22.09.2022, 19:32:34 | 0 comentarii | 502 vizualizari
În Masivul Retezat și la Câmpu lui Neag / Prima ninsoare a căzut deja
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Sezonul rece are tendința să vină mult mai devreme anul acesta. Era și normal să se întâmple așa, în tandem cu facturile ce vor veni la încălzire, că doar un o veste amară nu vine niciodată singură…
A fulguit de vreo 2 cm la Bucura Încă nici n-am trecut de septembrie și deja prima ninsoare s-a făcut simțită în Valea Jiului. A nins în Retezat, chiar și mai jos la Câmpu lui Neag a dat o fulguială, poarta de intrare în minunații munți din vestul Văii Jiului fiind dis-de-dimineață îmbrăcată cu un covor subțire de omăt, care, e drept, că s-a topit în câteva ore. La peste 1.800 metri altitudine, în Masivul Retezat, ninsoarea a fost una mai zdravănă, iar vântul rece a făcut ca temperaturile nocturne și matinale să ajungă înspre zero grade! Răceala s-a simțit și prin orașele noastre, la primele ore ale zilei oamenii părând zgribuliți de frig pe străzi. De aceea, încă de miercuri salvamontiștii au atras atenția turiștilor că trebuie să se îmbrace ca și cum ar fi deja iarnă, deși suntem abia trecuți cu puțin de mijloc de septembrie. În preajma refugiului montan situat în apropiere de Lacul Bucura, undeva la peste cu puțin 2000 de metri altitudine a nins destul de hotărât. „Este prima ninsoare din această toamnă, stratul de zăpadă are o grosime de doar 1-2 centimetri, dar cu siguranță că se va topi. Însă este un prim semn că de-acum înainte va trebui să luăm în serios cu toții în calcul venirea sezonului friguros”, a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
„Salvamont” și-a retras oamenii din zona de creastă Trebuie spus în continuare un lucru important pentru toți turiștii anunțat de același șef Salvamont Județean, Ovidiu Bodean, faptul că din această săptămână au fost retrase echipele de salvamontiști care au efectuat în vara trecută serviciul de permanență în zona de creastă din Masivul Retezat, la refugiile de la Lacul Bucura sau Poiana Pelegii, ori, înspre Valea Jiului la Buta și Pietrele. De-acum activitatea salvamontiștilor se va concentra pe stațiunile și zonele vizitate mai des de turiști în sezonul rece, inclusiv pe traseele bătătorite de turiști toamna și iarna.
A crescut numărul de turiști în Retezat Vestea bună oferită de șeful județean Salvamont este că a crescut numărul de turiști în Retezat în vara ce tocmai a trecut, numărul lor fiind estimat undeva la peste 70.000, o creștere evidentă față de anii trecuți, acum câțiva ani numărul fiind undeva sub 40.000. Sunt semne de revigorare a turismului de vară din Retezat, în condițiile în care peste un deceniu s-a cam stat, în sensul că nu s-au făcut prea multe pentru atragerea de turiști. Dar de vreo zece ani lucrurile au început să se schimbe, dar este cu siguranță mult loc de mai bine. Un experimentat salvamontist ne spunea că „atunci va fi turism serios în Retezat când se va depăși cifra de 150.000 de turiști, iar asta înseamnă mai multe trasee și locuri de refugii, excursii organizate ca lumea din țară și din străinătate cu posibilități de cazare și campinguri fain amenajate și cu tot ce trebuie, combinate cu trasee ce nu țin de Retezat, ci și de zonele atractive din județ”. O dublare a numărului de turiști în cel mai spectaculos masiv carpatic din țară este posibilă în anii care vin, cu condiția să se păstreze această linie și să se mai facă unele investiții, iar autoritățile județene și locale, alături de investitori privați din turism pot face multe și vom reveni la această idee nu peste mult timp deoarece un turism de vară bine pus la punct ar aduce tot atât de mari beneficii ca și turismul de iarnă, concentrat acum pe cele trei stațiuni din Vale, în primul rând, respectiv Straja-Lupeni, Parâng-Petroșani și Pasul Vâlcan-Vulcan (cu perspective și în Șureanu-Petrila dacă autoritățile vor mișca lucrurile mai repede și vor crea mai rapid cadru pentru investiții private și domeniul schiabil). Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|