07.09.2022,  19:56:41 | 0 comentarii | 459 vizualizari
Marian BOBOC vă prezintă / Din Petroșaniul anului 1922
de Marian BOBOC

PROGRAM, DEZBATERI, HOTĂRÂRI

 

6 puncte

La ședința reprezentanței comunale din 9 noiembrie 1922, având 6 puncte în program, participă din partea membrilor din reprezentanță: Iosif Iancu, Iulian Deacu, Dr. Romul Miocu, Ioan Duma, Dr. George Drăgan, Dr. Ionel Moga, Dumitru Joandrea, Ioan Tecău, Petru Turcu, Nicolae Socol, Andrei Oprea.

 

Comerciantul Klein - amendat pentru că a înjurat reprezentanța

Iosif Klein, un prosper om de afaceri petroșenean, evacuat dintr-un spațiu al primăriei, este eroul ședinței din 9 noiembrie. Un erou negativ, deoarece în plenul ședinței Klein insultă reprezentanța comunală. E drept că în limba maghiară. Dar pentru niște foști cetățeni ai unui imperiu în care limba oficială era maghiara până în urmă cu 2-3 ani, nu a reprezentat nici o problemă să traducă spusele Kleinului: „Atunci va fi din aceea grădina de copii, când al meu tată se va scula din morți”. Spusa asta trebuie să fi reprezentat un afront grav, din moment ce Ioșca Klein e amendat de reprezentanță cu o sumă consistentă, 1.000 lei.

 

PRIMARUL ȘI EPISCOPUL

 

La 17 noiembrie sosește în Petroșani P.S.S. Alexandru, Episcopul Lugojului. Duminică, 19 noiembrie, după un serviciu divin oficiat de P.S.S. la biserica greco-catolică din Petroșani, Soc. Petroșani oferă un banchet în onoarea înaltului prelat. Primul care toastează este directorul general tehnic al societății, I. Winklehner. După care urmează „vorbirea simțită a d-lui primar P. Iacob”.

 

PRIMARUL INAUGUREAZĂ LOCUINȚE CFR DE MILIOANE

 

Chiar de Vovidenie, adică de intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie primarul Petru Iacob participă la inaugurarea a 48 de locuințe noi, zidite în vara anului 1922. Acestea sunt edificate între străzile Nedeii și Avram Stanca de către Casa Muncii C.F.R., impunându-se prin soliditatea construcției și estetică.

Valoarea lucrărilor se ridică la 9 milioane de lei, fiind puse în operă de inginerul Băduleanu și arhitectul Dumitrescu.

Protopopul C. Pop și preotul I. Duma oficiază o sfeștanie și citesc o rugăciune pentru cei care s-au mutat în casă nouă.

Momentul festiv e susținut de primarul Petru Iacob, inginerul Kendy, dr. Costiniu (directorul Casei Muncii), colonelul I. Marinescu. Desigur, „fiecare din punctul său de vedere care-l privea, dar păstrând nota generală a interesului suprem al Statului”.

Directorul Casei Muncii a promis că pe terenul învecinat vor continua construcțiile.

Împreună cu muncitorii ceferiști, locatarii noilor locuințe, s-a luat un aperitiv de „casă nouă”. Apoi, oficialitățile s-au mutat la mesele restaurantului comunal, unde au început, printre mâncăruri și beuturi, toasturile. Dr. Costiniu - pentru Rege, primarul Petre Iacob - pentru oaspeții comunei, părintele I. Duma - pentru armată (care colaborează cu CFR), colonelul Marinescu - pentru directorii generali ai CFR și pentru ministrul Comunicațiilor.

 

24 NOIEMBRIE. REPREZENTANȚA COMUNALĂ.

PROGRAM, DEZBATERI, HOTĂRÂRI

 

Cea mai scurtă ședință

În prezența prefectului Gheorghe Dubleșiu are loc cea mai scurtă ședință a reprezentanței comunale Petroșani. Conducătorul județului atrage atenția asupra „importanței obiectului pus în programul ședinței”. Se referă la Hotărârea Prefectului nr. 3.025 din 10 noiembrie 1922 referitoare la încasarea taxelor vamale după barăcile din piață.

În sală sunt prezenți puțini reprezentanți. Din partea primăriei: primarul Petru Iacob, primarul II Emil Pop, prim-notarul Valer Pop, notarul I Ștefan Bene, notarul II Natahan Berckovits, medicul comunal Iosif Weisz, tutorele orfanal Nicolae Nagy. Din partea membrilor reprezentanței: Iosif Iancu, Ioan Duma, Dr. George Drăgan, Iosif Szoukup, Ioan Zepa, Petru Turcu, Nicolae Socol și Leopold Schäffer.

Dar ce să fie de reprezentanții comunali au strălucit prin absență, adică „nu au luat parte în număr îndestulător”, la o întâlnire la care a participat însuși prefectul?! Cu siguranță, nu e o întâmplare, ci un boicot. Un boicot dictat chiar de obiectul programului: „Răspunderea materială a organelor comunei sau a lui Nicolae Socol, locuitor în Petroșani, pentru dauna materială ce a suferit comuna de la expirarea contractului vechi încoace, prin faptul că i-a tolerat prin neglijență punibilă ca să se încaseze vama de către un particular în mod ilicit”.

Neavând cvorumul necesar, „cei de față nu au fost în acea situație ca să aducă hotărârea, deci ședința s-a ridicat și s-a amânat”. Însă, situația lui Socol nu a fost rezolvată, ci doar… amânată.

 

DONAȚII PENTRU „PRINCIPELE MIRCEA”

 

În ședința comitetului secției Petroșani a Soc. Principele Mircea, ținută la 25 noiembrie sub președinția doamnei Iulia Winklehner, se hotărăște aranjarea unui Pom de Crăciun pentru copiii sărmani.

Mișcată de această propunere, Soc. Petroșani donează pentru copiii din Petroșani 50.000 lei și 70.000 lei pentru cei din Aninoasa, Vulcan și Petrila.

 

STANCA X 3 - DECORAȚI

 

Cu prilejul încoronării MS Regele Ferdinand I sunt decorate, cu ordinul „Steaua României” în grad de cavaler, mai multe personalități, printre care și 3 membri ai familiei Stanca, o familie de intelectuali de renume ai Petroșaniului: dr. Sebastian Stanca, asesor consistorial Cluj, fost paroh în Vulcan (pentru merite culturale și bisericești); Dr. Constantin Stanca și Dr. Dominic Stanca (pentru merite pe tărâm sanitare).

 

ELEVI AI ȘCOLII DE UCENICI PETROȘANI

 

În anul școlar 1922/ 1923 la Școala de ucenici din Petroșani sunt înscriși 211 elevi. Din care: 121 maghiari, 50 români, 17 germani, 13 evrei, 10 alte naționalități. După patroni: 113 - mici industriași, 52 de Soc. Petroșani, 15 - minele Statului, 11 - fabrica de mobilă, 11 - uzina electrică, 9 - fabrica de tăbăcărie.

Repartiția per patroni a celor 50 de ucenici români: 26 - de la Soc. Petroșani, 22 - de la mici industriași, câte unul de la fabrica de tăbăcărie și minele statului. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter