dus la spitalul din Mangalia, apoi la cel din Constanţa, diagnosticul pus de medici fiind fractură de piramidă nazală. Apoi m-am întors cu poliţia la hotel, pentru ca poliţiştii să ia legătura cu agresorii, dar Fluerătorul nu se afla cazat în Hotelul „Opal”. Probabil era cazat în alt hotel, nu mai ştiu. Tot ce ştiu este că eu m-am ales cu o fractură, că voi scoate certificat medico-legal, iar cu Fluerătoru ne vom întâlni în altă parte, acolo unde trebuie. Ei pot să spună ce vor despre mine acum, că m-am îmbătat, că am vorbit urât sau că m-am certat cu nu ştiu cine, dar eu vă spun că nu eram beat, deoarece eu când beau mai mult, recunosc, sunt puţin recalcitrant. Or atunci nu eram, deci nu băusem mult. Se vede că eram limpede la cap şi prin faptul că nu am intrat plin de sânge în restaurant, ci m-am dus în cameră, după care am sunat la 112. Deci eram conştient, nicidecum beat. Acesta nici nu m-ar fi putut lovi, dacă era singur, deoarece sunt mai puternic decât el. Dar m-a prins nepregătit şi mai era cu cineva. Eu conduc 70 de oameni la brigadă, am autoritate şi forţă, dar nu sunt violent, oamenii mă cunosc, pot să confirme”.

 

15 prostituate le-au ţinut de urât unor participanţi la „lucrări”

Trebuie să recunoaştem că informaţia a circulat sub diverse forme, probabil pentru că a fost transmisă mai departe doar din auzite, nu de la martori. Prima informaţie era că Tiberiu Cozma ar fi fost cel bătut. Apoi, dintr-o altă sursă, am aflat că de fapt era vorba de Adrian Rus, fostul lider de la Sindicatul E.M. Lonea 2004. Contactat telefonic, acesta a negat, amuzându-se copios, susţinând că a aflat că este vorba de cu totul altcineva: „Eu nu aveam ce să caut acolo, deoarece nu mai sunt lider. Acolo s-au dus Amarandei şi Nelida, care au fost astfel răsplătiţi pentru schimbarea mea. Dar probabil că Temneanu sau Adi Jurca ştiu mai bine ce s-a întâmplat acolo, deoarece cred că ei au fost acolo. Iar dacă au fost, probabil că au auzit ce s-a întâmplat”. 

Tiberiu Cozma a rămas mirat când a auzit că prin Gorj se aude că el a luat bătaie, susţinând că nu are nimic de-a face cu acest incident şi nici cu această acţiune sindicală a taberei lui Condescu: „Nu am fost eu, nu aveam ce să caut acolo, în calitate de vicepreşedinte a L.S.M.V.J. şi nici nu am ştiut ceva. Aflu acum, dar să ştiţi că nu mă interesează chestiunea asta”.

Nici liderul petrilean Temneanu „nu ştia nimic”, subliniind că a fost prezent la Cap Aurora doar pe data de 2 septembrie, „când a venit şi ministrul Videanu”, fiind prezent doar la „lucrări”, nu şi la mesele organizate.

Un amănunt „picant” este şi acela auzit de la unii colegi din Gorj, care susţin că la „lucrări”, în nopţile fierbinţi, au fost prezente, pentru a risipi plictiseala unor lideri veniţi singuri la malul mării, şi 15 prostituate. Nu băgăm mâna în foc pentru această informaţie, dar ea circulă zilele astea pe la confraţii noştri din Gorj. Cum mai circula şi faptul că un anume domn Iancu, şeful firmei de turism „TurSind Min” S.R.L. Tg-Jiu („a se citi „Turismul Sindicatelor Miniere”!), un alt apropiat a lui Marin Condescu, nu ar fi fost străin de muşamalizarea listei de cazare de la Hotelul „Opal” la sosirea poliţiei, unde Fluerătoru nu figura ca fiind cazat.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter