08.09.2022,  21:31:05 | 0 comentarii | 316 vizualizari
DUPĂ 3 AUGUST 1977 – ÎN VALEA JIULUI ȘI JUDEȚUL HUNEDOARA
de Marian BOBOC

CHESTIUNI NU PREA VESELE - LA URECHEA

PRIM SECRETARULUI PCR AL JUDEȚULUI

 

Prima zi după vizita lui Ceaușescu la Lupeni, pe 4 august, Inspectoratul Județean Hunedoara îl informează pe prim-secretarul Comitetului Județean Hunedoara asupra stării de spirit. Întâi îi dă o veste bună, cum că în Vale Jiului nemulțumirile s-au mai liniștit: „Din materialele obținute se desprinde concluzia că muncitorii din exploatările miniere și celelalte unități economice din Valea Jiului își exprimă satisfacție, în legătură cu prezența secretarului general al Partidului în mijlocul lor și modul cum au fost clarificate problemele care au făcut obiectul nemulțumirilor în ultima perioadă de timp. Ca urmare, activitatea de producție din exploatările miniere se desfășoară în condiții corespunzătoare, iar prezența muncitorilor în schimbul I din 04.08.1977 a fost normală, neînregistrându-se absențe nemotivate peste procentul obținut. De asemenea, starea de spirit este corespunzătoare, nesemnalându-se comentarii negative. Organele noastre au intensificat munca informativă în scopul cunoașterii situației de fapt și a reacției elementelor din atenție pentru prevenirea unor aspecte negative”. Apoi, prim-secretarul află chestiuni mai puțin vesele din județul condus de el: că muncitorii de la Mina Gurabarza sunt nemulțumiți că au fost trecuți în grupa III de pensionare, că angajaților de la secția șteampuri a aceleași unități economice sunt furioși că li s-a tăiat sporul de toxicitate și zgomot; că minerii de la I.M. Hunedoara sunt revoltați de legea pensiilor, de noua reglementare a sistemului de retribuție și de faptul că sunt siliți să presteze și-n zilele de repaus. Pentru că pierd sporul de 6 luni la fiecare an dacă nu au o vechime de 20 ani subteran, minerii de la I.M. Boița sunt nemulțumiți. Nemulțumirea atinge cote alarmante în cazul a 15 pensionari gradul III încadrați la această mină, care, după apariția noii legi, nu mai primesc cumulul pensiei plus salariu. Chiar unul dintre pensionari adresează un memoriu conducerii superioare de partid și de stat.

Securitatea mai furnizează o informație despre minerii de la Boița, care relevă receptarea revoltei de la Lupeni în mediul muncitoresc hunedorean și încrederea în combativitatea minerilor Văii Jiului: „(…) mai mulți mineri de la această exploatare au comentat negativ faptul că posturile noastre de radio și televiziune nu au transmis în direct aspecte privind prezența șefului statului în Valea Jiului, afirmând că aceasta e un semn rău pentru minerii din Valea Jiului, dar există convingerea că ei vor acționa până când își vor recâștiga drepturile ce le-au pierdut”. Cu siguranță, minerii de la Boița nu aveau știință despre punctul 10 al listei de revendicări: „Cerem cu insistență ca întreaga demonstrație pașnică a minerilor să fie dată publicității radio și Televiziune”. 

 

FUMUL NEMULȚUMIRILOR - PE FURNALELE HUNEDOAREI

 

Și furnalele de la Hunedoara scot fumul discuțiilor despre revolta minerilor. La începutul lunii august 1977, Securitatea consemnează: „Informatorul P. L. al lt. col. Bartha Carol semnalează că la Combinatul Siderurgic Hunedoara starea de spirit în rândul muncitorilor nu este bună, în urma celor întâmplate la Lupeni discută că minerii au reușit să obțină și chiriile să fie plătite de stat și totuși nu au vrut să meargă la miting, fiind nevoiți să-i aducă pe cei din Hunedoara. Se discută că minerii nu au lucrat 3 zile din cauza Legii pensiilor și a neacordării unor drepturi. La C.S.H. muncitorii care lucrează la furnale și laminoare sunt revoltați mai ales pentru categoria de muncă ce li s-a acordat conform noilor reglementări. Tot la C.S.H. se comentează negativ faptul că auzind de vizita secretarului general în Valea Jiului, organele de conducere din comerț au luat măsuri urgente de aprovizionare a magazinelor cu pâine și carne, dar minerii s-au opus și nu au dat voie să descarce mașinile, până vine șeful statului să constate lipsurile în aprovizionare. Apreciază justă minerilor din Valea Jiului”.

Securitatea mai semnalează cu îngrijorarea posibilitatea ca scânteia ajunsă din Valea Jiului să aprindă și nemulțumirile siderurgiștilor: „V.A., programator șef la C.S.H., afirmă față de sursă că și la oțelari și furnaliști va izbucni revoltă când vor afișa calcularea salariilor după noua lege. Conform ordinului rezolutiv al tov. col. Mihuț Avram, nota a fost trimisă la Serviciul municipal Hunedoara pentru verificare și prevenirea producerii unor evenimente negative”.

 

SCRISORI „ARESTATE”

 

La 5 august 1977 Inspectoratul Județean Hunedoara întocmește un „Raport privind comentariile rezultate din surse sigure”. Sursele sigure invocate sunt scrisorile „arestate”. Foarte interesant că expeditorii nu sunt din Valea Jiului, ci din Deva, Simeria. Fapt care arată efortul depus de organele Ministerului de Interne pentru izolarea informațională a Văii Jiului, greva/ revolta reprezentând cuvinte interzise și „vânate” după 3 august 1977.

Florea Zamfir îi trimite din Simeria fiului său, profesor la Cluj-Napoca, o scrisoare, din care Securitatea decupează informațiile despre revolta de la Lupeni:

„Să vă spunem ceva, dar să tăceți. Pe Valea Jiului mare grevă - muncitorii cer o alimentație mai bună, să nu le mai dea carne de porc numai grăsime - unde merg vițeii, puii se aduc stricați (și în Simeria a fost mare scandal, o balenă întreagă de ei împuțiți, a fost o comisie din Deva).

Marți noaptea secretarul general a plecat la fața locului. Din Simeria au plecat 3 autobuze cu oameni, vârf de comuniști din toate întreprinderile pentru miting la Valea Jiului. Astă noapte toate străzile la noi erau împânzite cu pază, miliție și gărzile de noapte. Deocamdată numai atâta știu, ce va urma nu se știe”.

Gheorghe Vârșe locuiește la un cămin din Deva, de unde scrie la țară, în localitatea Bunești, din Vâlcea: „Să știi că la Petroșani luni și marți minerii au făcut grevă, nu au mai intrat în mină până nu a venit secretarul general la fața locului pentru pensii și salariu. Am urmărit la radio, dar nu a anunțat nimic, a fost la miting la Petroșani și Vasile și ce mi-a povestit te ia groaza, îl huiduiau și pe secretarul general. Dar să nu vorbești la nimeni”.

Tot din Deva scrie și Mănăliță Dohoianu. Acesta îl avertizează pe destinatar (un membru al familiei sale din Iași), printre altele, despre revoluția care era cât pe ce să înceapă în Valea Jiului: „Vreau să vă anunț ce a fost în Petroșani pe data de 3 august, cu toți minerii din toate întreprinderile de la Petroșani și Valea Jiului. L-au chemat pe secretarul general pentru reducerea impozitului și de ani la pensie. Așa a rămas tot cum a fost înainte de decret. Nu vă spun că mă gândeam ce aveam să fac luna asta. Înainte de a da decretul eram încadrat cu 90 lei pe post și acum mi-a spus că sunt cu 70 lei, deodată mi-au luat 20 lei. Era gata să înceapă revoluție dacă nu aproba conducerea țării. Așa s-a aprobat cu reducerea cărnii și a pâinii și mai mărește și salariul cu 30 la sută, dacă ar fi rămas așa eram muritori de foame fiindcă aici toate sunt scumpe”.

Scrisoarea către o doamnă din București a dipl. arh. Minel Dobrei, angajat al I.P.E.H. Deva, are valoarea, prin acuitatea informației, unei relatări exacte despre starea de spirit reală din Valea Jiului, arhitectul devean participând, de nevoie, la mitingul organizat la Petroșani de activiștii comuniști și vegheat de securiști:

„Azi dimineață am fost anunțat că voi pleca împreună cu alți 39 tovarăși la Petroșani, unde urma să facem prezența activa la mitingul organizat cu această ocazie vizitei operative a președintelui.

Nemulțumiți de noua lege a retribuției, de modul în care sunt aprovizionate magazinele alimentare, de felul cum se acordă asistența medicală și juridică, muncitorii minieri din Lupeni, și după ei întreaga Vale a Jiului, au organizat manifestații. Activiștii trimiși să-i tempereze, au fost luați ostatici, muncitorii nu au vrut să părăsească mina și au cerut să discute cu președintele.

Președintele și însoțitorii au sosit și au urcat la tribună într-o tăcere ruptă penibil de uralele unui grup izolat. Ceilalți spărgători de grevă dispersați în mulțime, țintuiți de privirile dușmănoase și apropourile minerilor, au trebuit să tacă.

El a spus că datorită condițiilor complexe exploatările miniere din Valea Jiului se vor constitui într-o centrală separată, când minerilor li s-a mărit retribuția reală cu 30%, că vor putea ieși la pensie la 50 de ani sau după 20 de ani vechime. La cererea muncitorilor, urlată în piață, le-a promis duminica liberă și ziua de muncă de 6 ore, cu condiția să dea aceeași producție.

Am văzut cum rupând cordonul, oamenii se îndreptau spre El cu scrisori. Inutil să mai adaug că minerii au obținut tot ce au vrut.

Nu știu cum să-ți explic, dar când îl văd pe omul ăsta înfierbântându-se în timp ce explică, când se încurcă sau face greșeli, și știu că sunt atâția în jur care-l dezinformează, îl iubesc mai mult decât pe propriul tată”.

Conștienți că prin scrisori se poate disemina informația despre revolta de la Lupeni, securiștii intervin în forță, confiscând corespondența hunedorenilor. Astfel, scrisorile nu mai ajung la destinatar. Însă, vestea despre revolta de la Lupeni nu poate fi oprită, cu toată strădania activiștilor de partid, presei obediente și Securității. România află de revolta muncitorească anti-comunistă de la Lupeni, condusă de minerul Constantin Dobre. Și nu doar România, ci lumea întreagă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter