20.06.2022,  22:46:03 | 0 comentarii | 786 vizualizari
La Festivalul presei va lua parte toată inteligența județului și a orașului DEVA 
de Marian BOBOC

La 14 noiembrie 1923, „Gazeta Hunedoarei și Solia Dreptății” anunță cu entuziasm maxim un eveniment cultural, fără precedent în Deva, Festivalul presei:

  „Sindicatul Presei Române din Ardeal în ziua de Duminică, 18 Noiembrie, seara, la orele 8 1/2 , aranjează un mare festival artistic, cultural la Deva în sala de dans a casinei naționale. În cadrele unui program variat va ține o conferință dl. Ștefan Meteș, iar membru Teatrului Național și Operei din Cluj vor delecta publicul cu piese de artă valoroase. După program va avea loc dans până dimineața.

Inteligența orașului Deva și a întregului județ manifestează un deosebit interes pentru acest festival care este o apropiere între public și presa românească de toate culorile.

Bilete de intrare se vând la librăria V. Laufer, la membrii comitetului organizator și la casierie.

Va lua parte toată inteligența județului și a orașului Deva”.

Nu se știe dacă la festival a participat chiar toată suflarea inteligenței hunedorene (care inteligență reprezintă o obsesie publicitară a redacției, din moment ce o repetă de două ori pe parcursul unui anunț de câteva rânduri), dar se cunoaște desfășurarea acestuia.

Ar fi fost de așteptat ca, după o asemenea publicitate făcută evenimentului, gazeta deveană să ofere spații mai ample relatării. Însă, îi oferă doar câțiva cvadrați, pe coloana rubricii „Informațiuni” (e drept că în deschidere…): „Serată artistică. Câțiva tineri ziariști, delegați ai Sindicatului ziariștilor români din Ardeal, au aranjat Duminică, în 18 c., seara, în sala Casinei Naționale din loc. o serată artistică cu un frumos și variat program. După program a urmat petrecerea cu dans, tombola cu concurs de frumuseță și licitație americană. Laudă vouă, neobosiți împărtășitori ai luminii și propovăduitori ai frumosului”. Din păcate, din succinta relatare nu aflăm dacă și cât din „inteligența județului” a onorat cu prezența.

Mai informat se dovedește corespondentul din Orăștie, unde are loc același festival artistic ca la Deva, cu același organizator. Datorită acestuia aflăm tipicul unei astfel de manifestări. Prin urmare, și „Solia Dreptății și Gazeta Hunedoarei” alocă un spațiu generos relatării „Festivalul Sindicatului Presei la Orăștie”:

„Duminică, în 25 Noemvrie, am avut rara plăcere să avem reprezentanții Presei ca oaspeți în orășelul nostru. Au rostit, pe rând, Dl. Ghiță Stoica (Patria) și Dl. Marcu (Opera națională). Domnii Ion Clopoțel și Dragnea de la Patria și Dl. Vasilescu de la Teatru Național Cluj.

Sala mare de la Hotelul Central - arhiplină. Orăștia și jur au voit să arate că își dă tot concursul.

În sală domnea o atmosferă sărbătorească. Părintele Moța, vechiul gazetar, deschide Conferința prin o cuvântare plină de avânt, în care arată că precum în cultul dumnezeiesc am început cu mici bisericuțe și azi am ajuns în Catedrale, așa în presă am început cu Gazeta de Transilvania a lui Băruțiu și am ajuns azi la o vastă gazetărie. Cum biserica, așa și presa noastră a ținut totdeauna cald sentimentul național, deci cum sprijinim biserica trebuie să sprijinim și presa.

Dl. Dragnea mulțumește pentru buna primire, apoi semnează programul.

Dl. Marcu, cu o voce de bas bariton plăcută și dulce, ne cântă două arii italiene, apoi, mai târziu, două doine românești. Trebuie să spunem că cele românești ne-au plăcut mai mult.

Cântărețul simpatic, vocea simpatică cu un destul de mare volum și școală bună, ne face să credem că Dl. Marcu se va ridica între primii noștri cântăreți.

A fost acompaniat la pian de D-na S. Corvin cu multă pricepere.

D-șoara Medianu în declamațiile dânsei a găsit totdeauna accentul emoționant. La apariția dânsei, domnea în sală o liniște perfectă, și când sfârșea o acopereau aplauze furtunoase.

 Dl. Vasilescu în declamațiile dânsului s-a dovedit ca un comic serios. Va avea, cu siguranță, un viitor frumos. Ne-a mai citit bine cunoscutul scriitor Dl. Gh. Stoica o schiță din volumul D-sale Din alte vremuri cu toată căldura inimei, cu care și-a și scris și volumul, care ne oglindește în vii trăsături viața patriarhală de la țară. Merită cartea să fie citită de toată lumea. Dl. Ion Clopoțel a ținut o conferință interesantă despre o formulă a progresului”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter