02.08.2022,  18:04:34 | 0 comentarii | 695 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Eveniment publicistic în Valea Jiului / Adevărurile ascunse despre greva minerilor de la Lupeni, din august 1977, scoase la lumină în cea mai recentă carte-document semnată Marian Boboc
de Corneliu BRAN

Cu prilejul a 45 de ani de la revolta muncitorească anticomunistă de la Lupeni-Valea Jiului din august 1977 și a împlinirii a 55 de ani de când a fost inaugurat Muzeul Mineritului Petroșani, marți 2 august 2022 la instituția de cultură amintită scriitorul, documentaristul și jurnalistul petroșenean Marian Boboc, membru al Uniunii Scriitorilor din România, și-a lansat cartea „Revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului-Lupeni, august 1977. O biografie”.

 

Carte-document grea și la propriu și la figurat!

Cartea a fost editată la Editura Universitas din Petroșani și conține un număr impresionant de 676 de pagini, volumul având nici mai mult nici mai puțin de 2 kg. Grea și la propriu, dar și la figurat, cartea conține foarte multe documente, însemnări și înscrisuri legate de mișcarea minerilor de acum 45 de ani, inclusiv note informative și documente ale Securității și Miliției de-atunci, precum și ample capitole din biografia liderului revoltei de la Lupeni, Constantin Dobre, care vine acum și cu o serie de dezvăluiri ce atestă faptul că ce s-a întâmplat în 1977 la Lupeni și la minele din Vale n-au fost simple revolte, ci o adevărată mișcare anticomunistă, mai mult ca sigur mult mai de amploare decât Brașov 1987, în sensul că pentru prima dată Nicolae Ceaușescu a fost de-a dreptul speriat de ce se întâmplă și, chiar dacă a venit personal în Vale la cererea dură și fermă a ortacilor de-atunci, a rămas îngrozit de-a dreptul de reacția și înfocarea mulțimii prezente în a-i cere o serie de drepturi și revendicări.

Felicitări, Marian, pentru această carte-document și pentru tot ce faci de zeci de ani ca să scoți la lumină adevăruri nespuse, uitate și îngropate de timp!

 

Asistență și luări de cuvânt

Alături de Marian Boboc a stat, ca de fiecare dată soția sa, Irina, iar zeci de persoane iubitoare de cultură și istorie au ținut să fie prezente în decorul minunat al Muzeului Muntelui din cadrul Muzeului Mineritului, inclusiv colegii de la muzeu, pentru că trebuie spus și faptul că Marian se ocupă actualmente și de destinele acestui loc de cultură al Petroșaniului.

Au făcut o scurtă recenzie a cărții și au luat cuvântul alături de autor alți doi oameni pentru care evenimentele culturale și istorice sunt nelipsite, iar aici vorbim de hunedoreanul Cosmin Budeancă, istoric de meserie și expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și de prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani, cel care a fost însoțit la eveniment și de decanul Facultății de Mine din cadrul universității petroșenene, conf. univ. dr. ing. Csaba Lorincz. Uitându-ne prin sală i-am văzut și pe fostul director de mină Dan Iosif Surulescu, pe inginerul și scriitorul Mihai Bujor Bogdan, fost prefect de Hunedoara și un mare prieten al evenimentelor culturale, precum și pe inimosul Aron Dumitrescu, un prieten bun al autorului și cel ce conduce destinele „Făgădăului Românesc” din Petroșani - acolo unde scriitorii de la Boema se întâlnesc regulat, la fel și pe scriitorul petrilean Dan Ioan Bălan sau pe colecționarul și istoricul Dumitru Ioan Pușcașu și Erica Mușa, doamna inimoasă care slujește la muzeu de vreo 25 de ani (să ne scuze cei care nu au fost scriși aici, din grabă poate am uitat câteva nume, dar ei, toți, rămân în amintirea acestui eveniment și în sufletul autorului Marian Boboc).

 

Premieri simbolice

Evenimentul în sine a fost unul deosebit, iar despre ce au spus și punctat cei trei vorbitori o vom face mai pe larg în ediția de mâine. Până atunci mai trebuie evidențiat și faptul că Marian Boboc a ținut să-i premieze simbolic pe trei dintre cei care s-au ocupat ori se ocupă în continuare de muzeu, cu ocazia celor 55 de ani de funcționare. Este vorba de domnul Cerchez, de doamna Erica Mușa, mâna dreaptă a muzeografului Boboc și de mereu energicul și săritorul Dumitru Ioan Pușcașu, un om „de o modestie rară”, cum bine i-a spus Marian când l-a prezentat. Tuturor sănătate maximă, fericire și împliniri cât mai multe în viață și din partea redacției noastre!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter