29.10.2011,  17:04:58 | 0 comentarii | 813 vizualizari
De ani de zile, cu casa închisă şi prăduită, la CNH se joacă lung metrajul / Afacerile mici şi dese, cheia marilor "succesuri"
de Ziarul Vaii Jiului

Nu toţi furnizorii de produse ori servicii pentru Compania Naţională a Huilei se află pe lista celor nemulţumiţi. În ultimii ani, cele mai mari probleme le au firmele mari, cu facturi asemenea. Acestea primesc plata prin compensare, care compensare - în funcţie de moment şi metodă - poate însemna pierderi de 8, 10, 12 ori chiar 20% din valoarea compensării transformate, prin mecanisme la limita legii, în bani cash.

Nu e un secret pentru nimeni faptul că, atunci când a venit vorba de împărţirea compensărilor, Compania nu a aplicat niciodată un sistem echitabil. Adică dacă unui om care are de încasat 15 miliarde de lei îi dai 3 miliarde de lei cash şi 12 compensare, logic ar fi ca şi unuia care are de încasat 5 mili­arde de lei să îi dai 1 miliard cash şi 4 compensare. Aşa ar fi fost logic. Numai că, pe baza unui sistem controlat de interese personale şi de grup, Compania aplică cu totul şi cu totul alte metode, în absolută discrepanţă cu logica. Aşteptăm să ne contrazi­că cu cifre şi date concrete, printr-un tabel cu patru rubrici: firmă, valoare factură, achitat prin virament, achitat prin compensare. Curaj, doamnelor şi domnilor, nu e chiar greu....

Pe stil nou, cei mai avantajaţi oameni de afaceri aflaţi în relaţii cu Compania Naţională a Huilei, mereu aceiaşi, sunt cei care fac afaceri de valori mici, dar cu un profit procentual decent spre absolut onorabil.

Aţi auzit, vreodată, de SC"Eurogrup ILSM"SRL"Vulcan? Societatea, administrată de un anume Laurenţiu Ivănişi (aflat, ni se spune, în relaţii cordiale, apropiate chiar, cu PD-L şi factori de decizie din cadrul CNH SA), s-a specializat în închirierea de utilaje către subunităţile CNH"SA. Cu cât a drenat, de ani de zile, către firme private pentru acest gen de servicii, Compania şi-ar fi putut organiza unul dintre cele mai mari parcuri de utilaje şi transport din Europa. Dar, dacă nu s-ar fi procedat la secătuirea Companiei de parcă ar veni sfârşitul lumii, ce ar mai fi prestat firma lui Ivănişi? Probabil doar servicii către societăţi private ori persoane fizice, cărora le poţi factura serviciile prestate doar la fix. Fără vreo secundă în plus, că de minus nu e cazul.

Înfiinţată în 2006, Eurogrup ILSM"SRL"Vulcan a învăţat repede drumul către serviciul Contabilitate al Companiei Naţionale a Huilei. În 2007 i s-au dat deja motive absolut întemeiate în acest sens. Culmea sau nu, la data de 25.06.2007 societăţii amintite i s-a atribuit un contract de 300.208,00 lei plus TVA. De ce culmea? Pentru că lui Ivănişi i s-a atribuit contractul la valoarea maximă, egală cu cea estimată. Aţi fi avut curajul să licitaţi valoarea maximă estimată în condiţiile existenţei unor potenţiali concurenţi (la respectiva procedură s-au primit două oferte)? Nici noi. Ivănişi, însă, a oferit maximul posibil şi a primit şi contractul. Noroc orb, nu-i aşa?

Ceva mai în zilele noastre, în 05.11.2010, societăţii Eurogrup ILSM"SRL"Vulcan i s-au atribuit, de control, încă două contracte. Pentru primul, nr. 80AP, au existat două oferte. Dar a fost câştigat, la preţul maxim, de 26.529 de lei plus TVA, de societatea amintită. Pe acelaşi model, dar fără un alt concurent, Eurogrup ILSM SRL"Vulcan a luat şi contractul nr. 81AP. Cum? Tot la preţul maxim: 37.500 de lei plus TVA. Care-i, oare, motivul pentru care CNH"SA"mai anunţă totuşi în"Sistemul Electronic de Achiziţii Publice acest gen de proceduri dacă ele sunt câştigate oricum de Eurogrup ILSM,"la preţ maxim, cu sau fără concurenţi? Aveţi idee, domnule Stoicescu?

Nu disperaţi! Asta nu e totul. La 23.12.2009, CNH"SA a atribuit aceleiaşi firme, la preţ maxim, contractul nr. 308 AP. Valoarea: 79.448 lei plus TVA. Au fost primite tot două oferte, dar contractul a fost atribuit la valoarea maximă, aşa cum spuneam, firmei amintite. Oare Eurogrup ILSM"concurează mereu cu aceeaşi firmă, adică e unul care pierde totul timpul şi face pe prostul, sau Ivănişi are un noroc orb numai când se află în aceeaşi clădire cu Stoicescu şi câştigă toate procedurile de selecţie la preţ maxim? Am cercetat cazul doar la suprafaţă, deci nu excludem posibilitatea să mai existe şi alte proceduri de acest gen. Oricum ar fi, e suspect cu spume. 

Ne cam bate aşa un gând că, de foarte multă vreme, dar în special de când generalul Jujan e nevoit să facă naveta în mod constant către Bucureşti, frâiele puterii efective de la Companie au încăput pe mâini şi creiere nu tocmai bine intenţionate. Revenim.

 

 

P.S. Am tot uitat să vă spunem o treabă. Pe interese de grup, Sienerth Ion Valter a fost schimbat din funcţia de director al EM"Livezeni. Dezastrul ce a urmat a dovedit că, în realitate, stimabilul domn Sienerth era o soluţie mult mai bună din punct de vedere managerial pentru respectiva unitate minieră. Ce-am vrut, de fapt, să spunem cu asta? Anume că, după umila noastră părere, valoarea domnului Sienerth ar trebui să fie utilizată pentru mai mult decât umila funcţie de şef de serviciu de la etajul II.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter