07.08.2022,  22:46:25 | 0 comentarii | 450 vizualizari GALERIE:     FOTO    
După lansarea de la Muzeul „Mineritului” Petroșani / LANSARE LA PALATUL CULTURAL „MINERUL”, LA DOI PAȘI DE POARTA 2 A MINEI LUPENI, EPICENTRUL REVOLTEI MUNCITOREȘTI ANTCOMUNISTE DIN VALEA JIULUI – LUPENI, AUGUST 1977
de Marian BOBOC

Vineri, 5 august, mi-am lansat cartea dedicată revoltei muncitorești anticomuniste din urmă cu 45 de ani, chiar la Lupeni, la Palatul Cultural „Minerul”, la doi pași de poarta 2 de poarta minei, epicentrul protestelor din august 1977. De fapt, de locul unde s-a aflat poarta 2, deoarece Ceaușescu a schimbat și aspectul locului, pentru a dispărea orice urmă a locului unde a tremurat - de frică, nu de frig - în fața a zeci de mii de muncitori din Valea Jiului, conduși cu mult curaj de minerul Constantin Dobre.

 

Cum anul acesta s-au împlinit 95 de ani de inaugurarea Palatului Cultural „Minerul”, am început lansarea cu o donație de carte. Ca unul care a scris singura carte despre Palatul Cultural „Minerul” (de fapt, despre toate faptele culturale ale Lupeniului de până în 1954), am donat cu mult drag venerabilei mele gazde, volumul „Palatul Cultural (Teatrul Minier) Lupeni/ Serate, ceaiuri, șezători, cercuri, spectacole, petreceri, serbări, conferințe, adunări, hore, chermeze”.

M-au onorat cu alocuțiuni d-na consilier local Rodica Cîmpean (președinta Comisiei de Cultură a Consiliului Local Lupeni), dl. senator Cristian Resmeriță și dl. viceprimar Iacob Mesaroș.

Doamna Maria Ivanisi, consilier județean, s-a aflat, ca de obicei, la datorie, inducând manifestării siguranță și mult farmec. La fel și doamnele palatului, mereu atente la cavalerul-lansator…

Discursul meu a fost centrat pe rolul jucat de Constantin Dobre, liderul revoltei muncitorești anti-comuniste de la Lupeni din 1977, în acel moment istoric de mare curaj al Văii Jiului, pe modul cum Securitatea l-a urmărit până-n pânzele albe și pe faptul că Dobre a rămas de stâncă în fața anchetelor generalilor și coloneilor de Securitate, netrădându-și nici un ortac. Ceea ce arată adevăratul său caracter.

Chiar dacă volumul numără aproape 700 de pagini, format A4, întâlnirea de vineri mi-a demonstrat că aș mai avea ce glosa pe acest subiect. Dl. profesor Simonel Bucur mi-a povestit că la întâlnirea de 20 de ani de la terminarea liceului, prin 1986 parcă, la care a participat și Constantin Dobre, liderul grevei, colcăia de securiști prin afara localului unde sărbătoreau, semn că Dobre era urmărit și la 10 de ani de la revoltă.

O altă întâlnire neașteptată înainte de lansare a fost cu doamna care a dactilografiat în noaptea de 2-3 august 1977 lista de revendicări, o femeie de deosebită, de la care am aflat detalii neștiute despre atmosfera deloc „loșonă” din acea noapte.

În final, am oferit autografe până când mi-a amorțit mâna. Am promis că voi mai reveni la palat anul acesta cu o nouă carte.

Și această întâlnire mi-a confirmat faptul că Lupeniul rămâne municipiul istoric al Văii Jiului, nu doar prin trecutul său, ci și prin prezentul său cultural. Noroc bun!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter