17.10.2022,  21:03:09 | 0 comentarii | 1157 vizualizari
Un proiect al edililor ne duce-n viitor: Vulcanul  va fi plin de insule ecologice
de Gheorghe OLTEANU

O nouă modă bântuie prin primăriile orașelor din zona noastră. A fost preluată de la unitățile administrativ-teritoriale mai mari în care modelul a fost aplicat și funcționează, fiindcă componentele mecanice ale instalațiilor sunt încă noi.

 

La Vulcan

problema respectivă a devenit subiect de discuție când, la ordinea de zi a ședinței ordinare din 29 septembrie, consilierilor locali le-a fost prezentat „proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului Construirea de insule ecologice digitalizate subterane în municipiul Vulcan, județul Hunedoara și a cheltuielilor aferente acestuia, în cadrul proiectului PNRR/2022/C3/S/I/I.I.B, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția II Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune, Subinvestiția I.I.B. Construirea de insule ecologice digitalizate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

 

Vă felicit dacă

ați avut răbdare să citiți în întregime denumirea proiectului, dar, în mod sigur, chestiunea a fost înțeleasă și de către cei care au parcurs textul pe sărite. În referatul de aprobare sunt aduse multe argumente în favoarea realizării unui asemenea sistem de colectare a deșeurilor. Se spune, bunăoară, că obiectivul specific al acestui proiect „constă în dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară”.

Despre insulele astea, al căror viitor, zic eu, în Vulcan este ceva mai îndepărtat, a vorbit, mai pe înțeles, managerul public Marius Danci.

 

Fostul director

al SC Pregoterm SA, unitate care acum se odihnește în somnul de veci al falimentului în care a fost adusă și care, pe vremuri, se ocupa și cu golirea containerelor de gunoi, a explicat că există trei tipuri de astfel de insule ecologice digitalizate. Dumnealui a precizat că Vulcanul a optat pentru varianta 1, fiindcă astăzi în localitate se operează cu containere de 1,1 mc. Punctele gospodărești vor fi reabilitate și digitalizate, astfel încât să fie apte pentru două sute de apartamente. Scopul, a precizat domnia sa, este acela al creșterii cantității de deșeuri reciclabile și al scăderii celor care se elimină prin depozitare.

 

Acum, că

proiectul de hotărâre a fost aprobat în ședința de consiliu local, trebuie ținut seama și de articolele 3,4 și 5 în care se spune că, în cazul obținerii finanțării – aici e o problemă având în vederea concurența și rapiditatea cu care trebuie să se acționeze -, cheltuielile aferente vor fi prevăzute din bugetul local pentru perioada de realizare a investiției. După care tot „municipiul Vulcan se obligă să suporte cheltuielile de mentenanță a investiției pe o perioadă de minim 5 ani de la data ultimei plăți”. Și, nu în ultimul rând, UAT Vulcan trebuie să asigure cheltuielile neeligibile „care asigură implementarea proiectului, astfel cum acestea vor rezulta din documentațiile tehnico-economice/ contractuale de lucrări, dacă este cazul”. Așadar, bani, bani și iarăși bani.

 

Ceea ce ne rămâne

de văzut de aici încolo este dacă se va „prinde” finanțarea acestui proiect și, apoi, dacă lucrurile se vor sfârși bine. Asta, fiindcă, cum e la toate proiectele care se finanțează prin PNRR, regula este primul sosit-primul servit. Ești rapid și ai proiectul bine „scris”, prinzi un loc în față. Dacă nu, ajungi printre corigenții sau chiar repetenții  la această „materie”. De fapt, regula e valabilă la toate proiectele pe care UAT-urile la introduc pentru finanțare prin PNRR. Apoi, cu vremea, apare o problemă care nu poate să nu fie luată-n seamă. Infiltrațiile de apă pot cauza stricăciuni majore instalațiilor care coboară și urcă din subteran containerele digitalizate. O sursă autorizată mi-a destăinuit că așa ceva se petrece deja în Deva. Or, la noi, cu toată digitalizarea, se vor găsi și „ITI”-ști care, ca să cotrobăie prin gunoaie, le vor deschide și fără cartela de acces. Dar asta numai dacă ne va fi dat să vedem și la Vulcan insule de acest fel.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter