29.10.2011,  16:55:33 | 0 comentarii | 768 vizualizari
Aşa, NU! Discipolul Mihu Toma o ia pe urmele maestrului Brăgaru
de Ziarul Vaii Jiului

Acum ceva (destul de multă) vreme reclamam Poliţiei municipiului Vulcan câteva grave, am considerat noi, bagabonţeli între Primăria municipiului Vulcan şi firma domnului Nemecsek, un domn care a recunoscut şi regretat în faţa procurorilor hunedoreni comiterea de plagiate. N-am visat cu ochii deschişi. Era, credeam şi încă mai credem, chiar culmea să se ia poliţia locală de gât tocmai cu primarul unui municipiu cu telegondolă portocalie şi plagiatorul de-l slujeşte. 

Lucrarea penală privind pe numitul Nemecsek Ștefan s-a prăfuit puţin pe la Parchet, s-a ales cu numărul 489.491 şi, într-un final, a primit număr unic de dosar penal - 2255/P/2010. Astea-s datele pe care le ştim, astea vi le spunem. Credeţi că le-a arătat comandantul Mihu domnilor Ile şi Nemecsek pulanul? Credeţi că i-a luat la rost la modul serios: de ce aia, de ce ailaltă? Nici pomeneală. Ofiţerul care s-a ocupat iniţial de dosar s-a transferat la Poliţia municipiului Petroşani, iar despre cele reclamate de noi în legătură cu domnii Ile, Nemecsek şi banii publici nu ni s-a comunicat, până la ora actuală, niciun rând. Nici de bine, nici de rău. S-a aşternut o linişte apăsătoare, mai ceva ca-n vremurile-n care, la ceas de seară, domnul Nemecsek copia, rând cu rând, munca altora transformând-o în plagiate şi succesuri.  Nu ştim de unde lipsa asta de interes a poliţiştilor vulcăneni, dar avem câteva legitime bănuieli în acest sens. Poate-n Poliţia Vulcan a mai rămas ceva din stilul legănat de lucru de la vremea când, în loc să se concentreze pe muncă (şi să se întrebe, de exemplu, cum dracu’ de Edil Therma şi Almaserv au făcut zeci şi zeci de miliarde de lei datorii la stat), comandantul Brăgaru era mai preocupat să se frece cu poliţistul Sucilă şi administraţia locală prin tot felul de lupte absolut sterile, dejucate mai apoi de justiţie prin sentinţe favorabile lui Sucilă. Poate că poliţiştii vulcăneni au sorbit, rând cu rând, operele domnului Nemecsek neştiind că, de fapt, adevăraţii autori se numesc Barbu, Baron, Boboc ori Rus. Poate că asta i-a făcut să uite că au de instrumentat un dosar. Sau, şi asta chiar nu am vrea să o credem!, judecând după desele prezenţe ale şefului inspectoratului la televiziunea şi chiar în emisiunea unde prestează domnul Nemecsek, poliţiştii vulcăneni au zis că ar fi crasă insubordonare să-l cerceteze serios tocmai pe prietenul plagiator al şefului inspectora-tului. Domnul Nemecsek, probabil îl ştiţi, e şi gazda unei emisiuni, dar şi persoana ce pune - la fiecare apariţie televizată - limba română în tot felul de poziţii de viol. Se exprimă greoi, stâlcit. “Haidaţi”, mai bine, să nu ne mai amintim...

Într-o zi, fişetul cu dosare puse la prăfuit de Poliţia municipiului Vulcan a fost deschis. Nu vă gândiţi că s-a apucat cineva, din nou, de cercetat aspecte semnalate de noi.

Nicidecum. În fişet, un fel de “cimitir al elefanţilor” dacă vreţi, s-a depozitat - pentru scurtă vreme - o nouă plângere. Între două drumuri pe lângă fosta Porcărie către telegondola hidos portocalie, primarul Gheorghe Ile, în carne şi oase, s-a plâns poliţiei locale că-l înjură lumea pe net. În loc să procedeze cum spune la legea interesului public şi a echităţii, adică să finalize­ze odată dosarul privind pe Nemecsek şi apoi să pună pulanul pe altele, comandantul Mihu a băgat toată poliţia-n priză. De la ăl cu pulanul mic, până la ăl mai priceput

slujbaş în uniformă. Au căutat oamenii vreo câteva zile. În HC-urile 2000 din debara, în calculatoarele chinezeşti de birou, în faţă, în spate, ziua şi noaptea, în monitor, în mouse, pe birou, sub birou. Nici urmă. Cei ce-l înjurau pe primar pe net nu se arătau. Nici la faţă, nici măcar la webcam.

După care poliţiştii vulcăneni s-au gândit că noi suntem foarte mulţumiţi de felul prompt şi interesat în care au instrumentat dosarul lui Nemecsek până l-a luat praful şi ne-au trimis o adresă în care ne cer (nouă, ziarului) tot felul de absurdităţi, în special informaţii pe care nici măcar nu le gestionăm (cum ar fi, de exemplu, date privind proprietarii reţelelor de internet). Ni s-a cerut chiar să comunicăm la ce ore au fost postate (publicate) anumite mesaje, în condiţiile în care de pe pagina cotidianului nostru rezultă cu claritate aceste aspecte.

Este adevărat că, de-a lungul timpului, cotidianul nostru a derulat investigaţii jurnalis­tice care au dus la identificarea celor ce înjură şi ameninţă pe forumul cotidianului nostru. Dar asta a necesitat timp, pricepere şi, în special, noroc. Asta pentru că în majoritatea cazurilor în care ne-am propus să aflăm cine anume a postat un mesaj nu am şi ajuns la rezultate. În loc să-i caute poliţia, a trebuit să-i căutăm noi pe cei ce ne ameninţau cu moartea. Ziarul Văii Jiului nu are, domnilor poliţişti, nici timp, nici resurse şi nici tragere de inimă să deruleze investigaţii în interesul organelor de cercetare penală, organe vigilente când vine vorba de un primar, dar absolut delăsătoare când e vorba de sesizarea unui ziarist împotriva unui plagiator şi a unor funcţionari. Anchetele trebuie să le facă poliţiştii, doar pentru asta iau salarii! Când vom deţine informaţii utile unor cauze de ordin penal, vi le vom comunica dvs. să le puneţi la prăfuit! Iar dacă primarul Ile are o problemă, n-are decât să răscolească internetul cu angajaţii de la farmacie şi cu plagiatorul, nu cu noi! Și nici pe spatele nostru! N-are decât să sechestreze internetul în Porcărie şi să-l ia la pulan dimineaţa, la prânz şi seara. Gata, ni s-a cam dus stocul de bune intenţii...

Dacă tot o ardem pe ruta Vulcan - Petroşani, vă mai relatăm şi alte situaţii. La vremea când comandant la municipiul cu telegondolă hidos portocalie era numitul Brăgaru, genera­lul Daniel Surulescu a cerut gardarea garniturilor cu cărbuni pentru stoparea furturilor. Nasoleală mare! Aproape zilnic, firma de pază plasa poliţiei locale hoţi pe bandă rulantă. Iar asta însemna muncă, frate, dosare peste dosare! A făcut mai apoi Brăgaru o vrajă cu Surulescu şi, brusc, Compania a renunţat la gardare. Furturile s-au intensificat, prejudiciul s-a mărit de la o zi la alta. Dar Brăgaru a redevenit fericit: nu-i mai aducea nimeni, zi de zi, câte un microbuz de hoţi. Și, implicit, volumul de muncă s-a redus. Asta-mi aduce aminte de ce mi-a şoptit comandantul atunci când mi s-a spart garajul: “trebuie să vă puneţi alarmă”. Brăgare, când dracu’ ai acţionat pentru protejarea avutului public şi privat? Când te-a deranjat gardarea garniturilor, dar nu te-a deranjat prejudiciul produs zilnic Companiei prin furturile de cărbuni, sau când m-ai sfătuit pe mine să-mi pun alarmă?

Ca să încheiem, totuşi, într-o notă veselă trebuie să vă spunem că emisiunea domnului Nemecsek îl va avea (dacă nu cumva l-a şi avut - nu prea urmărim, să nu ni se strice televizoarele) ca invitat pe şeful inspectoratului, Dumitru Liviu Gabriel. Se va dezbate, oare, în direct şi la o oră de vârf, tehnica plagiatelor literare cu domnul Nemecsek pe post de dovadă vie? Se va experimenta, oare, dormitul pe dosare, cu comandantul Mihu şi dosarul domnului Nemecsek drept recuzită? Când le-a venit pofta să ne târască pe noi pe la poliţie, sperând că ne vor închide gura, poliţiştii s-au întrecut pe ei. Când a depus primarul o reclamaţie, toată poliţia a intrat în alertă. Poliţiştii uită, în schimb, de miliardarii care - sub mandatele unor comandanţi precum Brăgaru şi Mihu - s-au întrecut în stopaje la sursă. Uită, tot intenţionat, de dosare precum cel al plagiatorului. Un bun motiv să... revenim.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter