04.10.2022,  17:49:02 | 0 comentarii | 535 vizualizari
Secretarul de stat de la Energie, / Pavel Casian Nițulescu față în față cu pensionarii Văii Jiului și problemele lor
de Corneliu BRAN

Din câte am mai aflat, au fost negocieri intense între cei din conducerea Asociației Pensionarilor Valea Jiului și secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Pavel Casian Nițulescu, pentru ca acesta din urmă să fie prezent în sală la evenimentul dedicat pensionarilor Văii Jiului de Ziua Internațională a Vârstnicilor – 1 octombrie. În ediția de ieri v-am promis că vom reveni cu cele mai interesante întrebări adresate de pensionari oficialului de la minister și cu răspunsurile acestuia. Și ZVJ a adresat două întrebări.

 

Pensionarii s-au comportat, duminică, de nota 10 cu plus!

Secretarul de stat s-a temut oarecum de faptul că pe fondul a ceea ce se întâmplă cu facturile la energie și gaz își va lua de la pensionari „borcanele în cap”, deși, fără să-l scuzăm, nu Pavel Casian Nițulescu, de altfel om al Văii Jiului după cum a fost prezentat, este cel care a creat toată această dezordine energetică națională, dacă o putem numi așa. Cei din conducerea asociației i-au spus însă că pensionarii doar vor dori să întrebe și să se lămurească cu chestiunile tehnice ale problemei și nimic mai mult și că nimeni din sală nu se va da în spectacol cu cuvinte urâte sau urlete, ci totul va decurge în cel mai civilizat mod. Și așa a fost, iar din acest punct de vedere s-a dovedit încă o dată că în Valea Jiului oamenii sunt ca peste tot prin țară și prin lume, nu cum încearcă unii și alții să spună altceva, aruncându-li-se românilor de-aici în față greșelile trecutului, cu așa-zisele mineriade regizate și cu tot ce a fost în acei ani tulburi în care minerii au fost manipulați în cel mai ordinar mod.

 

Ce se întâmplă dacă depășești plafonul stabilit?

Una dintre întrebări pusă de un pensionar a fost legată de depășirea cotei de kw: „Domnule ministru, ce se întâmplă dacă depășim cota de 255 de kw. Că e o nebuloasă, unii zic una, alții alta, m-am uitat și la televizor și n-am înțeles nimic?”.

„Din câte ați văzut și auzit, sau din câte ați citit din Ordonanța de plafonare, sunt două plafoane: până la 100 de kw, se plătește 0,68/kw; între 100 și 255 kw se plătește 80 de bani/kw. Ce depășește 255 kw se plătește în funcție de contractul pe care-l are fiecare cu furnizorul de energie. Dacă se depășește 255 kw, cum m-ați întrebat, primii 255 kw se plătesc cu 0,80 lei/kw, iar ce depășește cifra 255, se plătește conform contractului cu furnizorul de energie. Deci se plătește mai mult doar ce depășește, nu tot consumul!”, a explicat oficialul bucureștean de la minister.

 

Nu prea vin la toată lumea facturile la ENEL și E-on

O altă problemă a fost ridicată de o doamnă din sală: „Nu ne vin deloc facturile acasă. Nu știu la alții, dar mie nu îmi vin. Poștărița zice că o mușcă câinii, că eu stau la casă, dar sunt luni când nu ajung facturile nu doar la poștă, nu ajung deloc!”.

Acest lucru a fost întărit și de purtătorul de cuvânt al asociației, Aurel Titel, care locuiește pe raza municipiului Vulcan: „Da, domnule ministru, la ceea ce s-a spus completez și eu. În ultima perioadă nu prea mai ajung facturile la toată lumea. La unii le vine factura, la alții nu și vorbesc aici de facturile la curent electric și gaz. Iar facturile acestea și când vin nu au nicio claritate, mai ales pentru oamenii în vârstă, cât să plătească. Aici venim cu rugămintea ca să se reglementeze această treabă. Vă rugăm să vorbiți în teritoriu ca să se regleze această problemă. Lumea este înnebunită, că n-au factură venită și oamenii nu știu cât au de plată! Se trezesc la două-trei luni de zile cu o sumă colosală de plată… și de unde atâția bani odată… plus penalizările!”.

„Cel mai important este să dați citirea lunar! Asta în primul și în primul rând… Aveți mare dreptate, din păcate. Vedem. Iar cu facturile astea voi vedea personal ce este și ce putem face”, a răspuns, pe scurt, invitatul de la Energie.

 

O argumentație bine punctată. Alo, ANRE, se aude?

Președintele Căpriță a venit apoi cu următorul aspect, bine punctat și el, secretarul de stat notându-și cele remarcate de inginerul pensionar:

„Eu am contract cu E-on și la energie și la gaz. Scrie în contract în ce interval trebuie să dai citirea, tot în contract mai scrie până la ce dată trebuie să plătești și ce penalizări plătești dacă nu onorezi la timp factura. NU SCRIE în contract în ce interval TREBUIE EI să îți trimită factura, ce se întâmplă dacă nu îți trimit factura (că omul nu primește factura, nu știe cât are de plată, iar ulterior se trezește cu penalizări!) – că ar trebui și ei să plătească penalizări și NU SCRIE în factură cui să te adresezi dacă nu îți trimite factura. Eu am auzit vorbind la televizor oameni responsabili, unul fiind mi se pare chiar unul de la ANRE, că din luna mai nu au primit facturile! Acum problema se poate pune și așa: dai telefon și îți spune cât ai de plătit. Dar nu ai controlul că până la indexul X ai plătit! Ca în momentul în care intri în litigiu cu ei să te duci în judecată și să poți arăta: uite, domnilor, asta e factura, chitanța, eu sunt la zi! N-are ce să-ți facă! Dar nu, ei nu-ți trimit factura… și atunci ce poți să faci? Te încurci, plătești apoi penalizări… Totul e creat să pară o nebuloasă, să încurce omul, iar instituțiile statului, gen ANRE, OPC nu prea ne apără, mai rău ne încurcă! ANRE și OPC trebuia să ia măsuri ca aceste contracte să fie vizate și de ei înainte de a ni le aduce (…)”.

„Aveți dreptate, iar eu pot să intervin la ANRE cu treaba aceasta. Cele două instituții, ANRE și OPC nu au calitatea de a viza, dar pot să se implice și să restabilească lucrurile oricând. Într-adevăr, nu toți suntem obișnuiți să trecem la digitalizare, că ar fi foarte simplu de dat pe e-mail și vine factura electronică. Dar marea majoritate a pensionarilor dau citirea telefonic și așteaptă să le vină apoi factura în scris. Iar eu înțeleg că la unii factura nu vine nici de la ENEL, nici de la E-on. Voi vedea ce se întâmplă și voi face demersuri să reglăm aceste probleme”, a venit răspunsul secretarului de stat de la Energie.

 

Unde să se plângă oamenii de facturile la ENEL, dacă în toată Valea n-au cu cine vorbi?! Iar despre OPC… ce să facem doar cu un singur inspector OPC în Vale?

Două probleme am ridicat și noi, ZVJ, imediat oficialului de la Ministerul Energiei, care se leagă de ce întrebau oamenii:

„Domnule, Valea Jiului are o treime din populația județului Hunedoara. Nu ar fi normal, la ENEL vorbim, să avem și noi la Petroșani un birou de relații cu publicul, cum era odată, care să deservească zilnic abonații din toate localitățile? Cum nu ar fi normal ca la OPC să existe mai mulți inspectori, că de ani de zile doar o singură persoană deservește Protecția Consumatorului, într-o Vale cu șase localități ce se întind pe o rază de peste 40 de kilometri, plus trei stațiuni în munte? Deci pe o arie foarte mare! La câte probleme sunt azi cu facturile, cu alimente expirate și tot felul, cum poate cineva să creadă că un om la OPC e suficient?”.

„Chiar ați punctat foarte bine! E nevoie de o reprezentanță la nivelul Văii Jiului. Toate sunt la Deva, nu? Vom vedea ce putem face.

„În legătură cu OPC, vă întreb, nu se pot depune reclamații la persoana respectivă?”, a întrebat secretarul de stat de la Energie.

„Se pot pune, dar vă dați seama la o așa arie mare și la un asemenea număr de firme, la peste 120.000 de cetățeni, cum să rezolve un inspector toate? Nici nu e de mirare că multă lume renunță la OPC, dacă cu lunile reclamantul nu primește răspuns, sau dacă primește i se spune că nu se pot constata cele reclamate… (nota red.: doar un inspector nu poate rezolva 30 de cazuri pe lună, dacă ar fi să luăm doar o medie de un caz pe zi, nici dacă ar vrea, e de mers pe teren, uneori în capătul celălalt al Văii Jiului, de constatat la fața locului, de făcut control, de luat declarații și așa mai departe!)”, am răspuns.

„Da, aveți dreptate! Vă promit că luni vorbesc în mod special pe tema asta cu domnul Horia Constantinescu, președintele ANPC și coleg cu mine de partid, să vedem ce măsuri va lua și cum va rezolva”, ne-a transmis secretarul de stat.

În ediția viitoare vom vedea ce a avut de spus secretarul de stat referitor la închiderea minelor, la finalizarea lucrărilor hidrotehnice de pe Defileul Jiului, dar și ce a răspuns la întrebarea pusă de ZVJ: de ce închideri de mine de cărbuni și nu conservări, cum alții din Occident au procedat și acum le este ușor să redeschidă aceste mine pe fondul acestei crize energetice (programate sau nu, după pandemia ce a avut loc și după începerea acestui conflict militar de la granițele noastre, evenimente care au întors din păcate toată Europa peste cap).


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter