28.06.2022,  16:40:35 | 0 comentarii | 1857 vizualizari
Drumul spre Parâng ne arde grav la buzunare. Șefii CJ Hunedoara au încălcat legea. Suntem buni de plată!
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA

Pentru că aleșii județeni, în frunte cu Nistor și Avram, au ignorat prevederile legii, Strabag SRL încasează încă vreo 500.000 de lei pentru drumul spre Parâng.

Dacă se întâmplă să treceți pe lângă Tribunalul București, fie și ca simplu cetățean – plătitor de taxe și impozite, merită să intrați puțin. Acolo, departe de ochii și urechile județului în care, pe Facebook sau în ziare și la TV, șefii Consiliului Județean ne explică zilnic cum curge lapte și miere, se judecă diverse procese prin care, în special financiar, este sancționată încălcarea legii de către aleșii județeni. Procesele se judecă la București, de aceea nici nu prea știe mai nimeni de ele. Dar banii sunt ai noștri, ai hunedorenilor. Pe Facebook ori în apariții media, șefii Nistor și Avram (dar și alți domni care mai încasează de pe acolo, pentru că tot erau mai multe locuri libere după alegeri, adică personajele secundare gen Bădin și Țambă) nu spun un cuvințel despre litigiile care, de facto, atârnă greu, precum niște pietre de moară, de bugetul județean.

„Pentru că putem...”

Întrebat, cândva, de ce PSD numește în guvern persoane aflate sub urmărire penală, Codrin Ștefănescu răspundea, scurt și cuprinzător: “pentru că putem”.

Tot așa, pentru că a putut, fosta conducere (PSD) a județului Hunedoara a încălcat legea, iar a actuala conducere (PSD) a județului Hunedoara continuă să o încalce. Pentru că poate!

Modernizarea a nici 4 km (km 6+600 - 10+325) de drum județean către masivul Parâng (contra uriașei sume de 17,3 milioane de lei) a făcut obiectul contractului 18.805, încheiat la data de 27.08.2018 între Consiliul Județean Hunedoara și Strabag SRL. Pe banii județului și munca celor de la Strabag, șefii județului s-au lăudat de zeci și zeci de ori pozând doct, pe cărări de munte, cam de fiecare dată când un ne/calificat de la firma menționată ridica din loc o roabă de pietriș. Laudele fiind, desigur, reluate și când, istovit, același ne/calificat lăsa roaba doi metri mai încolo.

Legea, călcată în picioare

Prin apariția sa, OUG 114/2018 instituia, printre altele,  majorarea obligatorie a salariilor în domeniul construcțiilor. Primii afectați, angajatorii din branșă au cerut, la rândul lor, beneficiarilor (privați sau autorități contractante, entități de stat) să ajusteze corespunzător prețurile contractelor aflate deja în derulare. Probabil pentru că primul-ministru de la acea vreme, Vasilica-Viorica Dăncilă, nu le-a cerut voie lui Nistor și Avram de la PSD Hunedoara atunci când Guvernul României a emis OUG 114/2018, aceștia din urmă au ignorat solicitările Strabag SRL de ajustare (majorare) a prețului contractului nr. 18.805/27.08.2018, referitor la cărările asfaltate spre Parâng, în concordanță cu ordonanța de urgență menționată.

Si pentru că, așa cum spuneam, solicitările legal fundamentate ale Strabag SRL au fost ignorate de către conducerea CJ Hunedoara (de parcă OUG 114/2018 ar fi fost emisă doar pentru restul lumii), la data de 25 noiembrie 2020 societatea menționată a chemat în judecată administrația județeană. Nici chiar lui Laurențiu Nistor, înscăunat la CJ ca președinte pentru actualul mandat, nu i s-a părut fain să respecte prevederile unei ordonanțe de urgență. Act emis, culmea, tocmai de un guvern PSD. În loc să se predea, și să respecte legea, Nistor a preferat continuarea litigiului în instanță (pe banii noștri). Ceea ce, evident, ne costă!

Nerespectarea legii ne arde la buget

În octombrie 2021, Consiliul Județean Hunedoara a pierdut litigiul cu Strabag SRL, iar până în prezent, la 8 (opt) luni de la Hotărârea nr. 2550/2021 a Tribunalului București, nu există informații că în cauză s-ar fi formulat apel. Posibil ca apelul să nu fi fost încă posibil în cazul în care soluția magistraților bucureșteni încă nu este motivată. Fain e că, așa cum veți afla din soluția pe scurt, pe care o reproducem în cele ce urmează, fiecare zi ne costă pe noi, hunedorenii, și penalități de întârziere, iar pentru schema asta de a nu respecta legea aleșii județeni vor plăti și cheltuieli însemnate de judecată. Nicidecum din buzunarul dumnealor, ci din buzunarul fiecărui hunedorean.

Iată soluția magistraților bucureșteni, pârâtul fiind Consiliul  Județean Hunedoara:

“Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la actualizarea prețului contractului de lucrări numărul 18805/27.08.2018 cu valoarea manoperei actualizată ca urmare a majorării salariului minim în domeniul construcțiilor prin OUG nr. 114/2018. Obligă pârâtul la plata sumei de 469.866,35 lei (inclusiv TVA 19%) reprezentând diferența rezultând din actualizarea prețului contractului de lucrări numărul 18805/27.08.2018. Obligă pârâtul la plata penalitătilor de întârziere de 0,02% pe zi de întârziere aferente debitului principal de 469.866,35 lei de la data de 24.12.2020 și până la achitarea integrală a debitului. Respinge celelalte pretentii ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 13.197,32 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul București, Sectia a VI-a civilă. Pronunțată azi, 18.10.2021, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței.
Hotărâre 2550/2021, 18.10.2021”

Un calcul sumar…

…ne arată că, în raport cu data efectivă a plății, Strabag SRL mai încasează vreo 5 miliarde de lei vechi pentru drumul spre Parâng. Bani cuveniți dacă ținem cont că, prin lege, salariile în domeniul construcțiilor au crescut. Penalitățile și cheltuielile de judecată – plătite tot din banii fiecăruia dintre noi – au fost însă puse pe nota de plată a județului de Nistor, Avram & Co. Cărora nu li s-a părut fain să respecte legea, ci mai potrivit să pună județul la plată. Din nepăsare, neștiință… sau cu intenție.

Vom reveni.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter