05.09.2022,  22:02:21 | 0 comentarii | 998 vizualizari
Primim la redacție / COMUNICAT DE PRESĂ ÎN LEGĂTURĂ CU URȘII DIN ZONA BRĂDET
de Ziarul Vaii Jiului

Cei doi pui de urs a căror prezență a fost semnalată, noaptea trecută, în zona Brădet – Universitatea Petroșani nu au nicio legătură cu ursul care a fost capturat și relocat în zona Polatiște, în urmă cu o săptămână. Cu siguranță în zona menționată mai sus a fost prezentă o ursoaică cu doi pui de anul acesta.

 

Cei doi pui care apar în filmări, observați de agenții de la Poliția Comunitară Petroșani, sunt de dimensiuni mici, iar la sosirea echipajului Poliției Locale Petroșani ursoaica a dispărut în zona împădurită, iar cei doi pui au rămas mai în urmă, Poliția Locală reușind să-i observe și chiar să-i filmeze. Facem precizarea că ursul capturat cu capcană și relocat este un exemplar de doi ani, cu mult mai mare decât cei observați aseară și a fost crotaliat de medicul veterinar, tocmai pentru a se putea stabili cu exactitate dacă se reîntoarce în zonele locuite.

Cât privește cei doi urși pentru care s-a dat alarma prin Ro-Alert, aceștia ar avea, conform estimărilor, 8-9 luni și cu siguranță sunt însoțiți de o femelă adultă, care la sosirea echipajelor de la Poliția Locală Petroșani s-a retras în pădure.

Informăm pe această cale că, la nivel național, 85,6% din apelurile la 112 sunt pentru prezența urșilor în intravilanul localităților. Problema urșilor din intravilan nu este numai în Petroșani, ci este o problemă națională, de-a lungul lanțului Carpatic. Legislația permite intervenția în aceste cazuri doar gradual. La nivel local a fost deja constituită o comisie, care a luat toate măsurile legale pentru îndepărtarea și alungarea imediată a animalelor sălbatice, atunci când își fac prezența în intravilan.

Zona montană din Parâng, care este limitrofă cu intravilanul orașului Petroșani, are în acest moment, conform estimărilor făcute de gestionarul fondului cinegetic 66 Petroșani, o populație de urși cu 30 exemplare peste nivelul optim calculat pentru suprafață de 12.600 hectare. Zona Parâng este puternic împădurită, există hrană din belșug, iar condițiile de înmulțire sunt optime pentru ursul brun. Gestionarul fondului cinegetic menționează că înmulțirea acestora este necontrolată, iar în lipsa unor măsuri ferme la nivel național conflictele om-urs ar putea să fie din ce în ce mai frecvente.

În momentul de față există la nivel național un proiect derulat de Facultatea de Silvicultura Transilvania din Brașov, pentru a stabili cu exactitate, prin metode științifice, populația exactă de urși bruni din România și, cu siguranță, vor fi adoptate cele mai bune măsuri pentru limitarea conflictelor urs-om.

Recomandările specialiștilor sunt ca, în cazul în care semnalați prezența unui urs, păstrați distanța față de acesta, nu încercați să vă fotografiați cu el sau să îl hrăniți. Chiar dacă poate părea inofensiv, pericolul poate fi major! Protejați animalele din gospodărie fără să vă expuneți pericolului și sunați la 112.

Totodată, accesul în zona Brădet a fost complet restricționat, astfel încât să fie preîntâmpinată producerea unui eveniment nedorit.

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI PETROȘANI


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter