05.10.2022,  18:41:14 | 1 comentariu | 642 vizualizari
Concluzii care să poată salva de la închidere Paroșeniul și să prelungească cu șase ani activitatea minieră de la minele Lupeni și Lonea!
de Corneliu BRAN

Înghesuială mare miercuri dimineața în sala de ședințe de la Uzina Paroșeni, acolo unde au ajuns, la invitația senatorului social-democrat, Cristian Resmeriță, o parte din membrii Comisiei Economice din Senatul României, în frunte cu președintele ei, senatorul Daniel Zamfir, senatorul Radu Oprea, fostul ministru al Antreprenoriatului, actualmente liderul grupului senatorilor din PSD și senatorul Sorin Vlașin (membru al comisiei).

 

Sală arhiplină, discuții aspre, serioase, concluzii bune destule, dar și concluzii mai triste…

Pe lângă cei amintiți, au fost prezenți la o discuție aspră, cu cărțile pe față despre minerit și despre viitorul acestuia pe termen scurt și mediu, dar, mai ales despre viitorul Termocentralei Paroșeni și rolul acesteia pentru siguranța energetică națională (în condițiile în care toată Europa trece printr-o criză energetică profundă, iar datele față de 2016, cu acel „787” nociv pentru ceea ce s-a întâmplat ulterior cu minele de huilă din Valea Jiului, s-au schimbat și cam toată lumea europeană, în frunte cu Germania, și-au redeschis capacitățile miniere… iar noi închidem tot!) o serie de senatori și deputați, dintre care îi amintim pe deputații hunedoreni, Natalia Intotero și Ilie Toma, alături de toată conducerea CEH (directorul general Samuel Dionisă, administratorul special Cristian Roșu, administratorul judiciar Emil Gros), lideri din cadrul Sindicatului Minier „Muntele” și nu în ultimul rând, directorii de la exploatările miniere rămase în viață, 4 din 17 în prezent, respectiv de la minele din Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea. Direct de la Deva a ajuns și președintele consiliului județean, Laurențiu Nistor, iar direct de la Ministerul Energiei, cu sarcină directă de la ministru de a ajunge la ședință, a sosit și secretarul de stat Pavel Casian Nițulescu, cel care tocmai ce se întorsese duminică în Capitală după întâlnirea cu seniorii de la casa de cultură.

 

O ședință cum poate n-a mai fost niciodată pe acest subiect!

Fără să vrem să vă transcriem tot ce s-a discutat, deoarece ședința a ținut vreo două ceasuri și jumătate, timp în care s-a vorbit non-stop, analizându-se toate situațiile și toată problematica ce ține de CEH și mine dar și de Paroșeni, vom încerca să sintetizăm cele mai importante chestiuni și din start trebuie să remarcăm ceva, cum s-a remarcat și în sală de către directorul de la Mina Livezeni Bebi Durbacă: faptul că a fost cea mai serioasă analiză la care a participat și presa în ultimii 22 de ani (am luat ca referință de când scriu doar la cotidian, fie că s-a numit „Matinal”, „Gazeta Văii Jiului” sau actualmente Ziarul Văii Jiului și n-am lipsit cam la nicio acțiune ce a avut în prim-plan miniștri sau șefi de comisii din parlament, dar care nu lăsau presa în sală la discuții, doar după aceea făcându-se declarații sau conferințe de presă, cu așa-zisele concluzii, multe nerelevante față de discuțiile respective, ajungându-se astfel la ce s-a ajuns azi – mineritul țării pe butuci cu termocentrale cu tot!), și faptul că pentru prima oară o comisie din Parlamentul României propune guvernanților sprijin financiar concret pentru investiții (a nu se confunda cu bani de funcționare, ajutoare sau bani de disponibilizări și alte asemenea chestiuni), dar și sprijin în demersurile ce vor urma, inclusiv la Comisia Europeană, pentru renegocieri în ceea ce privește activitatea minieră, în condițiile în care contextul actual al lumii e schimbat față de 2016-2018, când toți o dădeau una întruna pe „energia verde” (care, să se înțeleagă, nu e o soluție decât atunci când natura permite și mai ales în astfel de crize și de plin război la granițe).

 

Prima concluzie: Paroșeniul poate funcționa zilnic cu investiții minime în minerit și cu schimbarea de mentalitate față de cărbune a ministrului de la Energie!

Discuția poate fi împărțită în cel puțin trei faze distincte. Sunt mai multe, dar azi, în limita timpului și spațiului acordat vom face referire doar la trei, care au fost mai importante.

Prima idee din discuții ne-o spune cu subiect și predicat chiar senatorul Zamfir la concluzii, după cum a precizat foarte atent treaba asta:

„Din ce am discutat toți, cei de-aici, am înțeles un lucru: că putem să facem de așa natură ca această termocentrală să funcționeze șapte zile din șapte! Pentru asta trebuie un set de măsuri, care înseamnă, pe de-o parte un număr de angajați suplimentar, angajați pregătiți și oameni care să se ducă direct în producție nu personal TESA și așa mai departe, iar pe de altă parte trebuie niște investiții. Din punctul meu de vedere, din ce v-ați exprimat aici, 17 milioane, nu știu ce complex mecanizat, nu știu câte milioane pentru stâlpi de susținere, plasă și așa mai departe, la nivelul Ministerului Energiei este o investiție minoră, da minoră, pentru că repet dacă Ministerul Energiei consideră în continuare că acest cărbune este zăcământ strategic, iar producția pe cărbune este de importanță strategică națională și trebuie menținut deoarece este o producție de energie care asigură continuitate, atunci în mod categoric ministerul trebuie să investească rapid în acele două complexe mecanizate și acele materiale ce trebuie celor patru mine pentru producție. Investițiile sunt minore pentru a ne atinge acest obiectiv. Dincolo de faptul că deja în piața energetică complexul Paroșeni este profitabil, la noile prețuri, aici, în acest moment critic abordarea trebuie să fie economico-socială. Pentru că nu avem nici un avantaj dacă tot disponibilizăm oameni, pentru că disponibilizarea înseamnă costuri suplimentare, oameni trimiși în șomaj, care șomaj îl plătește Ministerul Muncii, deci nu e nici un interes ca activitatea economică să se reducă aici în Valea Jiului. Deci noi vrem să plecăm de-aici cu convingerea că din partea dumneavoastră, a Combinatului, există toată bunăvoința și nu vreau să mă îndoiesc de ea. Cu toată priceperea de care vreau să cred că dați dovadă, îmi doresc să prezentați Ministerului Energiei solicitările ca lucrurile acestea să se întâmple (…). Nu trebuia să ajungem în situația asta, ca noi, dintr-o comisie a Senatului să fim proptelele dumneavoastră la Ministerul Energiei! Suntem aici pentru că am constatat că ministrul Energiei, în special, nu prea privește cu seriozitate această chestiune. Și nu o dată! Nu de puține ori am constatat că pentru ministrul Energiei producția de cărbune trebuie rasă definitiv! Noi în Comisia Economică am tras această concluzie, deci o spun nu că azi suntem în Valea Jiului ci din ce am constatat și de aceea am și venit aici să vedem cum stau lucrurile. Cărbunele este de importanță strategică și trebuie să ne întrebăm cu toții de ce un obiectiv energetic performant, modernizat, cum e Paroșeniul, funcționează doar două zile pe săptămână, în condițiile în care ai patru mine funcționale. Asta ne-a determinat să venim aici! O să mergem să vedem și o mină să vedem care sunt problemele acolo mai exact”.

La această discuție legată de angajare de personal s-a trecut după ce senatorul Cristian Resmeriță a intervenit, asta după ce în sală cei de la sindicat se plângeau că mai ales după ultimele 350 de plecări din sistem, la fronturile de lucru, deci în prima linie, numărul de mineri, ajutori minieri și vagonetari a scăzut drastic, dar și după ce directorul Durbacă s-a plâns că nu prea mai există lăcătuși și electricieni calificați, fără de care cărbunele nu poate fi scos la suprafață.

Toată lumea a fost de acord că trebuie noi angajări, inclusiv Samuel Dioane, Cristian Roșu și Emil Gros. Cristian Resmeriță a menționat faptul că la 1 ianuarie 2023, când se va trece pe noul complex energetic, fără datorii și neaflat în insolvență cum e azi CEH, ministrul a dispus angajarea a 140 de oameni pentru munca la frontul de lucru.

„Prea puțin, numărul e mic, când doar 30% din cei care au plecat recent erau de la front! Trebuie mai mulți și vă întreb și eu, de ce de la 1 ianuarie – că nici atunci nu va fi sigur că începe noul complex energetic activitatea, că de doi ani tot aud treaba asta și nimic deocamdată - și nu de luna asta sau cea viitoare! Haideți, schimbați data că e nevoie de lucrători! (…)”, a spus printre altele senatorul Cristian Resmeriță.

 

A doua concluzie: amendamentele inițiate de Cristian Resmeriță trebuie să treacă în lege – ele vor prelungi activitatea celor două mine, Lupeni și Lonea și vor aduce încă șase ani cărbunele de care e atâta nevoie la Paroșeni!

Fostul ministru și liderul de grup al senatorilor PSD, Radu Oprea ne-a spus, cu subiect și predicat a doua concluzie a discuțiilor, legată de cele două amendamente propuse recent de Cristian Resmeriță și senatorii PSD din comisiile Economică și Energetică, din care face parte și senatorul. Cele două amendamente nu doar că ar salva definitiv cea mai modernă termocentrală din țară, care pe viitor ar putea funcționa nu doar pe cărbune ci și pe gaz (coloană de gaz aflată la doar zeci de metri de obiectiv) și care mai are un atu, având desulfurarea făcută nu demult, unde s-au investit zeci de milioane de euro (vorba senatorului Zamfir: „atunci de ce naiba au mai investit dacă acum vrem să o închidem?!). O concluzie pe care am remarcat-o și noi, cei de la ZVJ, de multă vreme, nu doar de azi.

„Am constatat din discuțiile de astăzi că amendamentul pe care l-am propus și care a fost inițiat de către colegul nostru senator, Cristi Resmeriță și semnat împreună cu domnul Zamfir, cu domnul Vlașin și cu mine, este un amendament bun. N-a trecut la comisia amendamentul care prevedea ca acest complex Paroșeni să nu fie închis. Din păcate la votul din comisie PSD a votat împreună cu UDMR pentru, iar voturile împotrivă au fost de la alte formațiuni politice, PNL, AUR și USR. Sunt lucruri care trebuie spuse! Dar credem în continuare că la Camera Deputaților, unde, sunt și colegii aici de față, acest amendament poate fi votat, pentru că el ne dă o perspectivă foarte clară. Vorbiți despre investiții, dacă termenele de închidere a minelor este foarte scurt, nimeni, niciodată nu va face aceste investiții. Dacă mărim aceste termene, ceea ce spune amendamentul, atunci ideea de investiții poate să fie una foarte fezabilă, corectă, concretă, reală”.

 

Concluzia a treia: pot fi renegociate la Comisia Europeană înțelegerile și parafările făcute acum mai bine de șase ani, în contextul actual prin care trece piața energetică și din ce vedem că se întâmplă la alții!

Iar această a treia concluzie a fost trasă de același senator Radu Oprea și are dreptate 100%, trebuie doar voință și o schimbare de atitudine și a modului de acțiune a ministrului Energiei, dacă nu cumva acesta dorește să primească, definitiv, numele de „groparul șef al mineritului Văii Jiului” (că pe lângă dumnealui se vor mai înscrie, cu siguranță, și alți miniștri din guvernele trecute, inclusiv de la PNL sau PSD) . O concluzie la care a „aderat” în sală și secretarul de stat de la Energie, Pavel Casian Nițulescu, care n-a negat în cuvântul dumnealui și a recunoscut faptul că se poate renegocia totul cu Comisia Europeană, „în anumite condiții”. Condiții sau nu, cert e că se poate renegocia, iar „marmota” cu 787, că dacă se fac alte înțelegeri, „trebuie să dăm banii înapoi”, cade, în condițiile în care de acum șase ani s-au schimbat cu 180 de grade datele problemei, pe atunci nu erau probleme cu războaie și criză energetică prin Europa!

„Al doilea lucru pe care l-am înțeles astăzi, în special de la domnul secretar de stat, este acela că așa cum sunt lucrurile azi prin Europa, se schimbă total perspectiva asupra energiei produse de cărbune! Pot fi renegociate țintele pe care le-am asumat la Comisia Europeană. De aceea, îl rugăm de-aici și îi transmitem domnului ministru al Energiei să facă acest lucru! Să meargă la Bruxelles, să putem să avem o lege a decarbonării care să corespundă și intereselor de-aici din Valea Jiului, astfel încât Paroșeniul, care are toate lucrările valabile din perspectiva mediului – poate lucra corect pentru că noxele sunt în parametrii dați de UE, deci ne conformăm, să funcționeze și să fie scos de pe lista de închidere (…)”.

În ediția viitoare vă vom arăta și întrebările adresate de ZVJ celor din comisie. Din măcar una dintre ele vom ajunge la o a patra concluzie, dacă lucrurile se prezintă cum au fost spuse în sală. Una tristă și condamnabilă!


Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter