06.10.2022,  18:37:00 | 0 comentarii | 492 vizualizari
Răspunsurile președintelui Comisiei Economice din Senat, senatorul Daniel Zamfir, la întrebările adresate de cotidianul nostru
de Corneliu BRAN

Vă promiteam în ediția de ieri că vă vom prezenta și răspunsul la întrebările adresate de Ziarul Văii Jiului celor din Comisia Economică a Senatului la conferința de presă de la Uzina Paroșeni, acolo unde s-a dezbătut aprins, peste două ore, viitorul termocentralei și al celor patru mine, dar și ce se poate face pentru salvarea acestei situații, discutându-se inclusiv de cele două amendamente la Ordonanța 108/2002, inițiate de senatorul Văii Jiului, social-democratul Cristian Resmeriță, sprijinit și de colegii social-democrați din comisiile parlamentare și de ceilalți colegi.

 

Urmează o anchetă parlamentară?

Una din întrebări a fost legată de o acuzație foarte gravă, adusă public, iar dacă lucrurile stau așa și ancheta parlamentară a comisiei va confirma, după cum ne-a spus președintele ei, senatorul Daniel Zamfir, credem că cineva de prin Ministerul Energiei o va încurca destul de serios.

„Am înțeles din discuții că dumneavoastră, cei din Comisia Economică, veți face săptămâna viitoare o investigație legată de ce date au fost transmise într-un raport din județul Hunedoara, legat de sectorul energetic și de minerit și ce date au ajuns într-un final la Bruxelles. Să recunoaștem o acuzație foarte gravă și în dezinteresul județului și al Statului Român! Veți face într-adevăr această anchetă?”, am întrebat noi.

„Da, e corect. Acest lucru semnalat azi, precum că există acel document întocmit cu specialiștii de-aici din Vale, întocmit într-o formă și trimis la minister, iar la Bruxelles ar fi ajuns altceva, este de discutat! Este foarte grav dacă o soluție viabilă propusă de aici ajunge în cu totul altă formă la Bruxelles. Asta e chiar de văzut!”.a răspuns oficialul.

 

Sprijin în 2023 pentru a se crea de către minister un buget de investiții pentru cele patru mine din noul complex energetic?

L-am întrebat tot pe președintele Comisiei Economice din Senat, senatorul Daniel Zamfir, dacă din ianuarie 2023, când apare noul Complex Energetic Valea Jiului, cei din Comisia Economică vor susține un buget clar pentru investiții la cele patru mine? Astfel încât să poată fi scos cărbunele necesar funcționării Termocentralei Paroșeni, zilnic, firește și cu alte măsuri ce vor fi luate în paralel, inclusiv angajările de personal la fronturile de lucru, după cum ieri am relatat mai pe larg propunerea acceptată de toți cei din sală, a senatorului Cristian Resmeriță, aceea de a se face angajări chiar înainte de 1 ianuarie 2023, după care personalul să fie transferat pe noua societate (toate astea deoarece este nevoie de mai mult cărbune chiar de-acum, nu doar din ianuarie, în condițiile în care au plecat foarte mulți mineri și ajutori mineri din sistem și numărul celor care lucrează în abataje e tot mai redus).

„Nu este de competența noastră, dar, evident, fără bani de investiții nu pot să facă nimic. Dar, încă o dată spun, nu-mi imaginez să se creeze o nouă societate tocmai ca să fie funcțională, că acum CEH este în insolvență, fără investiții. De ce creează o nouă societate? Ca să fie fără datorii și ca să poată să funcționeze. E          evident să ne imaginăm că acea societate va avea un buget de funcționare și, categoric, de investiții. Nivelul investițiilor va depinde, clar, de Ministerul Energiei. Că noi vom fi în coasta ministrului Energiei, tocmai ca acel buget să fie unul fezabil, care să ducă la îndeplinire aceste termene, asta e clar. Altfel, repet, e o fractură ilogică să închizi două mine în 2024, dar tu să dai noii societăți un buget de investiții. Păi, ce să investesc în 2023, dacă în 2024 ai închis Lupeniul? Deci nu are logică!”, a venit răspunsul președintelui comisiei.

 

De ce închidere de mine și nu conservare de mine?

Am continuat cu ultima întrebare, una pusă duminică și la întâlnirea secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Pavel Casian Nițulescu, cu pensionarii, prezent miercuri și la Paroșeni, întrebare și răspuns pe care le-am promis că o să le scriem, dar din cauza evenimentelor importante ce s-au tot rostogolit în Vale în această săptămână nu am mai apucat să o facem (dar o facem acum):

„De ce în România nu se folosește și nu se aplică termenul de conservare de mine și se aplică în schimb termenul de închideri de mine? Conservare e una, închidere e altceva. Domnilor, nu se știe ce se întâmplă peste 20-30 de ani… poate începe un alt război, poate se întâmplă altele… Dacă am avea mina cutare conservată, am redeschide-o ușor, cum au făcut germanii acum. Și noi dacă aveam o parte din mine conservate, acum le puteam deschide. Noi închidem tot, inundăm, surpăm… și la revedere!”, ne-a răspuns tot Daniel Zamfir.

„Îl avem aici în față pe domnul secretar de stat. Nu putem să-l învinovățim pe dumnealui, dar ministerul a venit cu un proiect de Ordonanță absolut dezastruos. În acea lege se spunea foarte clar de dezafectarea, nu numai a unităților miniere ci și a termocentralelor. Noi am schimbat textul Ordonanței și am pus conservare în loc de dezafectare. Era aberant să se întâmple lucrul acesta. Dar, încă o dată, dincolo de asta, de conservare în loc de dezafectare, termenele trebuie să fie cu totul altfel. Repet, nu poți să îți asumi în 2023 un buget de investiții, dar în 2024 să închizi două mine! E ilogic și absurd. Ce am mai reușit să schimbăm în Ordonanță - și cu asta închei – este faptul că este introdus principiul pe care am insistat foarte mult: nu se închide nimic, până nu se pune altceva în loc! Și suntem aici ca să vedem că lucrurile astea nu rămân doar un principiu”.

 

Are dreptate: să nu rămânem cumva doar cu „principiul”…

Am încheia acest material nu înainte de a-i transmite domnului senator Daniel Zamfir și celor din PSD că, în Valea Jiului, s-a tot întâmplat să nu se respecte acest principiu, propus acum mulți ani la întâlnirea cu primarii, chiar înainte cu puțin timp de închiderea minelor și de disponibilizările masive ce au avut loc. De-atunci s-au închis 13 mine și în loc nu s-a mai pus mai nimic, iar acest slogan noi, toți din Vale, l-am mai auzit și pe vremea când Valea avea guvernator numit din Capitală, perioadă în care se închideau mine într-o veselie. Iar de-atunci încoace, nici măcar o fabrică cu 1.500-2.000 de angajați n-a răsărit în nicio localitate din cele șase, cum se tot promitea.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter