02.11.2011,  22:03:36 | 0 comentarii | 566 vizualizari
La Primăria Vulcan, după admiterea contestaţiilor, apare ca perfect îndreptăţită întrebarea: / S-a umblat cu mânăreli la documentaţia de atribuire?
Booking.com
de Gheorghe OLTEANU

Greu de tot trebuie să-şi fi revenit cineva din Primăria municipiului Vulcan după recenta lovitură aplicată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Păi, cum altcumva, dacă e necesară reluarea a întregii munci, iar împărtăşania din atenţia cu care, se bârfeşte, persoana respectivă ar fi fost binecuvântată trebuie neapărat amânată...

În data de 3 august 2010,

pe e-licitatie.ro a fost postat anunţul de participare 105164. În care Primăria municipiului Vulcan, ca autoritate contractantă, scoate la licitaţie internaţională o lucrare bănoasă rău de tot. Despre ale cărei condiţii cuprinse în documentaţia de atribuie s-a zvonit imediat, încă de pe vremea aceea, că ar fi fost dinadins croite exact pe calapodul unei anumite societăţi hunedorene. Interesată, fireşte, să pună mâna pe  purcoiul ăsta de bănet gras de tot.

Lucrarea, dacă nu v-aţi dat seama până acum,

este cea care priveşte “Modernizarea sistemului rutier central al Municipiului Vulcan”. Sau, cum am tot scris eu de ţâşpe mii de ori, că şi mă mir că nu mi-a venit rău de la asta, de modernizarea Bulevardului Mihai Viteazul din localitate. Pe care primarul Gheorghe Ile, edilul şef de acum al Vulcanului, punând urechea la laudele pupincuriştilor şi bani la greu pentru întocmirea proiectului, a studiilor de fezabilitate şi a ceea ce  a mai fost nevoie pentru el, vrea să-l facă rupt din soare, nu alta. Asta în timp ce, pe străzile din cartierul Dallas, sub acelaşi soare a fermentat la greu rahatul ieşit la iveală din instalaţiile de canalizare înfundate şi ca vai de ele, iar pe trotuarele din Coroeşti, de la poştă şi mai de peste tot lumea se împiedică pe capete.

Normal că, pe loc, 

s-au găsit societăţi interesate care au amuşinat suma de 23.128.373,03 lei (peste 230 de miliarde de lei vechi), cât reprezintă valoarea estimată (fără TVA) a lucrării. Trei am observat pe net că au fost cele care s-au arătat dispuse să cumpere caietul de sarcini şi să se uite prin el, ca să vadă ce conţine: SC Viva Construct SRL din Deva, SC Tehnologia Radion SRL Bucureşti şi SC Terra SRL Hunedoara. Și, fiindcă firmele astea, se vede, au oamenii care ştiu să se uite bine la chichiţele cuprinse în astfel de caiete, nu le-a fost greu să dibuie că foarte multe dintre cererilor formulate în documentaţia de atribuire - în caietul de sarcini, cum i se mai spune - emisă de Primăria municipiului Vulcan sunt restrictive. Cum i s-ar mai putea spune unei asemenea situaţii? Că aproape tot ce era în documentaţia aceea părea făcut pe calapodul unei anumite societăţi. Care fireşte, ar fi trebuit să-şi adjudece câştigarea licitaţiei. Treaba asta ne duce cu gândul la ceea ce se zvonea, în anumite medii, desigur, acum două luni. Cum că cineva ar fi încasat o sumă frumuşică de bani pentru favorul acesta. Acum, eu nu zic că-i adevărat, pentru că greu de crezut că s-ar găsi careva care să-şi rişte scaunul şi libertatea pentru o mânăreală felul ăsta. Dar, mă rog, dacă asta se bârfea pe atunci?

Juriştii firmelor respective

nu s-au rezumat doar la a constata opreliştile puse în calea societăţilor pe care le reprezintă. Ca unii de meserie, s-au pus în faţa calculatorului şi au ticluit contestaţii adresate Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. În 12.08.2010 a fost depusă, sub numărul 29878, cea a SC Terra SRL cu sediul în Hunedoara. În 11 august apare ca înregistrată, sub numărul 29213, contestaţia venită de la SC Viva Construct SRL Deva. Îi urmează, la data de 27.08.2010, înregistrată la CNSC, cu numărul 30456, cea a SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti. Nu mă apuc acum să spun ce anume contestă fiecare dintre acestea. Este vorba despre necesitatea înlăturării condiţiilor restrictive, care ar fi dat la o parte orice concurent din faţa acelei societăţi presupus agreate, şi de obligarea autorităţii contractante de a relua procedura de atribuire după modificarea documentaţiei de atribuire. Cine vrea să ştie mai mult nu are decât să caute pe net Decizia nr. 4737/C8/5134, 5176, 5399 din 9 septembrie 2010, emisă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Care a admis contestaţiile şi a dat verdictul aşteptat. 

Unul drept, din moment

ce specialiştii de la Primăria municipiului Vulcan vor fi nevoiţi s-o ia de la capăt cu procedura aceasta de atribuire. După ce precizează că a respins, fiind tardivă, contestaţia formulată de SC Tehnologia Radion SRL, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor dispune, scurt pe doi, “anularea procedurii de achiziţie publică“. Aşadar, Bulevardul Mihai Viteazul mai trebuie să aştepte un pic cu modernizarea cu care vrea să-l chinuie Gheorghe Ile. Treabă după care nu cred că va plânge vreun automobilist de rând, cât mai ales altcineva. Din câte mi-a fost dat să aud, zvonurile care zburdau astă vară în mediile selecte din oraş îl excludeau din mânărie pe primarul Gheorghe Ile. Mai mult, pare-se că dumnealui nici nu  ar fi avut habar de modul în care a fost meşteşugită lucrarea asta cu caietul de sarcini. Aşa o fi, nu ştiu. Dar precis că, acum, dacă e interesat, poate să afle dacă, pe prima variantă, cum zicea gura târgului, s-a umblat cu niscai farmece financiare. Și, dacă adânceşte săpăturile, ar putea ieşi la iveală şi pe cine l-ar fi avut acestea în vedere... 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter